Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do zestawu: Heco, Arcus, Elac

boroaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Od blisko roku kompletuję zestaw stereo do nowego salonu. Z racji bardzo ograniczonego budżetu po rozbudowie domu, całość oparta jest na sprzętach używanych i stopniowo rozbudowywana. Z tyłu głowy są pewne typy na przyszłość, jednak o nich przy innej okazji.

Obecnie system oparty jest o: amplituner Technics SA 500 i cd Sony CDP 791 oraz kolumny [które dostałem za free lub kupiłem na przysłowiową "flaszkę"] Heco interior reflex 10 mk2 i Tonsil Mildton 80.

Salon to 35 m kw / otwartej i praktycznie pustej przestrzeni.

Muzyka: jazz - często ostro poszukujący, rock, muzyka akustyczna, alternatywna, trochę klasyki.

Odsłuch: głównie wieczorem, w 1/4 skali

Podstawa systemu, po odsłuchu na lepszych kolumnach [Kef Q-series] na chwilę obecną daje radę i musi wystarczyć. Niestety kolumny po kilku godzinach z innymi rady już nie dają...

Stąd jestem na etapie zmiany kolumn [niestety budżetowo do 350-400 pln] i tu prosiłbym o Waszą pomoc oraz opinie, jeśli Ktoś posiada lub miał okazję słuchać poszczególnych modeli kolumn:

Arcus TS 45

Heco Precision 200

Heco PSM 600 lub 800

Elac EL 75

Zależy mi na większej detaliczności góry, większej średnicy z przyjemnym wokalem oraz gitarami i możliwie dynamicznym dołem dla kontra- czy basu oraz perkusji.

Budżet niewielki, jednak jest to pewien etap przejściowy i trochę eksperymentalny.

Z góry dziękuję za opinie i pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.