Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do sennheiser hd 600

netkret

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Generalnie HD 600 lepiej sprawdzają się z wzmacniaczami lampowymi, które dodają im smaku. Ja używam Skorpiona HV-1 autorstwa Bogdana Dubiela i jestem bardzo zadowolony. Podzielam więc absolutnie pogląd kolegi JanaF, że współpraca będzie właściwa.

cześć

Mam espressivo i rzeczywiście jest to bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy,świetny do jazzu, bluesa, starego rocka,jeżeli myślisz też o lampowym ''ciepełku'' to niestety jak każdy otl jest detaliczny i nie''zamula'',jako preamp- genialny...

Generalnie HD 600 lepiej sprawdzają się z wzmacniaczami lampowymi, które dodają im smaku. Ja używam Skorpiona HV-1 autorstwa Bogdana Dubiela i jestem bardzo zadowolony. Podzielam więc absolutnie pogląd kolegi JanaF, że współpraca będzie właściwa.

potwierdzam, mialem HD 600 , lampa ładnie uzupelnia ich "techniczne" brzmienie, napewno sprawdzi sie wzmacniacz little dot mk 4 lub 4 se

który serdecznie polecam..

Gość JanF

(Konto usunięte)

Pomiędzy lampą a słuchawkami jest stosowany kondensator o dużej pojemności do separacji składowej stałej.

Problem w tym, że jakość tego elementu wpływa znacznie na jakość dźwięku w słuchawkach.

W zasadzie, różnica ceny pomiędzy skrajnymi opcjami, nie jest warta zachodu (IMHO), na korzyść droższej opcji, of course.

Chociaż, są zwolennicy tańszej opcji, czyli stosowania tam elektrolitów bocznikowanych małym nie elektrolitycznym kondensatorem.

Jestem praktycznie zdecydowany na Espressivo-E

Wstrzymuje mnie tylko chęć odsłuchu Pro-Ject DAC Box DS

Dzwoniłem do jednego ze sklepów w Krakowie i mają go na stanie,więc pewnie niebawem się wybiorę.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Kolego bardzo proszę bardziej łopatologicznie :-)

Spytaj producenta, jaki kondensator stosuje na wyjściu do słuchawki?

Aha, powiedz, że masz słuchawki za (prawie) 2k PLN i zależy ci na ich bezpieczeństwie.

I po temacie.

Mam Espressivo i DT 880 PRO i więcej nic mi nie potrzeba.

To dlatego, że nie słuchałeś ECC82 lub 6SN7 lub ECC83!

Spytaj producenta, jaki kondensator stosuje na wyjściu do słuchawki?

Aha, powiedz, że masz słuchawki za (prawie) 2k PLN i zależy ci na ich bezpieczeństwie.

I po temacie.

A nie mógłbyś wytłumaczyć samemu o co chodzi? Szczególnie, że producent osobie nie znającej się na temacie może różne rzeczy powiedzieć i przekonać, że tak jest dobrze.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

W Espressivo są 2szt polipropylenów 2,2uF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18457-0-84720000-1419892415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-18457-0-84720000-1419892415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ale one nie są kondensatorami sprzęgającymi słuchawki z lampą

Zrysowałem kiedyś schemat Espressivo ze wzmacniacza i wyjście wygląda dokładnie tak jak na obrazku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Jak nie musi być lampa, to Headonic się nada do wszelkich słuchawek z jackiem znakomicie. I nie ma kondensatorów na wyjściu. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrysowałem kiedyś schemat Espressivo ze wzmacniacza i wyjście wygląda dokładnie tak jak na obrazku.

Czyli widać, że jest tam elektrolit, możliwe, że rozwiązanie to wymusił rozmiar obudowy lub inne względy o, których wie tylko konstruktor. Obie połówki triody 6N6P są tam połączone równolegle czy jest to jakiś bardziej fikuśny układ niż wtórnik katodowy?

Może przy zakupie warto dogadać się z konstruktorem by wykonał wersję przystosowaną do wymagań konkretnego klijenta? Np. dostarczyć swoje elementy bierne?

Ale one nie są kondensatorami sprzęgającymi słuchawki z lampą a środek tego wzmacniacza jest ......

Czy warto je wymieniać na coś lepszego, mówię o tych żółtych 2,2uF?

W ogóle nie warto nic wymieniać w tym wzmacniaczu ale nie dlatego, że jest taki dobry.

Proszę nie traktuj tego jako reklamę moich produktów których zresztą nigdy nie wytwarzałem w celach komercyjnych!

Komuś na forum doradziłem aby z tego wzmacniacza wykorzystał tylko obudowę a układ wykonał według tego projektu:

Ukryta Zawartość

Od biedy można w stopniu wyjściowym wykorzystać lampę 6N6P ale trzeba dobrać odpowiedni punk pracy dla tej lampy w tym układzie.

Chyba zaraz będzie burza ale ja nie wezmę w niej udziału bo nie lubię strzępić języka po próżnicy.

Ja w swoim wzmacniaczu mam kondensator sprzęgający o wartości 47uF oczywiście polipropylenowy a słucham na słuchawkach HD580, DT880 itp. a wzmacniacz to "Kamyk"

Ukryta Zawartość

Komuś na forum doradziłem aby z tego wzmacniacza wykorzystał tylko obudowę a układ wykonał według tego projektu:

Ukryta Zawartość

To znaczy, że mamy podobne doświadczenia. Właśnie w tej chwili przygrywa mi wzmacniacz wykonany wg podobnego do ukazanego pod linkiem wzmacniacza. Podobnego układowo ale z lampami 6BX7. Z tym że do wykonania we własnym zakresie poprawnie działającego wzmacniacza słuchawkowego niezbędna jest wiedza i minimum doświadczenia oraz trochę przyrządw.

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

Kiedyś robiłem eksperymenty z elektrolitem na wyjściu i MKP, to dwie szkoły brzmienia końcowego. Nie skreślam elektrolitu, bo brzmi dobrze, MKP trochę lepiej, ale to są już niuanse.

Problem z elektrolitem polega na tym, że nie daje tej gwarancji bezpieczeństwa, co MKP - słuchawki HD 600 to spora kasa i szkoda jej byłoby gdyby elektrolit padł.

Co do aikido, hmm ... to jest nie poprawny układ (IMHO).

Od biedy można w stopniu wyjściowym wykorzystać lampę 6N6P ale trzeba dobrać odpowiedni punk pracy dla tej lampy w tym układzie.

Rozumiem, że Pan Henryk nie potrafił dobrać punktu pracy dla tych lamp.

:)

P.S.

Fajnie można wpływać na brzmienie zmianą tych sterujących 6N1P...

Cayin HA-1A. Mam HD650 ale HD600 też miałem pare dni u siebie. Rewelacyjne połączenie. Wymianiasz 1 x 12ax7 i 1x 12au7 żeby dopasować brzmienie do swoich upodobań. Z dobrym transportem/DACiem scena pięknie kroi się na warstwy.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Gość JanF

(Konto usunięte)

Cayin HA-1A.

W tym wzmacniaczu słuchawki podłączone są do transformatora wyjściowego, tak jak kolumny głośnikowe.

Jest to niebezpieczne rozwiązanie, bo może przypierdzielić energią w uszy.

I producent nad tym nie panuje, np. zwiększamy poziom sygnału na wejściu, wkładamy lampę o większym współczynniku wzmocnienia.

Sonicznie, transformator na słuchawkach przegrywa z dobrej jakości MKP.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.