Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Helicon 800 Mk2 a wielkość pomieszczenia

Kasia Jankowska

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ja tu nowa. Pomóżcie rozwiać wątpliwości...

wpadły mi w oko największe Dali Helicon, model 800 Mk2

Wydaje się, że to dość rozsądny stosunek jakości wykonania i jakosci dźwięku/łatwości wysterowania/ceny.

Czy zdadzą one egzamin w salonie 5mx5m połączonego z otwartą kuchnią 15m2, razem zatem ok 40m2?

Odległość słuchacza od kolumn to tylko ok 3,5m...

Oczywiście można rozważyć mniejsze 400 (zostanie więcej kasy na resztę), ale one już nie zbierają tak pochlebnych opinii - lubię sporo basu a jakoś nie widzi mi się odpalanie woofera do stereo...

Co sądzicie?

Pokój to zwykły salon (tzw. living room), w żaden sposób niedostosowany do odsłuchów rzecz jasna..

Budżet na same głośniki to ok 30 tys pln (moga być lekko używane) ale chciałabym tu uniknąć stricte audiofilskich konstrukcji do których będę musiała dobierać potem wzmacniacz o wielkości i mocy parowozu - z tego powodu wybito mi już z głowy Epicony w których się prawie zakochałam...

Aktualny budżet na cały system STEREO to powiedzmy ok 50 tys pln wliczając w to muzykalny BD (chyba Oppo). Okablowanie jako takie juz mam - cała reszta musi się zamknąc w mniej wiecej tej kwocie..

Acha, niestety kolumny muszą być też... ładne...

dzięki

Ostatnio, jakoś dziwne podejście do tematu ???? 1 post 800 a może 400 a słuchała Pani jakichkolwiek Heliconów. Opinie, recenzje itd. Czemu nie Sonus Faber, Usher, i wiele innych. A jeżeli chodzi o wysterownie to Helicony są właśnie wymagające.A to też nie są wcale takie tanie rzeczy.

zaraz zaraz, ja rozumiem że jestem tu nowa ale może nie przesadzajmy z tym ustawianiem w szeregu!:)

Oczywiście, że słuchałam ale nie w moim pomieszczeniu - stąd pytanie...

Co w tym niestosownego? Że pierwszy post na forum i od razu 30k na kolumny?

Bez przesady - nowa jestem TU ale nie urodziłam się wczoraj! :)

ps. przesiadam się z B&W 603S3 napędzanych jakimś starym ampli 5.1 Denona. Czas wskoczyć na wyższy poziom! A że nie lubię małych kroczków...

Planując system za 50 kzł to należałoby zacząć od samego pomieszczenia i zastanowić się czy dostępna powierzchnia i warunki akustyczne tam panujące w ogóle pozwolą na rozwiniecie skrzydeł takiemu zestawowi. W szczególności chodzi o to, czy jest tam wystarczająco dużo wolnego miejsca, aby dało się optymalne rozstawić kolumny o gabarytach Heliconów 800, bo zakładam, że salon już jest docelowo urządzony i umeblowany, a zatem to kolumny będą musiały się w niego wpasować, a nie odwrotnie.

Wspominam o tej w sumie dość oczywistej kwestii, bo często w zamieszaniu i natłoku emocji związanych z zakupem nowego systemu takie podstawowe sprawy gdzieś tam umykają. A trochę głupio by wyszło jakby na koniec się okazało, że po wstawieniu nowych zabawek dźwięk niewiele się poprawił w stosunku do poprzedniego zestawu budżetowego i na dobrą sprawę to tylko basu przybyło ...

zaraz zaraz, ja rozumiem że jestem tu nowa ale może nie przesadzajmy z tym ustawianiem w szeregu!:)

Oczywiście, że słuchałam ale nie w moim pomieszczeniu - stąd pytanie...

Co w tym niestosownego? Że pierwszy post na forum i od razu 30k na kolumny?

Bez przesady - nowa jestem TU ale nie urodziłam się wczoraj! :)

ps. przesiadam się z B&W 603S3 napędzanych jakimś starym ampli 5.1 Denona. Czas wskoczyć na wyższy poziom! A że nie lubię małych kroczków...

Owszem to wszystko jakieś dziwne, Pani nowa -rozumiem., nie wtajemniczona- Ok

a używa przyjętych zwrotów w świecie audiofilskim, z dość dużą swobodą, myślę że Pani więcej wie od nas i rady takich "mało " obeznanych samców w temacie są nie na miejscu. Pozdrawiam i całuje ręce,Ups -a może się pomyliłem?

przyznaje, że to troszkę dziwne :)

W istocie dziwne, szczególnie w świetle niektórych sąsiednich wątków innego co prawda autorstwa, ale odnoszących się do łudząco wręcz podobnych okoliczności...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.