Skocz do zawartości
IGNORED

opa 627 do Philips cd 160

michal rozmus

Rekomendowane odpowiedzi

To wszystko bardzo proste jest. Układ z 8 nóżkami albo jest pojedynczy albo podwójny, albo ma takie zasilanie albo inne. Bierzemy więc układ, który mamy np 5220 - patrzymy co to jest i na ile V (w sieci) i dobieramy nowszy/lepszy np LME 49860, albo burr-browna w podwójnej podstawce jak jest pojedynczy - co kto lubi

Za przeproszeniem jakim trzeba być downem żeby to spartolić?

To wszystko bardzo proste jest. Układ z 8 nóżkami albo jest pojedynczy albo podwójny, albo ma takie zasilanie albo inne. Bierzemy więc układ, który mamy np 5220 - patrzymy co to jest i na ile V (w sieci) i dobieramy nowszy/lepszy np LME 49860, albo burr-browna w podwójnej podstawce jak jest pojedynczy - co kto lubi

Za przeproszeniem jakim trzeba być downem żeby to spartolić?

coś konkretnego masz na mysli czy tak tylko pieprzysz bez sensu? może najpierw przeczytaj o czym się pisze zamiast pisać bzdety nie na temat.

• 2 tygodnie później...

no i podmiana zrobiona. wsadzilem w podstawkę i gra. różnica, po krótkim porównaniu, wydaje misię, że jest. Nieco żywiej i bardziej szczegółowo.

Myślicie, że warto się pobawić w wymianę SAA7220 z wersji A na B?

I przy okazji zapytam o inną sprawę. Przestala mi się wysuwać tacka. muszę najpierw odsunąć klapkę to wtedy wyjedzie, choć czasami i wtedy nie chce. Jej prawa strona jest nieco za nisko. Aczkolwiek nie sądzę że to jest problem bo te napędy są tak malo spasowane że to niw powinno wplynąć.

Wie ktoś co to może być? Czy to, że nasmarowalem wszystkie mechanizmy i kółka zębate smarem może mieć wplyw?

• 3 miesiące później...

Myślicie, że warto się pobawić w wymianę SAA7220 z wersji A na B?

nie rób tego

jeszcze jedna sprawa. transformator w trakcie grania robi się bardzo gorący. da się dotknąć ale nie na dlugo. Czy to jest normalne?

u mnie to samo ale....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Różnica w dźwięku!!!! - to jakieś wielkie audiofilskie jaja wręcz voodoo. (Jezu widzisz i nie grzmisz)

Grzanie w tych trafach jest dość istotna z racji umieszczenia czujnika zbyt nisko tzn. blisko druku bez kontaktu z uzwojeniami czy rdzeniem a przez to istnieje możliwość uszkodzenia termicznego.

jakiego czujnika?

w tych trafach jest bezpiecznik termiczny który jest połączony w ten sposób że po przekroczeniu jakiejś tam temperatury rozłącza pierwotne uzwojenie - to teoria.

w praktyce wygląda to tak jak napisałem w poście 44

ps. o co ci chodzi w pierwszej części posta?

a o co pytałeś w poście 43 w pierwszym zdaniu?

Użytkownik michal rozmus dnia 24.07.2015 - 23:21 napisał

ps. o co ci chodzi w pierwszej części posta?

a o co pytałeś w poście 43 w pierwszym zdaniu?

sens pytanie był taki, czy wkładając transformator o większej mocy uzyska się poprawę jakości dzwięku. można przeczytać w różnych miejscach, że ludzie zakladają osobne zasilania do poszczególnych elementów odtwarzacza, i stąd moje pytanie. Bo jaki może być inny sens wkładania większego transformatora?

• 3 tygodnie później...

No jak potrafi jak nie potrafi :) Zobacz sobie Jego komentarz do mojego postu # 35

Cóż, nie wszyscy mogą być sprawni intelektualnie na poziomie podstawowym, ale na szczęście jesteśmy w UE która troszczy się o niepełnosprawnych ;) Dlatego pomagajmy, wyjaśniajmy ...

panowie, czy to jest forum o audio gdzie mozna uzyskać pomoc i wyjasnieni jesli się czegoś nie rozumie i człowiek się dopytuje żeby ogarnać temat swoim laickim (w sensie elektroniki) rozumem?

czy to jest miejsce gdzie jak się czegoś nei lapie w lot to od razu zjeżdżamy na oceny osobiste?

Przecież jak nie macie ochoty to ni odpisujcie....

przecież opisałem co i jak bardzo dobrze.

najpierw piszesz czy wymienić bo gorący a jak Ci odpisuje że warto zastosować radiator to wyskakujesz ze zmianą brzmienia.

jakbyś napisał, że wymieniles i teraz mnie się grzeję to bym już o nic nie pytał:) a tak napisałes że było lepiej to po prostu dopytalem co się poprawiło.

no ale teraz mamy jasność. dzięki za wyjasnienie.

• 1 rok później...

cześć

może mi ktoś pomoc z jednym tematem?

chcę wstawić osobne zasilanie dla saa7220 w philipsie 473, ale po tym jak je podepne wg schematow w sieci coś jest nie tak, bo napęd kręci non stop.

pomiary okazują

na wyjściu z zasilacza 5v

na wejsciu saa 1,8v

podpinam się pod pin 24 i 12.

nie wiem o co chodzi. co robie źle?

ps. po powrocie do zasilania fabrycznego dziala ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.