Skocz do zawartości
IGNORED

jaki pilot uniwersalny

marchewa

Rekomendowane odpowiedzi

ogitech harmony niestety jest już w zasadzie niedostępny

jeszcze jest w sprzedaży np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

www do aktualizacji też działa

mam w/w model

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

jeszcze jest w sprzedaży np.:

Ukryta Zawartość

www do aktualizacji też działa

mam w/w model

Jeszcze działa. Tylko nie wiadomo jak długo.

Wolałbym sprzęt, który daje mi aktualizacje na długi czas.

Wydaje się, że Logitech olał ten temat.

A jakieś inne firmy polecacie?

Ukryta Zawartość

Zamówiłem dziś Harmony Touch.

Jak przyjdzie to coś skrobnę na ten temat.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

W dniu wczorajszym przyszedł pilot, więc na gorąco opinia po pierwszym wieczorze programowania i zabawy.

Jakość produktu wizualna i wykończenie bardzo ok. Pilot jest duży, ale świetnie wyprofilowany i dobrze leży w dłoni. Gorzej z powierzchniami płaskimi jak stolik czy ława, jakoś tak się buja niestabilnie, ale to nie ma znaczenia. Powierzchnia pilota górna z gładkiego plastiku i dolna z czegoś, co przypomina kamień (ale nim nie jest) sprawia wrażenie solidności. Ekran dotykowy bardzo czytelny i łatwy w obsłudze jednak nie reaguje bardzo szybko, ale to może być moje podświadome porównanie do produktów Apple czy Nokii Lumia, które działają błyskawicznie. Natomiast w Touch'u nie ma lagowania softu, po prostu działa troszkę wolno, ale nie jest to utrudnienie.

Konfiguracja wymaga założenia konta u Logitecha i instalacji softu na komputerze. Sam proces konfiguracji pilota jest banalny, trzeba tylko znać dokładny model swoich urządzeń. U mnie zarządza TV Samsung, amplituner Marantz, CD/BR Marantz, Xbox360 i dekoder Polsatu Sagemcom.

Jedyny problem to TV, którego nie było w bazie (konkretny model), ale kreator zadał kilka pytań pomocniczych o ilość i rodzaj I/O i załadował profil TV. O dziwo nie było problemu z dekoderem, był w bazie i działa.

Pilot bazuje na tzw. profilach sprzętowych zdefiniowanych przez użytkownika na podstawie podłączonego sprzętu. Opisze to na moich kilku profilach:

1. Polsat - w profilu pilot zarządza TV oraz Dekoderem. Po wybraniu profilu pilot włącza oba urządzenia, przyciski na pilocie obsługują dekoder z poziomu wyboru programu, recordera, EPG, ale klawisze volume działają z głośnością TV.

2. Polsat Kino - po wybraniu profilu pilot włącza TV, dekoder, amplituner i ustawia go w tryb DolbyDigital. Klawiszami steruje dekoderem jak wyżej, volume steruje amplitunerem, a kolorowe klawisze funkcyjne sterują trybami audio amplitunera.

3. Tryb CD – pilot włącza odtwarzacz, amplituner i ustawia oba na tryb Pure. Klawisze pilota w sekcji odtwarzacza sterują CD (Play, stop itd.) a w sekcji obsługi sterują amplitunerem (menu, volume itp.)

Pozostałe tryby w zależności od potrzeb włączają lub wyłączają odpowiednie urządzenia – Radio, Radio Internetowe, MP3 (muzyka z serwera NAS), BluRay, Xbox i przełączają odpowiednie tryby dźwiękowe. Należy dopisać, że pilot przełączając tryby pamięta, które oststnio urządzenie było włączone (!) i odpowiednio je wyłącza, jeśli nie jest potrzebne w danym profilu. Potrafi wysłać sygnał odrębny dla funkcji On i OFF dla urządzenia, co znacznie ułatwia.

