Skocz do zawartości
IGNORED

Zakupiłem NAD'a 556 ... i co dalej

Adam_56335

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio byłem u znajomej na odwiedzinach , puściła kawałek na gramofonie no i tak się zaraziłem.

Zacząłem szukać czegoś dla siebie po paru dniach trafiłem na okazje i zakupiłem NAD'a 556 który jak przeczytałem jest bardzo zbliżoną konstrukcją do Rega RP 1.

Problem polega na tym ,że aktualnie mieszkam za granicą ,a dokładniej w Norwegii, i nic ze sobą tutaj cięższego od szczoteczki do zębów nie zabrałem.

Więc muszę do tego gramofonu kupić głośniki oraz wzmacniacz.

Mój budżet to ok 5tys zł (może więcej jeżeli jakaś super okazja) czyli 10 tys koron norweskich.

Interesuje mnie sprzęt używany , głownie szukam na www.finn.no (dokładniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Myślę że wysyłka z Polski bądź z innych krajów do Norwegii jest średnio opłacalna (paczka do 20kg 200zł najtańsza+ ewentualne opłaty )

Więc muszę coś skompletować z tej strony norweskiej.

Zdarzają się ciekawe okazje takie jak np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i norwedzy nie są ciężcy w targowaniu się :) szybko się poddają.

Szukam czegoś ciepłego czystego wyrazistego szczegółowego , nie lubię zbyt wysokich tonów(może to dlatego że nigdy nie słyszałem ich na dobrych głośnikach) oraz zflaczałego basu , musi być raczej dokładny i zwarty.

Pomieszczenie 25m2 , chciałbym zdąrzyć przed świętami bo przyjeżdża do mnie fater i chciałbym mu zapuścić "Dark side of the moon" jakiego jeszcze nie słyszał

Z góry dzięki i przepraszam za ewentualne nieścisłości (zajmuję sie tematem od tygodnia więc wiem niewiele)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115681-zakupi%C5%82em-nada-556-i-co-dalej/

Dla przykładu (żeby ożywić temat)

Ukryta Zawartość

Napisałem do niego chce 5tys zł za całość myśle że uda się zejść do 4,5tys z wysyłką bez problemu

Sam wzmacniacz oraz odtwarzacz CD to koszt ok. 5 tys zł nowy tutaj link

Ukryta Zawartość

Także B & W 685 s2 są w tym wypadku za grosze. Jedyny problem to brak wejścia phono ale mam możliwość dokupienia jakiegoś pre ampa na allegro naszczęscie nie są one duże i moja teściowa do mnie przylatuje za 2 tygodnie może go zabrać ze sobą.

Tylko tak jak mówiłem ciężko o recenzje tych norweskich sprzętów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może wyjdę z konkretami.

Mam do kupienia NAD C326BEE oraz B&W DM 685 za 2000zł z podstawkami

Co myślicie o tym polączeniu ? i czy to opłacalny zakup (siłą rzeczy bede musiał dokupić jakiś pre amp do gramofonu tylko jaki?)

Jeśli ktoś to w ogóle czyta to kupiłem

Luxmana A-384 + Dali Ikon 6 i zostało jeszcze na denon'a ah-d600

Czy to dobre zestawienie , nie wiem ale wyjdzie w praniu.

Szkoda że nikt nie chciał nic podpowiedzieć

Czyta, czyta...

Tylkoś to wszystko już na wstępie strasznie pogmatwał!:)

I, prawdę rzekłszy - to tak trochę od d... strony się wziąłeś za kompletowanie zestawu. Zaczynać od gramofonu, zwłaszcza pierwszego w życiu (tak zrozumiałem) to jakby kupić opony i dopasowywać do nich auto.

Napisz co wreszcie masz w chałupie na dzisiaj.

Pozdro - Jacek.

Na dzień dzisiejszy mam NAD 556 ,Dali Ikon 6, w drodze są słuchawki Denona ah-d600 oraz Luxman A 384.

Wiem ze od złej strony zacząłem ale to była okazja za 400zł... więc mało ryzykuje zawsze mogę go sprzedać i to z zyskiem.

Po drugie mam ograniczone źródła gdzie mogę sprzęt kupić , niestety to nie 40 -sto milionowa Polska tylko 5 mln Norwegia , dodatkowym utrudnieniem są odległości ponieważ jest to długi kraj no i ukształtowanie terenu powoduje to że wszędzie są promy których koszta też nie są małe bo 100zł za jeden w jedną stronę.

Tak więc muszę kupować blisko siebie bo Norwedzy nie chcą wysyłać bo im się nie chce i jest drogo.

