Skocz do zawartości
IGNORED

Bi amping - regulacja glosnosci

Mikolaj Zmyslony

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem taki watek na tym forum ktory poruszal juz ten problem - temat jednak zostal zarchiwizowany a nie do konca rozwiazay...

Zrobilem nareszcze przemeblowanie mojego systemu i ostatnia rzecz jaka mi zostala to "dodanie elementu regulacji glosnosci" w moim bi ampingu.

wyglada to tak:

bluray robi za transport i jest on polaczony do 2 systemow.

Przez hdmi do amplitunera i do tv a z amplitunera do monitorkow, oraz rownolegle przez digital out (coax) do zwrotnicy aktywnej beringher dcx2496 ktorej takze uzywam jako daca i z owego DCXa sygnal leci juz anologowo do 2 wzmacniaczy.

Jak nie zalezy mi na jakosci wszystko dziala przez ampli i po klopocie, natomiast gdy chce uzyc roawiazania aktywnego czyli:

BlurayP->Digit(caox)->DCX->(analog) 2xAMP

problemem jest ustawianie glosnoci ,otoz musze ja dostosowywac na 2 wzmacniaczach niezaleznie do tego nie majac pilotow i jest to naprawde dosc uciazliwe.

Idealnie byloby wstawic jakis interfejs audio ktory przyjmuje sygnal cyfrowy coax i taki sam wypuszcza dalej z mozliwoscia regulacji glosnosci pilotem. moglbym wtedy 0ba wzmacniacze docelowo ustawic na maxymalna sluchana glosnosc i takim pilocikiem tylko dostosowywac ja do potrzeb i wstawic owy interfejs pomiedzy Blurayem a DCXem

Inne rozwiazanie jakie przychodzi mi do glowy to zastapic obecny bluray innym transportem ktory sam w sobie posiada mozliwosc owej regulacji glosnosci po dig out (coax).

Jednak nie potkalem sie z zadnym blurayem ktory taka funkcje posiada....

myslalem tez o jakims odtwarzaczu multimeialnym ktory zastapilby obecny bluray ale zalezy mi na tym by jednak mial mozliwosc odtwarzania plyt bluray iz troche ich mam.

moze macie jakies propozycje na rozwiazanie tego "problemu"?

Dziekuje

ps. z gory przepraszam za moje posty ktore sa bez polskich liter (taki system i klawiatura)

https://www.audiostereo.pl/topic/116649-bi-amping-regulacja-glosnosci/

jak wspomnialem w poscie wzmacniacze nie sa sterowane zdalnie daca nie chce zmieniac gdyz pelni on funkce daca i zwrotnicy aktywnej, zostaje wymiana zrodla lub dolozenie takiego modulu ktorym bym mogl zmianiac glosnosc...

Można wymienić blueray'a na odtwarzacz CD z dwoma wyjściami regulowanymi. Wówczas jednym pilotem sterujesz dwoma wzmacniaczami / systemami.

nie chce cofac sie do CD , mialoby to jakis sens gdybym tylko sluchal CD a mnie zalezy rowniez na DVD,BLuray...

No to masz problem:) Nie jestem pewien, czy cyfrowa regulacja (czyli inny transport) to najlepszy pomysł. Myślę, że najlepiej jak zwrotnica pracuje na pełnym bitrate i dopiero po niej sygnał zostaje skorygowany, inaczej tracisz na dynamice. Pasowałaby tu jakaś wielokanałowa regulacja głośności. Były takie projekty na forum, jak pamiętam były drabinki na przekaźnikach pod sereo na XLR, było też coś takiego na PGA, więc jeśli korzystasz jak mniemam z połowy wyjścia XLR i masz gośniki 2-way to powinno styknąć. Nawet mam projekt i jeszcze płytki pod DAC'a 6-way z regulacją na trzech PGA, ale takie coś trza by w zwrotnicy zamontować, a pewnie nie chcesz tego robić. Mam też projekt regulacji na PGA, ale do stereo, więc trzeba by dwa komplety połączyć równolegle. Ten DAC to zresztą też część cyfrowej zwrotnicy, tylko ja od razu przewidziałem, że trza to będzie jakoś regulować, a behringer nie :) Inna opcja to procek i podpięcie się pod kości DAC'a, bo o ile pamiętam to te DCXy są na AK4396, więc mają wbudowany attenuator. Ale co tam zrobili z pinami do komunikacji to nie wiem.

Bez wielkiej filozofii zrobisz to wymieniając potencjometry na takie z napędem - dorobić jedynie odbiornik IR

i sterujesz dwoma zdalnie ...

Tylko to są 2 wzmacniacze na dwie drogi po zwrotnicy cyfrowej, więc przy każdym ustawieniu inna charakterystyka głośników. To se ne da niestety :)

A tam się nie da ! :) Znasz pojęcie MACRO przy sterowaniu sekwencyjnym ?

Pilota można tak zaprogramować, aby wydawał po sobie komendy, jeśli potki nie kręcą wzmocnieniem liniowo,

to można zastosować "przelicznik" - np. przekręć jeden o dwie jednostki + przekręć drugi o 3 jednostki.

W ostateczności wykonać pilota z dwoma zestawami volume + i - .... :) Skomplikowałeś na początku, to

teraz skomplikuj także na końcu ! :):):)

Ja nic nie skomplikowałem, moja zwrotnica ma jednoczesną regulację :)

A takie sterowanie sekwencyjne to też se ne da :) Potki z silnikiem sterowane są silnikami DC, nie krokowymi. Prędzej czy później, z naciskiem na prędzej, się rozjadą :). Tzn wszystko się da. Można zrobić mechanizm z serwo, można zrobić potki z dodatkowym kanałem i sprawdzać na nich DC za pomocą ADC procesora, ale po co wyważać otwarte drzwi?

2xPGA23xx i po problemie.

Jest magik ktory taki projekt wykonal w DCx.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oj ni emoje progi , czyli albo sprzet musi trafic w rece "zaufanego elektronika" albo faktycznie jest problem ....:/

Ukryta Zawartość

sa i inne gotowe produkty godne uwagi ale cena mowi sama za siebie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.