Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-a1030 + ikon 2...a może topaz 20 ?

gl377

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Od pewnego czasu przymierzam się do wymiany kolumn w swoim kd. Obecnie mam zestaw 5.1 dali concept fronty 2, tylne 1, central, sub. W tym roku wymieniłem ampli z 11-letniej yamahay rx-v450 na yamaha rx-a1030 aventage. Gra to z bluray yamaha bds 677. Kable głośnikowe Qed ruby, interkonekty qed qunex 2, hdmi prolink, pokoj 14 m, ale wysoki 3.20. Oczywiście jest to kd, ale słucham też dużo muzyki (np. Dire Straits, Pink Floyd w tym Gilmour, Oldfield, Depeche Mode, M.Bubble, Chris Botti, FourPlay, sporo smooth jazzu, chilloutu, muzyki gitarowej, czasami muzyka lat 80-tych (ma się swoje lata ;-))) czasami wpadnie ACDC, J.M.Jarre też czasami zagości - ogólnie muzyka różna. Mam też trochę koncertów na bd, dvd.

Po wymianie ampli stwierdziłem że w filmach concepty jeszcze dają radę, ale do muzyki chciałbym więcej. Ampli naprawdę dobrze gra w stereo, dlatego myśl o wymianie kolumn, na razie frontów. Generalnie zastanawiałem się na dali ikon 2, ale szukając znalazłem polską firmę audio pylon, model pylon topaz 20 ew.15. Zbierają one dobre noty, nie tylko w recenzjach gazetowych, ale i wśród użytkowników.

Moje pytanie czy ktoś z Was ma porównanie między np. Topazami 20, 15 a dali ikon 2. Czy to porownywalne kolumny. Ikony 2 to wydatek rzędu 4 tys, a obawiam się czy nie będą grały za ostro górą - yamaha + wstęga w ikonach. Topazy to z kolei 1.9 lub 2.3 tys. Wiem podstawa to odsłuch ale uwierzcie, że znaleźć ikony 2 do odsłuchu to nie łatwa sprawa. Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdr. Grzesiek

Witaj,

Dali Ikon 2 MK2 powinny się bardzo dobrze sprawdzić w Twoim salonie, dźwięk będzie dynamiczny, otwarty, bardzo soczysty. Myślę, że efekt końcowy nie będzie ostry, natomiast będzie to przekaz analityczny. Pylon Audio Topaz to bardzo dobre kolumny, jednak są to znacznie tańsze konstrukcje, które jednak trochę będą ustępowały serii Ikon. W przypadku Pylon Audio zwróć uwagę na serię Sapphire - od przyszłego tygodnia dostępna będzie najnowsza, mniejsza konstrukcja Sapphire 25 w cenie niecałe 3000 zł./para.

Biorąc jednak pod uwagę Twoje preferencje, zdecydowanie zaproponowałbym Ci zupełnie inną opcję - także polską kolumnę Audio Academy Pheobe III. To zestaw, który gra spójnym, pełnym dźwiękiem, o dobrej dynamice. Taka konfiguracja powinna wyciągnąć wszystko z Twojego amplitunera. Dodatkowo to piękna kolumna, wykończona naturalną okleiną.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli. Wszystkie kolumny włącznie z pełną ofertą Dali mamy fizycznie w salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ikony 2 to wydatek rzędu 4 tys, a obawiam się czy nie będą grały za ostro górą - yamaha + wstęga w ikonach.

Te nowe Yamahy nie grają wcale ostro. Zamiast Pylon mogłeś wymienić 10 innych marek, o których też nic nie będziesz wiedział i które też będą grały inaczej od Dali. Musisz się określić co chciałbyś konkretnie zmienić w brzmieniu Conceptów a nie strzelać na oślep ;)

Concepty miały kiepski bas, więc jeżeli koledze zależy na większym wypełnieniu ja bym zerknął na nowsze Zensor 5. Mają przedni BR, więc w niewielkim pomieszczeniu tez nie powinny sprawiać kłopotu. Oczywiście, jak kolega wyżej napisał trzeba podać więcej szczegółów co chcemy zmienić i czego brakuje.

Witam !