Dodatkowo w trybach oglądania telewizji software zaciąga z sieci kolekcję ikon dla danej platformy cyfrowej (!) i podpina nr kanałów dekodera pod ikonki. Rozwiązanie to eliminuje budowanie ulubionej listy kanałów czy pamiętanie numerów kanałów z listy ogólnej np. 113 TVP1HD. Naciskając na ikonkę programu pilot sam wysyła sygnał, aby uruchomić odpowiedni kanał. I tu wystąpił problem, mianowicie szybkość działania. Pilot wysyła dokładnie tak jak zrobiłby to użytkownik wciskając na klawiaturze kolejne cyfry. Np. dla kanału 113. pilot wysyła kolejno 1, 1, 3 co trwa a ja kliknąłem jeden klawisz – ikonkę TVP1HD. Natomiast jest to kwestia zrozumienia i przyzwyczajenia, ponieważ czas wysyłania można ustawić i jest on praktycznie taki sam jak robiłbym to manualnie.

Ikonki rozwiązują problem z żoną czy dzieckiem, którzy chcą mieć pełna listę kanałów dostępną pod EPG, (które działa oczywiście), a mną, który ma tylko kilka ulubionych kanałów.

Dodatkowo w trakcie użytkowania profilu można wejść w zakładkę „Urządzenia” i wybrać jedno konkretne urządzenie do sterowania – np. CD – i w tym momencie wszystkie klawisze pilota zostają przypisane do funkcji odtwarzacza, a jeśli oryginalny pilot miał jakieś dziwne klawisze, to są uwzględnione na ekranie dotykowy. Można również samemu przypisać dla każdego klawisza wybrana funkcję z każdego urządzenia zdefiniowanego w systemie.

Nie zagłębiałem się w większe możliwości konfiguracji typu makra czy ekstra funkcje dodatkowe wysyłane do profilu. Nie jest to na razie potrzebne.

Na dziś tyle, jeśli macie pytania to walcie śmiało, postaram się odpowiedzieć.

P.S.

Wszystkie oryginalne piloty wylądowały w szafie, bez baterii 

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Oto kilka moich refleksji dotyczących pilota Harmony Touch:

- pilot faktycznie wykonany solidnie, do niczego z zasadzie nie można się przyczepić, zobaczymy jak po dłuższym okresie użytkowania będą wyglądały klawisze( gdzieś czytałem że się ścierają), w zestawie jest ładowarka-baza do pilota,

- pilota bardzo łatwo się programuje, jest to intuicyjne i nawet największemu komputerowemu malkontentowi nie sprawi to kłopotu, definiuje się najpierw sprzęt jaki mamy, następnie wprowadza odpowiednie profile, np; oglądanie tv, muzyka itd.

Ja z moim pilotem niestety mam małe problemy, mam nadzieję, że uda mi się dojść co jest ich przyczyną:

- pilot nie zapamiętuje do jakiego łączą w telewizorze podpięty jest BR czy dekoder tv. Pilot nie przyłącza mi tego po przełączeniu sie np pomiędzy profilem BR czy oglądanie TV

- czasami przy przełączaniu pomiędzy zdefiniowanymi profilami nie załączają się wszystkie urządzenia lub odwrotnie - nie wyłączają się.

I to mnie jak na razie irytuje z tym pilocie.

zobaczymy jak będzie dalej

Zapamiętanie przyłącza jest do opanowania w konfiguracji dodaniem kolejnej komeny wymuszającej przełączenie na końcu sekwencji albo wydłużeniem czasu wysyłania sekwencji przez pilota. +0,1s potrafi działać cuda.

Wyłączanie i załączanie odpowiednich urządzeń może być problemem w przypadku gdy dane urządzeni akceptuje tylko komendę "Power Toggle". Trzeba wtedy skorygować ręcznie przez menu "Napraw ręcznie" czy jakoś tak, niema go pod ręką. Albo można wyłączyć wszystko na Off co się nie wyłączy to wyłączyć fizycznie lub pilotem oryginalnym - taki poziom zero. Niestety z takimi urządzeniami jest czasem problem, szczególnie gdy jakiś domownik odmawia użycia Harmony nadal pieści oryginalne piloty.

W przypadku gdy urządzenia obsługują komendy PowerOn i PowerOff poprawka w czasie powinna rozwiązać problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.