Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz czy NAD - do 7.000 zł

beatle

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Państwu, proszę o poradę w zakresie wyboru zestawu wzmacniacz + cd do 5.000 zł i monitory za 2000-2500. Na roboczo przygotowałem sobie 2 zestawy, ale nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji czy nie poszukam czegoś innego:

- Marantz PM/CD6005

albo

NAD 356BEE + C546BEE.

Pokój odsłuchowy: gabinet ok. 12 m2, ściany zastawione książkami. W grę wchodzą jedynie monitory (kolumny podłogowe niestety wykluczone). Słucham różnej muzyki: klasyki (fortepian, symfoniczna), jazz, prog-rock (typu stare Genesis) i metal. Lubię zrównoważoną i uśrednioną barwę dźwięku, jednak z zaakcentowanym i ciepłym basem. Zaznaczam, że za jakiś czas (fundusze) będę chciał dołożyć do zestawu nowy gramofon i DECK (uwielbiam vinyle i mc), na razie "na odczepnego" musi mi wystarczyć stary ale dobrze utrzymany gramofon technicsa SL-QX200. Natomiast jeżeli chodzi o DECKA to myślę o Tascam 202 mkV (ale to jeszcze nie teraz). Dodam jeszcze, że choć muzyki słucham niemal od urodzenia:) to nie miałem dotychczas jakiegoś lepszego sprzętu (dwa razy składałem średniocenowe zestawy Technicsa, ale nie ma o czym mówić) więc nie mam żadnego wyśrubowanego punktu odniesienia.

Bardzo proszę o ocenę w/w zestawów pod kątem moich preferencji i zaanonsowanie jakichś monitorów do nich w przedziale cenowym do 2.500 zł - oczywiście za dwa:).

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/116409-marantz-czy-nad-do-7000-z%C5%82/

Witaj,

obydwa zestawy czyli Marantz i NAD to bardzo dobre urządzenia, jednak oferujące trochę inny charakter brzmienia. Marantz jest dokładniejszy, trochę cieplejszy z bardziej wyeksponowanym środkiem pasma, góra szczegółowa i wyraźna, bas natomiast szybki, dobrze kontrolowany. NAD jest zdecydowanie mocniejszy, bardziej dynamiczny, bardziej rockowy. Tak więc wybór zależy od indywidualnych preferencji. Do klasyki, spokojniejszych kawałków wybrałbym Marantz'a, natomiast w pozostałych przypadkach zdecydowanie NAD.

Kwestia kolumn - przy trochę wyższym budżecie proponowałbym zestaw Marantz z monitorami Dali Mentor 2, natomiast bardzo dobrym połączeniem będzie także Dali Ikon 2 MK2. Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem to obydwóch konfiguracji będą świetne monitory Kef Q300 oraz (szczególnie do NAD) najnowsze Epos'y K1.

Podobnie jak w pierwszej konfiguracji, czyli trochę ponad budżet - w połączeniu z NAD posłuchaj ATC SCM7. To bardzo poważne granie, system na lata oraz KEf LS50.

Przyjrzyj się moim propozycjom, jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzień dobry Państwu, proszę o poradę w zakresie wyboru zestawu wzmacniacz + cd do 5.000 zł i monitory za 2000-2500. Na roboczo przygotowałem sobie 2 zestawy, ale nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji czy nie poszukam czegoś innego:

- Marantz PM/CD6005

albo

NAD 356BEE + C546BEE.

Pokój odsłuchowy: gabinet ok. 12 m2, ściany zastawione książkami. W grę wchodzą jedynie monitory (kolumny podłogowe niestety wykluczone). Słucham różnej muzyki: klasyki (fortepian, symfoniczna), jazz, prog-rock (typu stare Genesis) i metal. Lubię zrównoważoną i uśrednioną barwę dźwięku, jednak z zaakcentowanym i ciepłym basem. Zaznaczam, że za jakiś czas (fundusze) będę chciał dołożyć do zestawu nowy gramofon i DECK (uwielbiam vinyle i mc), na razie "na odczepnego" musi mi wystarczyć stary ale dobrze utrzymany gramofon technicsa SL-QX200. Natomiast jeżeli chodzi o DECKA to myślę o Tascam 202 mkV (ale to jeszcze nie teraz). Dodam jeszcze, że choć muzyki słucham niemal od urodzenia:) to nie miałem dotychczas jakiegoś lepszego sprzętu (dwa razy składałem średniocenowe zestawy Technicsa, ale nie ma o czym mówić) więc nie mam żadnego wyśrubowanego punktu odniesienia.

Bardzo proszę o ocenę w/w zestawów pod kątem moich preferencji i zaanonsowanie jakichś monitorów do nich w przedziale cenowym do 2.500 zł - oczywiście za dwa:).

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

marantz ma lepsze cd, wzmak nada chyba lepiej odda tą muzykę. Ja bym radził jednak Audiolaba 8200 lub lampową Mingdę, a słuchamy identycznej muzyki. Do tego cd marantza, niekoniecznie nowe. Wyższy Rotel też lepiej zagra od Marantza i Nada. Bardzo bardzo do takiej muzyki jest też wzmak AMC 3150/3250 o ile pamiętam numerki.

Z kolumn to chyba Monitor Audio - uniwersalne. Dali Zensor też ok, Paradigmy mają fajną moc jak na monitory, ale w tej cenie nie wiem czy nowe wpadną, poza tym są wymagające prądowo i ciut upierdliwe przy dobieraniu wzmaka. Monitor Audio naprawdę dobrze gra jak na podstawki. Aha, Eposów nie znam, ale ATC owszem i też poelacm - a najbardziej odsłuchy odsłuchy odsłuchy

• Moderatorzy

Rotel seria 12 , masz w klubie audiostero, cena 100 trochę wyższa ale ponegocjujesz i będziesz miał na pokładzie dac do podłączenia tv.NAd też może być z dac ale mniej funkcjonalny bo tylko 1 aktywne wejście a w rotelu 4 . Głośniki np. Dynaudio 2/7

artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.