Skocz do zawartości
IGNORED

Porównania materiałów z taśmy R2R, winyla, CD oraz plików low-res i hi-res - wyłońmy zwycięzcę ... ;)

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W każdym razie dźwięk oferowany przez Transrotora oceniam w wielu aspektach jako wybitny. Kluczowe znaczenia dla jakości dźwięku ma oczywiście realizacja nagrania (podobnie jak w przypadku CD) oraz sposób tłoczenia i zużycia. Niestety te dwa ostatnie czynniki przemawiają na korzyść CD.

Wydaje mi się ,że pomiędzy dobrą cyfrą a magnetofonem jest wyraźnie słyszalna i mierzalna różnica.

Ale może jestem za bardzo wyczulony ... ;)

Jesteś :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dalej polecam posłuchać Nagry CDC.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Najfajniej wychodziło jak były przegrywane z prędkością 1:1 nośnik nie był wtedy przy zapisie "przepalany".

Ależ oczywiście że tak. Udało mi się zachować dwie stare nagrywarki, które wypalają 1:1. Jedna to TEAC, druga Plextor...

70dB taśmy i winyla vs. ile cyfry ???

Podaj typ taśmy która ma 70dB dynamikę! Jest jednak niższa jak ma 60db to jest super, dopiero układy redukcji szumów ja potrafią jak choćby dbx rozkręcić do 100dB.

Już pisałem wcześniej które taśmy są wrażliwe na wilgoć nie mieszaj ludziom w głowach z tym przewijaniem co tydzień!!! Również nie mieszaj taśm do użytku w studio typu PRO z tymi do użytku domowego.Róznią się grubością i własnie dla tego na Twoim szpulaku nie ma góry bo masz naciąg dla taśm amatorskich i semi pro (czytaj grubość do 30 mikronów). Taśmy pro maja znacznie silniejszy naciąg i dopiero wtedy taśma lepiej dolega do głowicy i raczy odtworzyć wysokie tony. Co do trwałości warstwy magnetycznej też nie ma madrych Stilonki przed spaleniem fabryki były np super a np. studyjna za masę kasy BASF PER 526 sypała się koszmarnie i tam na pewno nie było wysokich tonów po paru odtworzeniach!

Śp Korwin pewnie przewracał się w grobie jak to czytał!

Rafaell, a ja mówię tylko o szpulowych? CC sobie ogarnij to będziesz wiedział. A co do tej góry to przemilczę....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, najlepsze taśmy metalowe osiągały poziom 62-63dB odstępu od szumów i to chyba na częstotliwości 1kHz. Nie pamiętam już bo pozbyłem się kaset, na każdej z nich był wykres charakterystyki. To zresztą można odszukać w necie. Tam był o ile pamiętam taki motyw, że w zakresie 1kHz dobre chromówki miały około 1-2dB więcej niż typ IV, z kolei analogicznej wysokości przewaga metalek ujawniała się w zakresie wysokich tonów.

Ależ oczywiście że tak. Udało mi się zachować dwie stare nagrywarki, które wypalają 1:1. Jedna to TEAC, druga Plextor...

Wypalane kopie nawet te zaraz po wypaleniu nie graja tak jak oryginały, z resztą na tej klasie odtwarzacza który masz słychać to doskonale :) Przede wszystkim gubią przestrzeń, dla czego nie wiem spytaj tych od bit perfect ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wypalane kopie nawet te zaraz po wypaleniu nie graja tak jak oryginały

Oczywiście, natomiast wraz z upływem czasu grają jeszcze gorzej...

Rafaell, a ja mówię tylko o szpulowych? CC sobie ogarnij to będziesz wiedział. A co do tej góry to przemilczę....

Kochany szpulowce to ja wyssałem z mlekiem matki jak były na co dzień używane a dla Ciebie jest to po prostu archeologia; coś tam dedukujesz z wykopalisk ale nie do końca.

Płakać się chciało jak podczas przenosin Radia Kraków wywalono całe archiwum taśm na śmietnik a tylko niektóre skopiowano na kompa w ramach "zdrowych" PIS-owskich oszczędności w takim studyjnym trochę lepszym MP3.

koniec OT

Ok.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Płakać się chciało jak podczas przenosin Radia Kraków wywalono całe archiwum taśm na śmietnik a tylko niektóre skopiowano na kompa w ramach "zdrowych" PIS-owskich oszczędności w takim studyjnym trochę lepszym MP3.

Co wywalono? Jakie nagrania?

Co wywalono? Jakie nagrania?

Partia podobno hołubiąca naszą tradycję wywaliła swoimi przydupasami cała historię na śmietnik!

Ten tekst pokazuje zarys co było na taśmach, była to nasza dźwiękowa spuścizna kulturalna!!!

"25.01.1945 roku nadano pierwszy po wojnie program z wyzwolonego Krakowa. W nocy z 27/28 stycznia Rozgłośnia Polskiego Radia w Krakowie rozpoczyna regularne nadawanie.

