Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam CD72T vs Roksan K2 CD

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was miał okazję posłuchać zarówno Arcama CD72T lub CD73 oraz Roksana K2 CD?

Czy Waszym zdaniem warto przesiąść się z Arcama CD72T na Roksana?

Reszta toru - wzmacniacz Roksan K2, kolumny Dali Ikon 6 mk2. Dodatkowe źródło - Arcam rDac z Tomankiem Mini (CD gra osobno, nie jest używane jako transport - moim zdaniem brzmi lepiej bez rDaca).

Muzyka - różna (głównie rock progresywny i jazz, ale również sporo muzyki akustycznej).

Zależy mi na poprawieniu "namacalności" dźwięku, jednak bez utraty szczegółowości i przestrzeni.

https://www.audiostereo.pl/topic/116148-arcam-cd72t-vs-roksan-k2-cd/

Musisz posłuchać nowego odtwarzacza w Twoim systemie, nikt Ci wiarygodnie nie odpowie, czy warto zmieniać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dodatkowe źródło - Arcam rDac z Tomankiem Mini (CD gra osobno, nie jest używane jako transport - moim zdaniem brzmi lepiej bez rDaca)

A to ciekawe. Też miałem jednocześnie CD73 i rDaca z zewnętrzenym zasilaniem i uważam, że rDac bije na głowę CD73.

Wiem, sam skusiłem się na rDaca opierając się na Twojej opinii. Niestety, moim zdaniem rDac odstaje od CD72T pod względem sceny (głębi i szerokości, precyzji lokalizacji źródeł pozornych), a pozostałymi aspektami (na plus głównie barwa) nie nadrabia na tyle, żeby zrekompensować ten niedostatek.

Przynajmniej z CD jako transportem. Jako źródło hi-res - to już trochę inna bajka.

Może to jest kwestia różnic w zasilaniu. W każdym znaczna poprawa sceny, w każdym aspekcie, to była najbardziej słyszalna zmiana przy przesiadce na lepszy zasilacz.

W każdym razie ja potem poszedłem w pliki, więc nie poradzę co byłoby krokiem naprzód.

Ja porównywałem do C72T.

W takim razie są możliwości:

1. DAC Burr-Browna w CD72T gra lepiej od Wolfsona w rDacu oraz CD73 (bo kość DAC jest główną różnicą pomiędzy tymi modelami CD).

lub

2. tylko mi się tak wydaje, a percepcja jakości dźwięku jest wyłącznie kwestią gustu :)

W Roksanie K2 też siedzi Burr-Brown więc jest szansa, że będzie mi pasował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.