Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 3-4 tys zł

Andrzej085

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o sprzęty muzyczne. Chciałbym kupić sobie zestaw stereo w granicy 3-4 tys zł.

Informacje:

- sprzęt może być używany (ale oczywiście wolał bym nowy)

- pomieszczenie ok 30 m2 (pokój + aneks + korytarz)

- rodzaj muzyki - różny od disco, hip-hop po piosenki dziecięce

- cały zestaw (kolumny, wzmacniacz, CD, radio)

- chciałbym muzykę odtważać również z dysku więc musi mieć port USB

- zestaw podpięty do TV

Proszę o pomoc, ponieważ tych modeli jest tyle że po lekturze forum jestem głupszy niż przed wejsciem tutaj.

Dziękuje

https://www.audiostereo.pl/topic/115953-zestaw-stereo-do-3-4-tys-z%C5%82/

Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o sprzęty muzyczne

To zrób coś ze sobą, poczytaj na temat, poucz się.

Bo jak już uda ci się coś kupić, to znowu tu przyjdziesz i znowu będziesz czegoś chciał, żeby znowu ktoś za ciebie pomyślał i powiedział co masz zrobić.

po lekturze forum jestem głupszy niż przed wejsciem tutaj.

to dużo wyjaśnia

:)

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

A ja myślę, a nawet jestem przekonany że trzeba pomóc koledze Andrzejowi085. Przecież od tego jest to forum :-). Sami się tutaj też uczyliśmy i szukaliśmy pomocy w różnych sprawach.

Napisał pierwszy swój post i zaraz taki kubeł zimnej wody na głowę ???

Po pierwsze to niech się kolega określi, czy che mieć zestaw stereo, czy tez chce kino domowe. W temacie wątku napisane jest, że chodzi o stereo za 3-4 tyś, lecz w poście jest wzmianka o że tym, ze zestaw ma mieć podłączenie do TV. Chodzi o odtwarzanie dźwięku z telewizora przez wzmacniacz, czy też o połączenie HDMI np. z amplitunerem ?

Andrzeju85, jesli tylko telewizor posiada wyjście sygnału audio to możesz go podłączyć praktycznie do każdego wzmacniacza stereofonicznego. Na rewelacyjną jakość dźwięku jednak nie licz. Lepszym rozwiązaniem będzie podłączenie DVD do wzmacniacza i oglądanie np. koncertu z płyty z odtwarzaniem dźwięku na kolumnach.

Odtwarzanie dźwięku z dysku. Hmmm... tutaj już sprawa się ma trochę inaczej. Odtwarzacz CD, który mógłbym Ci szczerze polecić, oferujący bardzo przyzwoity dźwięk, oraz mający wejście USB jest Yamaha CD-N500. Niestety cena oscyluje w granicach 2,5 tys. zał za nowy... To chyba bardzo przekroczy Twój budżet. oczywiście możesz poszukać innych urządzeń. Pewnie znajdziesz coś tańszego.

Jest tez opcja zastosowania przetwornika np. na WiFi lub Bluetooth. Umożliwi to przesyłanie z komputera lub telefonu muzyki do zestawu stereo. Jakościowo nie jest to może jakaś rewelacja, ale źle też nie jest i działa. Dodatkowo koszt tego jest niewielki. Poniżej masz przykład takiego urządzenia. Podłączasz go za pomocą kabla Cinch do wzmacniacza, ustawiasz telefon lub komputer i gra :-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bądź pewny, ze na muzyce dziecięcej jakość nie zostanie zbytnio uszczuplona :-).

Na tą chwilę tyle z mojej strony.

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na elektornikę Yamaha R-S300 / CD-N301 z polskimi kolumnami Pylon Audio Pearl 25. To zestaw, który pod względem funkcjonalnym zapewni Ci dostęp do praktycznie wszystkich źródeł dźwięku, włącznie z radiem internetowym, dostępem do plików zapisanych na zewnętrznych dyskach sieciowych oraz serwisem Spotify. Co do brzmienia, to system spokojnie nagłośni Twoje pomieszczenie, gwarantując uniwersalne, dynamiczne brzmienie.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak, GOŁĄB89 słuchałem. Szału nie ma, ale tragedii jakiejś wielkiej też nie, biorąc pod uwagę, ze to jest bluetooth. Chcę bardziej naprowadzić kolegę Andrzeja085 na to, co ewentualnie może zrobić. To był tylko przykład rozwiązania umożliwiającego słuchanie plików. Jeśli chcesz coś lepszego to proszę:

Ukryta Zawartość

Niestety koszt zupełnie inny.

Ukryta Zawartość

To ja bym polecił NAD DAC 1 lub NuForce Air DAC. Niżej cenowo chyba nie ma co patrzyć. Jest jeszcze sprawa z terminalami itd. Ale tam więcej zabawy - znajdziesz wpisując "linuxowe granie" w wyszukiwarkę.

Ale...

Zachęcam do kupna sprzętu używanego. Jakość dźwięku i sprzętu będzie znacznie wyższa.

Jeżeli przeznaczyć na niego chcesz ok 4kzł, to postaraj się zachować odpowiednie proporcję cenowe poszczególnych elementów stereo. Proponuję zakup kolumn za ok 2000zł. Ok. 1000zł na wzmacniacz.

Skup się na dobraniu kolumn i do nich odpowiedniego wzmacniacza. Reszta może w drugiej kolejności.

Hej

Dzięki za zajęcie się tematem, a komentując początek dyskusji to jeżeli bym zgłębiał wszystkie tematy którymi się zajmuje, to życia by zabrakło... Skoro jest takie miejsce gdzie ludzie chętnie dzielą się swoją wiedzą to dlaczego nie skorzystać.

Czyli podsumowując (pierwszy raz)

- Yamaha CD-N500 była by nawet ok - a jaka jest różnica między N500 a N301 ? oprócz cenowej...

- zasilacz Yamaha R-S300 - czy da rade? bo cena taka "niska" ale jeżeli daje rade to może być

- kolumny ? tutaj nie wiem kompletnie...

Budżet można było by trochę zwiększyć do 5 000 ale to jeżeli za tym idzie znaczy wzrost jakości.

Jeżeli ktoś z Was gdzieś na aukcjach widzi jakiś godny uwagi zestaw to proszę podeślijcie, mogę kupić używany. Tylko przy używanym boję się ewentualnych czynności konserwacyjnych itd (i wtedy znowu dostane że nic nie wiem :)

pzdr

Andrzej

Przepraszam że post pod postem ale nie moge edytować poprzedniego.

Mam wie drogi:

Pierwsza: Koszt ok 4500 PLN

Kolumny: Tosli Maestro 180

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz: Yamaha R-S300

Ukryta Zawartość

CD sieciowy: Yamaha CD-N500

Wada tego rozwiązania jest taka że nie mam radia FM, CD nie ma Wi-Fi więc połaczenie tylko za pomoca LAN,

A co powiecie na druga opcję

Kolumny zostają: Tonsil Maestro

Amplituner sieciowy CD Marantz Melody Media MCR610

Ukryta Zawartość

Tylko czy na tym rozwiązaniu nie ucierpli jakość

Proszę o komentaż

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pylony mogą być skoro są lepsze od tych Tonsili, wydawało mi się że te Pylony są uboższe (tylko dwa głośniczki na górze), a w tym miejscu mam pytanie czy można zastosować jakieś inne nagłośnienie nie koniecznie kolumnami podłogowymi?

A co powiecie o tym zestawie z amplitunerem sieciowym Marantz, czy takie zestawienie ma wogóle sens?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.