Głośniki to też wsumie była okazja za 1500zł ,tylko wzmacniacz i słuchawki idą pocztą jakoś udało mi się ich przekonać żeby wysłali

Gramofon : NAD 556

Głośniki : Dali Ikon 6

Wzmacniacz hybrydowy : Luxman A 384

Słuchawki : Denon ah-d60

Z tego co wyczytałem to wzmacniacz jest całkowicie neutralny i naturalny.

Także jest szansa, że gramofon zagra fajnie z tymi głośnikami, a przynajmniej tak to wygląda na papierze.

Czyli "na teraz" masz gramofon i kolumny.

Czyli - nic, coby można posłuchać:(

Gdy przyjdzie wzmacniacz - pospinaj to wszystko do kupy. Z głową i powoli. Wtedy - będziemy radzić, co dalej począć.

A i chłopaki się przyłączą , gwarantuję!:)

Ps - ustaw gramofon idealnie równo i nic na łapu - capu.

Jacek.

Na papierze to wszystko ładnie wygląda:)

Jeszcze pytanie co do kabli.

Czy rzeczywiście ma to sens inwestować np w takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skoro w gramofonie jest najzwyklejszy kabel i w dodatku żeby go wymienić trzeba go rozbierać.

Czy ta gra jest warta świeczki

Ukryta Zawartość

Nie ma sensu. W Kanadzie "dobry" to robią syrop klonowy.

Ty bądź mądry i kup zwykły kabel, z rolki.

A! Jaką wkładkę i igłę masz w tym NADzie?

Seryjną Ortofon OM 5E

Na razie zostaw, i tak musisz sprawdzić czy te wszystkie elementy grają.

@ rydzu - a po co Adamowi takie druty? On dopiero zaczyna. Na kablarstwo przyjdzie czas!:)

Drugie A! A płytę jakąkolwiek - masz???:)))

Gość rydz

(Konto usunięte)

rydzu - a po co Adamowi takie druty? On dopiero zaczyna. Na kablarstwo przyjdzie czas!:)

Bo te druty za samo wykonanie , są warte nędznych złociszy za jakie są sprzedawane , i nie musi szukać innych.

• Redaktorzy

Z tego co wyczytałem to wzmacniacz jest całkowicie neutralny i naturalny.

Nie czytaj tyle forum. Albo inaczej - czytaj, ale miej dystans. Z tą neutralnością i naturalnością nie zawsze jest tak, jak piszą na forum.

A z kabelkami nie szalej.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dlatego mówię : z rolki.

Zresztą - posiadanie gramofonu jest nierozłączne z posiadaniem płyt. A te - potrafią finansowo dać mocno w kość.

Adam, jak tam w Norwegii z płytami second hand?

Na dzień dzisiejszy mam NAD 556 ,Dali Ikon 6, w drodze są słuchawki Denona ah-d600 oraz Luxman A 384.

Bardzo dobre kolumny, dobry wzmacniacz. Z tą neutralnością różnie bywa. Na jedny kolumnach będzie grało neutralnie, na innych tłusto itd.

Jak na początek bardzo fajny sprzęt.

Trzymaj się.

P.S.

Na Dali Ikon 6 może być lekko w stronę tłustego.

Ktoś już kupił te kable. Póki co kupie jakieś budżetowe prawdopodobnie te

Ukryta Zawartość

Z używanymi płytami tutaj to wygląda tak że ludzie sprzedają je hurtowo i nie wiadomo w jakim są stanie ani jakie to płyty w większości przypadków. np można kupić 175 płyt z lat 80-90 za 1500zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo 1400płyt za 1000zł :P

Ukryta Zawartość

Ale jak zoszczędziłem na kablach to zastanawiam sie nad czymś takim na początek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okazało się ze ten Luxman ma zepsuty potencjometr i nie wiem czy gdzieś taki dostane więc prawdopodobnie sobie daruje i kupie wreszcie coś na allegro.

Myślałem o Rotel'u RA-11 albo o jakimś NAD'zie fajnym sam nie wiem ale muszę sie decydować już dziś bo do czwartku przesyłka musi dojść do Katowic, dokupiłem jedną walizkę dla teściowej wylatuje w piątek.

Chciałbym się zmieścić do 1500zł.

Macie jakieś ciekawe propozycje?

Czy do tej kwoty opłaca się kupować lampę?

Kicha.

Nie ma ludzkiej siły, aby do czwartku jakikolwiek wzmacniacz dotarł do Katowic. Nawet z Katowic.

Zanim kupisz, zapłacisz, typ spakuje, polezie na pocztę etc - tydzień na bank.

