Skocz do zawartości
IGNORED

jaki kabel na interkonekt?

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

A który z kabelków głośnikowych mają w sklepie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6705-100004210 1170273417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu cała oferta Klotza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamówienie na La Grange przed chwilą zostało złożone.

Kabelki głośnikowe ze stajni Klotza (ceny brutto):

LY215TSW - 6,6PLN/mb

LY225TSW - 10,1PLN/mb

LY240TSW - 20,5PLN/mb

Niestety nie wiem skąd mają w sklepie takie oznaczenia, ale ten ostatni, to właśnie 2x4mm^2.

Witam serdecznie

Mam pytanie do wszelkich znawców kabli...

Tak szperając po magazynku u siebie znalazłem kilkanaście metrów kabla sieci przemysłowych firmy Lapp Cabel - pozostałość po wykonanej rok temu sieci sterowników PLC.

Zastanawiam się , czy nie nadawałyby sie do zastosowania jako głośnikowe ? Ma toto srebrzone 2 pary żył o średnicach : 1x2xAWG18 + 1x2xAWG15. ( coś na oko zbliżonego do naszego 2,5 mm^2 i 1,5 mm^2 )

Pary AWG18 i AWG15 są w oddzielnych ekranach foliowych , a całość we wspólnym ekranie oplotowym.

Dokładne parametry elektryczne kabla na stronie :

Ukryta Zawartość

- ten , który mam to pierwszy od góry w tabeli.

Może byłby z nich bi-wiring ?

Może interkonekty ?

Jeżeli ktoś bawił się już takim kabelkiem i ma jakieś doświadczenia , bardzo proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Mała poprawka, nagrubszym głosnikowym kablem Klotza z serii NY jest LY260T 6mm^2 (342 x 0.15mm) o średnicy 12.5mm, o nim jest informacja dopiero gdy wejdzie sie w plik PDF na stronie Klotza. W tej serii ponoć im grubszy kabel tym jest lepszy. Nie wiem, czy gdzies w Polsce go mają.

Kable powinny miec mala pojemnosc. A wiec przed kupowaniem kabli dobrze sie zaopatrzyc w miernik pojemnosci z mozliwoscia pomiaru do pF np. zakres 100pF i je zmierzyc czyli wybrac taki ktory ma najmniejsza liczbe pF na metr. A teraz z tych o najmn. pojemnosci wybrac taki ktory ma gesto utkany ekran przyczym zawartosc zelaza jest wskazana bo bedzie ekranowal od pol magnetycznych ale niekoniecznie. Do tego wtyczki dobrej jakosci i kabelek wyjdzie na medal. Podobnie postepujemy z glosnikowymi. Mierzymy pojemnosc i tyle. Cala reszta to gadanie glupot. Specjalista od scalakow operacyjnych latwo wyjasni dlaczego pojemnosc kabela jest tak wazna. Np. misiomor wyjasni to z powodzeniem.

Własnie przeliczyłem z kilometrów dane kabla o który pytałem nieco wyżej i wyszło mi :

pojemność 4,8 pF/m

rezystancja 0,045 ohm/m

impedancja falowa 0,12 ohm

Żyły posrebrzane - 2 pary : 2x2,5mm + 2x1,5 mm w ekranie

Ciekawe jak by się to zachowywało jako zasilanie kolumn ?

Tylko to skubane jest grube ( kabel ma średnicę 12 mm ) , no ale może tytułem eksperymentu w coraz dłuższe wieczory ... :)

Może ja coś pokopałem przy tym przeliczaniu w pośpiechu ...