Dziękuję za zainteresowanie :-) Co chciałbym zmienić ? Oczywiście biorę pod uwagę, że ta yamaha to kd a nie stereo, ale chciałbym więcej przestrzeni, powietrza, żeby dźwięk oderwał się od głośników. Chciałbym żeby góra była czysta, bez piasku, ale proporcjonalna do niskiego zakresu.

Spodobało mi się określenie Q21 :

"Dali Ikon 2 MK2 powinny się bardzo dobrze sprawdzić w Twoim salonie, dźwięk będzie dynamiczny, otwarty, bardzo soczysty"

które dość dokładnie określa to co chciałbym usłyszeć. Prawdopodobnie będę zmierzał w tym kierunku. Aczkolwiek zainteresowały mnie Sapphire 25 - chociaż to podłogówka - z tych "większych?" może były trochę za duże u mnie (małe sprostowanie pokój mam 16m2 a nie 14).

W swoim poście proszę o poradę, ale również chcę zapytać się Was, którzy znają się na audio, jak wypada porównanie np. właśnie dali ikon 2 do topazów 20, czy rzeczywiście różnica cenowa między nimi ma odzwierciedlenie w jakości dźwięku, wykonaniu kolumn itd. - w końcu jest to prawie dwukrotna różnica w cenie.

Pzdr.

Szczerze, to żeby osiągnąć to o czym piszesz byś musiał iść w stronę dobrego wzmacniacza stereo. Amplituner za bardzo zdegraduje brzmienie, więc nawet kupując droższe kolumny nie wykorzystasz ich potencjału. Nawet tańszy wzmak zagra lepiej niż droższe amplitunery KD.

Oczywiście jest w tym pewna prawda, że amplituner kd może zdegradować dźwięk. Szukając nowego ampli słuchałem amplitunerów yamahy np. serii 4xx a nawet 6xx i rozumiem co chcesz powiedzieć. Księgowi mieli wiele do powiedzenia przy ich projektowaniu. Dlatego godząc swoje upodobania filmowe jak i muzyczne zdecydowałem się na yamahę rx-a1030. W testach porównywana jest do wzmacniaczy z pułapu 2-3 tys. Uwierz mi, że dobrze zrealizowane płyty naprawdę brzmią zdecydowanie dobrze. Oczywiście pamiętając, że to kd sądzę, że zmiana głośników, conceptów na pewno da zdecydowaną poprawę brzmienia.

Dlatego szukając pytam się Was, dlatego pomyślałem - może ikon 2, dlatego znalazłem pylon audio...itd.

Nie chcę Cię rozczarowac, bo oczywiście brzmienie takiego amplitunera może się podobać i być wystarczające dla wielu osób, ale nie można amplitunera za 3,5k porownywać do wzmacniacza za 2,5 - 3k. Na innym forum dwóch kolegów mialo porównanie Marantza 6008 ( teraz 6009) do PM6004/6005, i wzmak zdeklasowal ten ampli w stereo. Gdzie różnica cenowa między klockami to ok 2k. Jeżeli charakter grania kolumn Ci nie odpowiada, to oczywiście zasadność kupna nowych jest. Ale jeżeli charakter Ci odpowiada, a brakuje jedynie wypelnienia dołu, stereofonii, dynamiki, zwiewności czy detaliczności, to ja bym przynajmniej odsłuchal wzmak stereo. Sam jakiś czas temu to przerabiałem. Jeżeli masz kiepski akustycznie pokój, do tego jak dojdzie niefortunne ustawienie kolumn i podpięcie amplitunera KD + odtwarzacza BD, to nawet dobre kolumny nie zapewnią Ci tych doznań których oczekujesz. Oczywiście teraz tak gdybam, bo nie wiem jak masz to wszystko rozmieszczone lub jaka jest w pokoju akustyka. Rozumiem też że psychicznie już się nastawiłeś na wymianę kolumn, ale jak masz możliwość polecam podpięcie jeszcze wzmacniacza:) Dodatkowo Yamaha gra dość ostro, i jak dla mnie osobiście w stereo lepiej wypadają choćby Marantz, Denon czy HK. Nie mówiąc już o takich sprzętach jak Arcam, NAD czy CA. Odsłuchiwaleś jakiś innych producentów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.