A czemu się tak uparłeś żeby kupić w Polsce?. Poszukaj sobie sobie spokojnie np. na niemieckim lub brytysjkim ebayu. Wybór jest ogromny, a większość sprzedających wyśle Ci pakiet do Norwegii. Pośpiech nie zawsze sie opłaca.

Kicha.

Nie ma ludzkiej siły, aby do czwartku jakikolwiek wzmacniacz dotarł do Katowic. Nawet z Katowic.

Zanim kupisz, zapłacisz, typ spakuje, polezie na pocztę etc - tydzień na bank.

Kurier dojeżdża w 24h raczej nie powinno być problemu że jak wyśle jutro to do czwartku dojdzie

Tylko że ja nawet do końca nie wiem czego szukać , ceny porównuje na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więc raczej nie będę przepłacał ,a na polskim allegro jest sporo sprzętu, wysyłka z zagranicy do Norwegii jest droga.

Ukryta Zawartość

Z Niemiec do Norwegii około 20 euro. To 10 więcej niż wewnątrz kraju. Myslę, że to jestt do przełknięcia.

No dobra tylko czego szukać?

Za duży wybór ,a jakbym miał o wszystkich czytać to musiał bym wziąć wolne w robocie na 2 tygodnie

Tak Ci szczerze,Adam, powiem:

Strasznieś się zawziął, że to musi być już, natychmiast i momentalnie. Mają tam w Norwegii piwo?:) No to sobie polej śkloneckę, przejrzyj spokojnie oferty i ogłoszenia. Rudy Ci dobrze mówi - dycha w tę czy we wtę - to pikuś.

Kupić byle co i się z tym potem handryczyć, wk..iać, naprawiać i - summa sumarum - nie słuchać?

Niecierpliwość nie idzie w parze z winylami.

Pozdro - Jacek.

Tak Ci szczerze,Adam, powiem:

Strasznieś się zawziął, że to musi być już, natychmiast i momentalnie. Mają tam w Norwegii piwo?:) No to sobie polej śkloneckę, przejrzyj spokojnie oferty i ogłoszenia. Rudy Ci dobrze mówi - dycha w tę czy we wtę - to pikuś.

Kupić byle co i się z tym potem handryczyć, wk..iać, naprawiać i - summa sumarum - nie słuchać?

Niecierpliwość nie idzie w parze z winylami.

Pozdro - Jacek.

Piwo w Norwegii ma max 4.7% smakuje jak siki i kosztuje 20zł za pół litra i można je kupić tylko do 18:00 :D

Tak zgadzam się.

Tylko ja już wszytko mam prócz tego wzmacniacza , a chciałbym wreszcie tego posłuchać najwyżej sprzedam jak się mi nie będzie podobać albo kupie sobie następny(zrobi się 5 godz w sobotę i już jest na następny w Norwegii to akurat nie problem)

No i fajnie by było jakby mi wreszcie ktoś polecił jakiś dobry wzmacniacz/amplituner z wejściem PHONO w granicach 1000-1500 zł do tych głośników albo w ogóle jakiś fajny bo jak na razie to mam milion pomysłów na sekundę ,a tak naprawdę póki tego nie posłucham to to nie ma sensu.

Dlatego chce , a raczej muszę polegać na doświadczeniach innych

No to może z sąsiadem jakiegoś Hjemmebrenta obalić ;-).

Zrobiłem sobie winko sam wyszło zajefajne i ma 15 volume:D

Chleb też robię sam bo ten tutejszy jest nie do przełknięcia. Myślę też o wędzarni ale to raczej nie to forum hehe

No tak. Pod względem gorzały Polska jest nie do pobicia!:)

30 litrów benzyny, 0,7 Wyborowej i czipsy. Szerokiej drogi!!!

Skoro już się uparłeś... Ja bym zrobił tak:

Mam NADa gramofon - szukam wzmacniacza NAD w kwocie od-do. I szlus.

Przeglądnij komentarze o sprzedającym, napisz meila, że Ci się spieszy, zapłać i - niech teściowa czeka i zbiera siły:)

Inaczej - zwariujesz i nic nie kupisz.

No i fajnie by było jakby mi wreszcie ktoś polecił jakiś dobry wzmacniacz/amplituner z wejściem PHONO w granicach 1000-1500 zł do tych głośników

Mój dobry przyjaciel ma dokładnie te kolumny podpięte do Matantza PM-8000. Brzmi to niego na prawdę super, ale za te pieniądze raczej kiepskie szanse. Jest ich niewiele na rynku używek, a ceny się trzymają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.