W każdym razie oryginalnie podano takie parametry kabla :

Rezystancja pętli:

Thick: maks. 45 Ω/km

Pojemność robocza:

(800 Hz): maks. 39,8 nF/km

Impedancja falowa:

120 Ω

... co daje 0,0398 nF/m

O MATKO !!! ale palnąłem głupotę :)

ok. 40pF/m ... racja :)

wynik powinien byc gorszy czyli pojemnosc wieksza gdyz przy tak dlugim kablu indukcyjnosc zaczyna odgrywac role i pojemnosc moze byc zafalszowana no chyba ze zmierzyli metr i przeliczyli na km. Radze zawsze jednak mierzyc miernikiem. Gdy podalem wartosci pojemnosci kabli red. jedej z gazet audio to nie opublikowali ich pomimo art. na ich temat. Ten parametr zawsze jest pomijany. Najlepsze kable glosnikowe to kable masy i + polozone luzem osobno. Moze to i nieladnie wyglada le jest najlepsze wystracza wtedy tylko grube w dobrej izolacji kable. Metoda -rosta i tania. Cala reszta to wyciaganie pieniedzy od naiwnych.

Cóż , chyba utnę metr z tego kabla i z ciekawości zmierzę pojemność . ale jutro , bo dziś już nie zdążę.

Mam do dyspozycji mostek RLC , i multimetr APPA 305 , więc wyniki powinny być w miarę wiarygodne.

Co do rozprucia kabla - trochę roboty , ale no problem :)

Żyły mają izolację grubą jak sto diabłów.

Natomiast czy to tania metoda ... leży mi to w magazynku w pracy , ale gdybym miał kupować - to kosztowało majątek za metr

> McGyver nie ma problemu.

Jutro dokładnie zmierzę , dziś w domu zobaczę ile mi potrzeba do kolumn i odpowiem ok ?

Oczywiście dostaniesz go tylko za koszt wysyłki :)

A wogóle co myślisz o tym kablu , co można z niego zrobić ?

jeszcze raz powtarzam pojemnosc kabla to killer dzwieku i nic innego przy rozsadnej srednicy zyl. Kazdy elektronik konstruktor urzadz. audio to powie. Ba czasami kilkanascie nF potrafi uszkodzic koncowke mocy gdyz ta potrafi sie na takiej pojemnosci wzbudzic. W inym watku damping factor pisze na ten temat.

Przykro mi, ze kolejna fala kablodebili dala sie nabrac na super drogie kable. Niestety nowi kablodebile sie pojawiaja i nikt z tym zjawiskiem nie walczy.

Dobra , jestem za wygarnianiem sobie ważnych parametrów kabli , człowiek się czegoś nowego nauczy ;)

rezystancja

pojemność

indukcyjność

wiele odizolowanych od siebie żył ( naskórkowość )

..... lecę do domu :) dopisujcie dalej

Otzrymałem potwierdzenie ze sklepiku, że pod koniec tego, lub na początku następnego tygodnia Klotz LaGrange zostanie dowieziony. Potwierdzono także cenę. Będzie atrakcyjna w ramach zamówienia, bo wyniesie 8PLN/mb brutto. Jest szansa, że kabelek pojawi się także na sklepie poza tym zamówionym, ale w cenie 9PLN/mb brutto.

Gdyby więc ktoś jeszcze reflektował, to proszę pisać, bo zamówiłem 20mb więcej na wszelki wypadek i w ramach tej nadwyżki będzie jeszcze po 8PLN.

pietro4

23 Sie 2005, 14:23

Cóż , chyba utnę metr z tego kabla i z ciekawości zmierzę pojemność . ale jutro , bo dziś już nie zdążę.

Mam do dyspozycji mostek RLC , i multimetr APPA 305 , więc wyniki powinny być w miarę wiarygodne.

Właśnie to zrobiłem dziś :)

Pojemność żył grubszych ( biała,czerwona) - 180 pF

Pojemność żył cieńszych ( biała , niebieska ) - 33 pF

i jak to się ma do stosowania w audio ?

180pf to sporo ale wystarczajaco malo aby uzyc. Uzywaj Pan spokojnie z duza satysfakcja. Wiekszosc wzm jest stabilna do 10nF pojemnosci na wyjsciu w postaci kabla a wiec z 50m mozesz Pan dac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.