Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki 16m2 [3.10m x 5.20m (x2.60)]

Ri.3236

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mogę uzyskać jakieś rady odnośnie poprawy akustyki pomieszczenia odsłuchowego. Proporcje na obrazku zostały zachowane idealnie, ściany kompletnie gołe.

Przy zwiększonej dynamice występuje pogłos, krzykliwość średnicy i wysokich. Bas w dużej mierze jest absorbowany przez łóżko, jego usunięcie stamtąd powoduje całkiem miłą poprawę. W normalnej konfiguracji jest odchudzony, mało uderzający, a buczący (opisałem bardzo pesymistycznie, bo aż tak źle z nim nie jest). Strefy basowe nie wypadają ogólnie rzecz ujmując aż tak tragicznie jak krzycząca średnica.

Kwiatków nie zaaplikuję bo pomieszczenie ciemne, i nie ma kto się nimi opiekować.

Z racji małego pomieszczenia myślałem o jakiś panelach za kolumnami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1.tą małą szafke wrzuć na stronę gdzie stoją kolumny - a między kolumnami rozszerz bazę (między kolumnami niska szafka i stolik)

2.dywan najlepiej na ścianę :)

3.duża szafa i ta druga wysoka na stronę gdzie łóżko

Panowie bardzo wąskie pomieszczenie, nieco ponad 3 metry. Kiedy całą przeciwległą ścianę do kolumn miałem wytłumioną "piramidkami" efekt wcale nie był o 100% pozytywniejszy. Dźwięk stracił życie i barwę, dlatego myślałem czy aby nie lepiej wykorzystać jakieś panele w formie obrazów na przeciwległą ścianę (dyfuzory Schroedera).

A za kolumny głośnikowe wstawić jedynie wolnostojące panele

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tłumiąco-rozpraszające.

Ukryta Zawartość

Witam, ja mam bardzo podobne pomieszczenie, pokoj jest tylko szerszy u mnie jest 3,6m i wyższy 2,7m długość 5,2m. U mnie z kolei pewnie z racji samego sprzętu bas jest trochę spowolniony. I ogólnie brakuje trochę dynamiki. Między kolumnami mam półkę z płytami. Za kolumnami wstawiałem poduszki a za łóżko na wysokość 1,5m postawiłem koc i dynamika się poprawiła.

Moje pytanie jest takie co dać za kolumny piramidy czy gąbkę tlumiącą. (bo takie są do przyjęcia dla żony). Dyfuzory są nie do przyjęcia.

Bezpośrednio za kolumny najlepiej pochłaniacz na bazie wełny mineralnej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Witaj ja bym zrobił to całkiem inaczej : na okno bym dał kolumny w odpowiedniej odległości od ścian czyli około 1 m uzyskasz głębię dźwięku, oczywiście na okno grube zasłony, stolik może zostać tam gdzie stoi natomiast łóżko przestaw pod drzwi na odległość taką by nie przeszkadzała przy otwieraniu drzwi i wchodzeniu do pokoju, komodę szafę przerzuć na lewą ścianę co dodatkowo powinno wytłumiać fale dźwiękowe i jakiś gruby dywan na podłogę. Życzę miłego przemeblowywania.

"Moje pytanie jest takie co dać za kolumny piramidy czy gąbkę tłumiąca. (bo takie są do przyjęcia dla żony). Dyfuzory są nie do przyjęcia."

Z tego co się orientuje piramidy są w Egipcie

Ukryta Zawartość

A gąbka jest dobra np. do mycia brudnych naczyń

post-53661-0-62900900-1417217278_thumb.jpg

Przekonaj do siebie żonę bo inaczej możesz popełnić akustyczną klęskę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A co myślicie o tych panelach za kolumnami?

Dość drogie to ustrojstwo. Ale ładnie wygląda. Czy może być dobrą alternatywą wygląd/skuteczność?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Bezpośrednio za kolumny najlepiej pochłaniacz na bazie wełny mineralnej.

Na jakiej wyskości powinein znaleść się ustrój. Na wyskości całej kolumny, czy tylko na wyskości przetwornika. Myslę że robię zobie za kolumnami półki na płyty, ich dzialanie to raczej rozpraszanie, czy tłumienie?

Na całej wysokości kolumny, lub nawet do sufitu. Jak zrobisz 2 ustroje po 2x0,5m to i tak będzie to zaledwie 2mkw. Porównując do całej powierzchni płaszczyzn w pomieszczeniu 54mkw to daje raptem 4%.

Półki na cd jeśli byś uzupełnił je losowo w 50% to jakoś tam będzie rozpraszać, ale daleko im do dyfuzorów.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.