Wśród pierwszych powojenny współpracowników radia było wielu wybitnych twórców, m.in. Jerzy Andrzejewski, Kazimierz Brandys, Jalu Kurek, Czesław Miłosz, Tadeusz Peiper, Adam Ważyk i Jarosław Iwaszkiewicz. Swoje wiersze na antenie czytali Tadeusz Różewicz czy Leopold Staff. W lipcu 1950 roku Radio przenosi się do nowej siedziby - Pałacu Tarnowskich przy ul. Szlak . Lata 60-te, 70-te i 80-te to rozkwit radiowych form artystycznych: słuchowisk, powieści, czy reportaży. W tym czasie powstawało wiele znakomitych słuchowisk, które reżyserowali m.in. Jerzy Grotowski, Wiliam Horzyca czy Mieczysław Kotlarczyk - twórca Teatru Rapsodycznego. W słuchowiskach i radiowych adaptacjach powieści swój warsztat szkolili najlepsi polscy aktorzy – Franciszek Pieczka, Witold Pyrkosz, Jerzy Binczycki, Marek Walczewski, Jerzy Radziwiłowicz, Anna Polony, Anna Seniuk, Izabela Olszewska czy Jerzy Trela. W 1981 roku po raz pierwszy w amfiteatrze przy ul. Szlak zainaugurowano cykl letnich koncertów, które do dziś organizowane są przez Radio Kraków."

Podaj typ taśmy która ma 70dB dynamikę! Jest jednak niższa jak ma 60db to jest super, dopiero układy redukcji szumów ja potrafią jak choćby dbx rozkręcić do 100dB.

Hmmm, mój magnetofon:

Rec/Rep Signal-to-Noise Ratio

(30 Hz to 18 kHz BPF, UNWTD)

MX-55N NAB 38.1 cm/s, 1040 nWb/m = 69 dB

MX-55N NAB 19.05 cm/s, 1040 nWb/m = 71 dB

MX-55N NAB 9.5 cm/s, 740 nWb/m = 64 dB

MX-55N IEC 38.1 cm/s, 1040 nWb/m = 71 dB

MX-55N IEC 19.05 cm/s, 1040 nWb/m = 68 dB

MX-55N IEC 9.5 cm/s, 740 nWb/m = 64 dB

MX-55D IEC 38.1 cm/s, 1040 nWb/m = 72 dB

MX-55D IEC 19.05 cm/s, 1040 nWb/m = 69 dB

MX-55D IEC 9.5 cm/s, 740 nWb/m = 65 dB

Jak widać 70 dB osiągalne. Systemy redukcji szumów to zło. Sam się o tym namacalnie przekonałem. Mój klocek dbx stoi jako ozdoba.

Tu parametry taśm:

Ukryta Zawartość

Nie widzę parametru SNR dla taśm !

Wydaje mi się, że na PER528 70dB jest spokojnie osiagalne.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak widać 70 dB osiągalne. Systemy redukcji szumów to zło.

To w tym aspekcie uwidacznia się wyraźna przewaga taśm szpulowych nad zwykłą compact cassette. Te ostatnie osiągały maksymalnie 66dB w dolnym zakresie pasma (przeszukałem stare wykresy). Jak chodzi o kompandery dynamiki to faktycznie dbx powodował spustoszenie na wysokich tonach i takie ogólne pompowanie dźwięku. Dolby C było istotnie lepsze, a najlepsze ostatnie Dolby S.

Nie widzę parametru SNR dla taśm !

Bo są w wersji papierowej, nie wszystko jest w necie :)

Ta dynamika szpulaków to jest u producenta na tzw. taśmie wzorcowej, jak sobie dasz taśmę o typowym 59dB poziomie szumów to więcej bez układu szumów nie uzyskasz.

Pamiętasz co dzieje się z szumami, basem wysokimi tonami np. po zwiększeniu prędkości z małej studyjnej na studyjną?

To w tym aspekcie uwidacznia się wyraźna przewaga taśm szpulowych nad zwykłą compact cassette. Te ostatnie osiągały maksymalnie 66dB w dolnym zakresie pasma (przeszukałem stare wykresy). Jak chodzi o kompandery dynamiki to faktycznie dbx powodował spustoszenie na wysokich tonach i takie ogólne pompowanie dźwięku. Dolby C było istotnie lepsze, a najlepsze ostatnie Dolby S.

Był dbx i dbx pasmowy na ten drug stać było tylko nieliczne studia i używano go głownie przy miksie z magnetofonu wielośladowego na dwuślad. Ta wyższa dynamika to jest po stronie głowicy i elektroniki, taśma dalej z racji swoich własciwosci ogranicza. Wysokie i niższe częstotliwosci też nie zapiszesz liniowo na poziomie wysterowania powyżej -20dB czyli taśma świetnym kompresorem-filtrem dolno i górno przepustowym jest :)

Pamiętasz co dzieje się z szumami, basem wysokimi tonami np. po zwiększeniu prędkości z małej studyjnej na studyjną?

