Skocz do zawartości
IGNORED

trigger out 12v

ZenekXXX

Rekomendowane odpowiedzi

A wiadomo coś o obciążalności prądowej tego wyjścia? Może jest na tyle mocne że dałoby radę przekaźnik wysterować? Jeśli tak to pikuś .... Podłączasz przekaźnik i temat masz pozamiatany.

A jeśli nie wystarrczającej wydajności prądowej ... no to ją wzmocnić nieco trzeba. Dasz jeszcze jeden lub dwa tranzystorki do tego przekaźnika ... ale w takim przypadku to już własne zasilanie by potrzeba było zmontować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przejrzyj sobie "prawą" stronę tego schematu u Pana Rozenka ... tam też właśnie "słaby" scalaczek steruje przekaźnikiem wyjściowym.

Jeśli sygnał z Trigger OUT jest aktywny w stanie "niskim" - to weź cały fragment tak jak wprost od nogi górnego scalaka, czyli np. R5 i wszystko co na prawo od niego.

Jeśli natomiast sygnał z Trigger OUT jest aktywny w stanie "wysokim" - to weź cały fragment poczynając od diody D4 w prawo. Przed tą diodę D4 daj również koniecznie dodatkowy rezystor. Może być taki jak R5.

Tyle.

A zasilaczyk ? Cokolwiek na 12V. Czy to "gotowiec", czy coś z jakiegoś trafka, mostka i konda ... Tyle.

Alternatywnie: być może ciekawszym pomysłem byłby może jakiś przekaźnik typu SSR, czyli półprzewodnikowy (Solid State Relay).

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115739-trigger-out-12v/#findComment-3282776

Dzięki za odpowiedzi, zapomniałem dodać że nie jestem elektronikiem.

Rzeczywiście duży wybór na ebay'u, tylko proszę jeszcze o podpowiedź który by się z nich najlepiej nadał. Generalnie chciałbym (jeśli to nie będzie miał wpływu na działanie) umieścić go w zasilaczu stab. Tomanek, chyba ze jest opcja wraz z obudową (ale nie znalazłem)

dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/115739-trigger-out-12v/#findComment-3284283

A ja po prostu kupiłem w tme przekaźnik, wrzuciłem w małą obudowę do której zamontowalem gniazdo sieciowe i elegancko jak włączę amplituner to przy okazji włączam 3 końcówki mocy

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/115739-trigger-out-12v/#findComment-3284754
  • 1 rok później...

Podepnę się pod temat.

Posiadam Denona AVR2313 i Krella 400xi oraz kolumny Kef IQ7. Wcześniej miałem puszkę diy z dwoma hebelkami do przełączania z którego wzmaka ma iść sygnał do kolumn. Przełącznik coś zaczął szwankować, więc wypiąłem go i chwilowo fronty mam podpięte do Krella jako końcówki mocy ssącej sygnał z Denona w przypadku kina lub jak słucham muzyki to normalnie z Krella. Marzy mi się automatyczny przekaźnik, do którego będę miał podpięte kolumny a sygnał wejściowy będzie szedł z Krella w przypadku braku sygnału z triggera, natomiast po włączeniu Denona uaktywnia się prąd i z gniazda triggera płynie komenda zmieniająca wejście przekaźnika na wejście sygnału z Denona.

Poproszę znających temat o podpowiedzi, jak wykonać taki układ.

Z góry serdecznie dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/115739-trigger-out-12v/#findComment-3635720
  • 3 tygodnie później...

Podepnę się pod temat.

Posiadam Denona AVR2313 i Krella 400xi oraz kolumny Kef IQ7. Wcześniej miałem puszkę diy z dwoma hebelkami do przełączania z którego wzmaka ma iść sygnał do kolumn. Przełącznik coś zaczął szwankować, więc wypiąłem go i chwilowo fronty mam podpięte do Krella jako końcówki mocy ssącej sygnał z Denona w przypadku kina lub jak słucham muzyki to normalnie z Krella. Marzy mi się automatyczny przekaźnik, do którego będę miał podpięte kolumny a sygnał wejściowy będzie szedł z Krella w przypadku braku sygnału z triggera, natomiast po włączeniu Denona uaktywnia się prąd i z gniazda triggera płynie komenda zmieniająca wejście przekaźnika na wejście sygnału z Denona.

Poproszę znających temat o podpowiedzi, jak wykonać taki układ.

Z góry serdecznie dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/115739-trigger-out-12v/#findComment-3655018

Ty byś sobie lepiej ten przekaźnik zamiast na wyjściu to zrobił pomiędzy pre i main-in Krella. Tak żeby kolumny były zasilane cały czas z końcówki krella. Włączasz ampli, rozłącza pre krella i zapina Denona, wyłączasz ampli a przekaźnik przełącza na pre krella. Nie lepiej?

PS. Poprawka, nie da się, nie masz zworek na plecach krella.

https://www.audiostereo.pl/topic/115739-trigger-out-12v/#findComment-3655024

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.