Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alfa 10 & Nad C-370

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie i proszę o Wasze sugestie na temat wymiany poczciwego Nada 370 na poczciwego Arcama Alfa 10.Kolumny,które będzie musiał napędzać to AE Aelite 2.Muzyka to głównie jazz oraz dobrze nagrane płyty wokalne.Będzie poprawa w stosunku do Nada czy to tylko obracanie się na tej samej półce brzmieniowej?

De gustibus non est disputandum

https://www.audiostereo.pl/topic/116730-arcam-alfa-10-nad-c-370/

Kręcisz się. Chcesz lepiej - musisz zapłacić sporo więcej. Baltlab epoca 2 i 3, wyższe naimy, wyższe MFy. To będą trochę lepsze wzmaki, żeby było wyraźnie lepiej musisz wydać najmarniej 2k na używkę.

Chcesz wyraźnie lepiej - zbieraj 4k na używki i mierz w lepsze kolumny, ten wzmak jest tego wart.

Nie wiem ile to wnosi do tematu ale jak do podobnej konfiguracji, przynajmniej jeśli chodzi o producentów tj. ( NAD 355 + AE Aelite Neo 4) dołożyłem DAC Hegel HD10 i zmiany są zaskakujące....oczywiście na plus. Zmienia się całkowicie brzmienie całego systemu.

Zaraz zaraz - dopiero teraz zerknąłem na kolumny. Jeżeli mówimy o tych AE z końca lat 90-tych i początku wieku (bo było kilka wersji AE A2) - to są to kolumny klasy budżetowej. Jeżeli grają u Ciebie ze wzmacniaczem klasy wyższej - to nie ma sensu zmieniać wzmacniacza, tylko kolumny !

Zaraz zaraz - dopiero teraz zerknąłem na kolumny. Jeżeli mówimy o tych AE z końca lat 90-tych i początku wieku (bo było kilka wersji AE A2) - to są to kolumny klasy budżetowej. Jeżeli grają u Ciebie ze wzmacniaczem klasy wyższej - to nie ma sensu zmieniać wzmacniacza, tylko kolumny !

Brawo! Choć nie do końca. A dlaczego 370 to fajny muzyklny i z powerem wzmak, lecz jest dość nie precyzyjny w przekazie, trzeba by było szukać kolumn nie koniecznie ciężkich w wysterowaniu, a to nie lada sztuka. Ja postawiłbym również na starsze konstrukcje, Celestion Ditton44 lub mniejsze 25. Albo Epos14. RogerLs,Dynaudio Msp. Kolumny nie urokliwe z wyglądu lecz z duszą.

A co do różnic miedzy Arcamem, a Nad-em, osobiście znam dobrze te dwa wzm. i uważam że 10 jest bardziej analityczna w przekazie dokładniejsza a przy tym ma dobry ryt i szybkość

Brawo! Choć nie do końca. A dlaczego 370 to fajny muzyklny i z powerem wzmak, lecz jest dość nie precyzyjny w przekazie, trzeba by było szukać kolumn nie koniecznie ciężkich w wysterowaniu, a to nie lada sztuka. Ja postawiłbym również na starsze konstrukcje, Celestion Ditton44 lub mniejsze 25. Albo Epos14. RogerLs,Dynaudio Msp. Kolumny nie urokliwe z wyglądu lecz z duszą.

A co do różnic miedzy Arcamem, a Nad-em, osobiście znam dobrze te dwa wzm. i uważam że 10 jest bardziej analityczna w przekazie dokładniejsza a przy tym ma dobry ryt i szybkość

Dzięki Lukag o coś takiego właśnie mi chodziło istotne zmiany w stylu gry.Dzięki.

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.