Nie, jak miałem pierwszego szpulaka to ... wchodziłem na stojąco pod stół niestety. A jak poszedłem na studia to ... taśma już nie żyła. Ale miałem ciekawe przedmioty i laborki nt. technologii produkcji lamp :).

A możesz sprawdzić ile ma powiedzmy 528 i 911 na 15ips? Dzieki.

BTW znalazłem fajna stronkę:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

A możesz sprawdzić ile ma powiedzmy 528 i 911 na 15ips? Dzieki.

Mam te materiały głęboko pochowane ale np. tą taśmę możesz brać w ciemno ma 60dB odstępu od szumów roboczych.

Ukryta Zawartość

Ma tylko wahanie czułości ok +,- 0,5dB a zawartosc harmonicznych (o tym nikt nie mówi) na poziomie1,8%

Taśma jest na 38,1 ips do studia.

Bardzo duzo osób myli z dynamiką taśm parametr kasowalności i ten faktycznie w większości taśm wynosi 70dB.

Ukryta Zawartość

Mam takie taśmy z epoki nagrane z materiałem muzycznym jako podkład do pokazów mody Mody Polskiej. Zawartość fantastyczna.

Niestety sie troche sypią.

Pozdro

Mam takie taśmy z epoki nagrane z materiałem muzycznym jako podkład do pokazów mody Mody Polskiej. Zawartość fantastyczna.

Niestety sie troche sypią.

Pozdro

Sypią się bo nic nie jest wieczne ;) Tak na poważnie ta konkretnie taśma nie była poddawana procesowi polerowania warstwy magnetycznej i dla tego te wyższe nadlane "zadziory jeszcze będą długo wypadać nim taśma się dotrze i będzie gładka. W sumie jest 12 mikronów warstwy magnetycznej tak ze jest co zdzierać :)

Można taką taśmę przeczyścić przed odtwarzaniem, kiedyś się do tego używało widełek z wałeczkami miekkiego filcu na końcówkach.

Można taką taśmę przeczyścić przed odtwarzaniem, kiedyś się do tego używało widełek z wałeczkami miekkiego filcu na końcówkach.

Pamietam, w M2405S było coś takiego. W ZK140T juz nie pamietam.

Pozdro

W kasetowym Techniksie był tylko ten zwykły;-)

Nim zgłupiałem i przerzuciłem się ze szpul na kasety nie używałem żadnych reduktorów szumów; owszem w przerwach utworów było słychać szum taśmy ale było to akceptowalne. Przy kasetach na początku używałem redukcji ale szybko z niej zrezygnowałem wolałem dźwięk taki surowy z tym szumem; no ale nagrywałem z vinyli a dopiero później z CD i w tym pierwszym przypadku szum towarzyszył w nagraniu już na samym początku i pewnie się człowiek przyzwyczaił ;) Nikt się nie chwalił ale w szpulakach mechanika nie była taka cicha do końca, w kaseciakach niższa prędkość i zamykana przezroczysta kieszeń wyciszały te szumy lepiej.

Panowie złotousi czy nie przeszkadza Wam "ćwierkanie" napędu CD, ja mam mechanikę z tej samej stajni co Accuphase i niby jest cicho ale też jednak czasem słychać.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie złotousi czy nie przeszkadza Wam "ćwierkanie" napędu CD

Mój nie ćwierka... Słyszę natomiast szum wentylatorów w końcówce mocy;-)

Mój nie ćwierka... Słyszę natomiast szum wentylatorów w końcówce mocy;-)

Wymień wentylatory na cichsze to chyba nie filozofia. Obecnie nawet podobno? schodzą do 7dB w co nie wierze bo 7dB to np. dotkniecie delikatnie i przesuniecie palcem po swojej odzieży na sobie (kiedyś mierzyłem).

Słyszę natomiast szum wentylatorów w końcówce mocy;-)

Własnie z powodu takich "pierdół" pozbyłem się 70 litrowego akwarium z domu trochę szkoda bo fajne było no ale ta pompka do powietrza po prostu horror :)

Miałem kiedys takiego mechanika samochodowego. A było to w czasach gdy jeździłem stara Ladą 1500.

Jak do niego wpadałem i mówiłem ... Panie Władziu, coś mi z tyłu stuka, odpowiadał (cytat) ... Piotrek, nie pier...l tylko zgłośnij radio :).

Czy taka rada Wam pasuje?

Pozdro

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wyrzuć z niego Mundorfy.

Jakie lampy tam masz?

Wojtek76 mówił , że Telefunken albo Siemens ECC 83 nie pamiętam , muszę zobaczyć.

Co zamiast Mundorfów..?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A u mnie słyszałeś?

Za głośno słuchaliśmy... A po odsłuchach Dream Theater przestałem słyszeć cokolwiek;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.