Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dac+amp do K550 - E10k vs. Dragonfly vs. SMSL M2

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuję DACa ze wzmacniaczem słuchawkowym do AKG K550. Aktualnie posiadam Fiio E10 Olympus (1szej generacji), przeszkadza mi w nim trochę zbyt ograniczona scena i niska szczegółowość. Zastanawiam się nad zastąpieniem go inną zabawką, w rozsądnej cenie. Jednocześnie zależy mi na "dociążeniu" dźwięku (nie chciałbym zestawić tych dość jasnych słuchawek z jasno brzmiącym DACiem).

Co Waszym zdaniem byłoby właściwym upgradem dla mojego zestawu? Zastanawiam się nad nową wersją Fiio - E10k (podobno znacznie poprawioną), ewentualnie SMSL M2 albo Dragonfly'em 1.0. Może coś innego w cenie do, powiedzmy, 500 PLN?

Czy ewentualnie warto dołożyć do Aune T1?

Z góry dzięki za sugestie.

Najczęściej za lekkość dźwięku odpowiada transport.

Zacznij od niego.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najczęściej za lekkość dźwięku odpowiada transport.

Zacznij od niego.

w tym przypadku nie mam dużego pola manewru - jako, że system jest wykorzystywany w pracy, za "transport" musi służyć laptop + Foobar z driverami ASIO.

To faktycznie musisz skupić się na DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Parę wątków niżej, ktoś pisał że dragonfly to kupa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj z kolei piszą, że jest full wypas:

Ukryta Zawartość

I oba opisy są kompletnie sprzeczne :D

ahh ten polski świat audio.. istny matrix ;)

Tak na marginesie.. AKG K550 napędzi cokolwiek, to są bardzo liniowo i sucho grające słuchawki.

Dokupienie wzmacniacza do nich mija się z celem.

Jak swędzą Cię pieniądze, to lepiej pomyśl nad zakupem innych /lepszych/ słuchawek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Owszem, napędzi je cokolwiek (32 ohm), ale nie ze wszystkim grają dobrze.

Opisałem, które aspekty dźwięku chciałbym poprawić - najbardziej "boli mnie" to, że E10 bardzo zawęża scenę, która akurat w tych słuchawkach powinna być bardzo dobra. Mam porównanie do "dziurki" w Strussie Chopin, z którego grały dużo lepiej.

Stąd poszukiwania.

KTW, jeżeli istnieje jakiś wzmacniacz, który poprawi scenę w K550 (w co osobiście nie wierzę), to nawet jakby - taka poprawa będzie co najmniej marginalna - w zestawieniu do jakiejkolwiek konstrukcji otwartej.

Chcesz naprawdę poszerzyć scenę? - wymień słuchawki na np: Sennheiser HD 558

Te słuchawki grają dosyć podobnie jak K550, tzn. nie są tak dociążone na dole - ale przestrzeń jaką oferują jest w moim odczuciu o wiele bardziej atrakcyjna, niż lekko podbity midbas w K550 :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ze względu na "roboczy" charakter słuchawek, konstrukcje otwarte odpadają - siedzący obok koledzy niekoniecznie chcą słyszeć tą samą muzykę co ja :)

Poza tym słuchałem kilku Sennków z różnych półek (od HD477, przez HD598 po HD650) - trochę nie moja bajka (kojarzą mi się z niskimi modelami kabli VanDenHula - wszystkie nieco "zamulały", ale może to kwestia zbyt słabego źródła).

Żeby było jasne - K550 uważam za bardzo udane słuchawki i ogólnie charakter ich brzmienia mi odpowiada - chcę tylko odrobinę poprawić pewne jego aspekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.