Skocz do zawartości
IGNORED

Konkurs Hi-Fi i Muzyki

KoRnik

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie praktykuję, raczej jestem pochłonięty praktyką. Ale dlaczego Pan myśli, że wspomniany Kornik ma jakikolwiek udział w przychodzie z reklamy? O ile nie jest współwłaścicielem wydawnictwa, nie wydaje mi się to realne. Prawda, może mieć prowizję od jej pozyskania, ale nie sądzę, aby jakiekolwiek forum miało na to wpływ. Z całym szacunkiem...

>Kamill na jad nie zwracaj uwagi, bo to tak przykra sprawa ze szkoda sobie zaprzatac tym glowe...

forum lukara jest przebogata skarbnica roznych informacji, i na nie warto zwracac uwage, przyda tu sie taki osobisty filtr.

reklamy wyskoczyly... - Lukar robi to wszystko za friko, nikt mu nie placi, wiec jesli chlopak chce choc grosz uzyskac paroma reklamami, to jest zrozumiale. polecam maxthona , firefoxa lub cos co ma ad-blokera i nie bedziesz mial uciazliwych reklam juz nigdzie :)

Chodziło mi o to, że KoRnikowi kazali w redakcji napisać ten post reklamujący MHF na forum audiostereo.

Przychodów to on z reklam nie ma.

On ma alternatywę - albo robi to co każą ci którzy przychody z reklamy mają, albo "kopa i za bramę". W ten sposób wdrazają go w arkana sztuki dziennikarskiej - czyli "pisania na zamówienie" (dziennikarstwa sensacyjnego nauczy sie później ;)

Jednak biorąc pod uwagę to, że MHF jest medium ponoszączym większe koszty, a robiącym również jakąś reklamę forum audiostereo, to raczej we wzajemnym reklamowaniu jest remis.

pozdr.

pitdog

Dziwna rzecz. Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by coś robił "za friko" dla Telekomunikacji Polskiej. Czy te "parę groszy" z Neostrady jest więc uzasadnione w imię słusznej sprawy? A próba pozyskania odsłon, by w przyszłości od tego samego klienta otrzymać płatną reklamę czymś się różni z punktu widzenia logiki, lub chociażby moralności (użycie tego słowa już świadczy, że myślimy nie tak, ale staram się podążać za wątkiem)? Nie znam kondycji finansowej obu firm (bo wykonawca audiostereo to przecież firma i prowadzi księgowość), ale działanie jest identyczne, jak najbardziej właściwe.

Pitdog - czyli KoRnik tak z własnej woli wyskoczył z tym wpisem??? A fe! Nieładnie - może więc chciał się przypodobać szefom? Albo ma poczucie "misji"?

A może się po prostu dobrze bawił że się "dzieje" na forum Jego redakcji i chciał się tym podzielić na wiekszym forum? To również możliwe.

Efekty reklamowe dla obu grup - audiostereo i MHF - są, bez względu na motywację KoRnika. I rozkładaja ję mniej wiecej po połowie.

pozdr.

>Kamill wykazujesz sie tutaj chyba tzw. zboczeniem zawodowym (nie w znaczeniu pejoratywnym). a sprawa jest prosta - Lukar zajmuje sie tworzeniem serwisow www. zalozyl kiedys forum o tematyce audio, ktore okazalo sie miejscem a miare popularnym oraz ciekawym. natomiast spory ruch na forum, szybkie mnozenie sie watkow wymagaja pewnej uwagi ze strony admina.

czy jest cos zlego w tym, ze chlopak kombinuje, jak by tu na serwisie zarobic? zauwaz, ze nigdy nie proponowal uczestnikom, by cos mu dobrowolni enawet placili, a ramach "wspomagania" dzialalnosci forum

ja to widze tak - gosc zalozyl fajne forum, zasluguje na kase z tego. z tego co wiem, narazie forum sie nie utrzymuje samo, gdyby nie pewne mozliwosci to gosc by musial doplacac do niego. z forumowiczow nie probowal nic wyciagac, do samego dzialania forum podchodzi dosyc idealistycznie (tak mi sie wydaje), wiec czemu nie mialby sciagnac troche grosza od takiej np. tpsa?

w/g mnie nalezy docenic wysilek wlozony w stworzenie i dzialanie tego forum, ktory chyba wyplywaja z pasji do audio. a jesli przy okazji jest to dzialajaca reklama mozliwosci samego admina, to swietnie, niech sie chlopu powiedzie.

jesli popupy Ci przeszkadzaja, to je wylacz, ja od lat juz zadnego nie widzialem :)

>Qubric, mysle, ze jedna z podanych przez Ciebie mozliwosci jest dosyc prawdopodobna :)

a co do wzajemnego linkowania sie forow - o to wlasnie chodzi, nie zwalczac sie, a uzupelniac. to jest normalne i rozsadne

Qubric

No własnie. Wracamy do punktu wyjścia. Na jakiej podstawie Pan sądzi, że autorowi postu cokolwiek nakazano?

Czy ma Pan jakiekolwiek przesłanki, oprócz własnych domysłów?

Nie jest wykluczone, że chciał kolegom z forum "sprzedać" informację o darmowych płytach. Być może czuł się z nimi emocjonalnie związany. Tymczasem widzę, że grupa, do której się przyznaje na jego emocjach już zdążyła wywrzeć piętno, o ile śledził przebieg dyskusji. Przepraszam za tą "analizę psychologiczną", ale natura człowieka jest rzeczą delikatną. W jego wpisie czuję entuzjazm, w niektórych, następujących po nim...no nie chciałbym nikogo obrazić, bo ten rodzaj wyrażania sądów zostawiłem za sobą.

Dalej brniemy w demagogię, a kolejne wpisy nie wnoszą nic konstruktywnego.

Ja bym je podsumował mniej więcej w ten sposób. Ten, kto pisze gdziekolwiek indziej jest banitą. Jednocześnie zayważyłem sugestie o zamieszczanie linków na audiostereo. Czy to jest moralne ze strony "klubu HiFi"? Ktoś już złamał tę zasadę i nie został za to osądzony.

I znowu mamy emocjonalne podejście do przedmiotu dyskusji. Lukar to "chłopak", a więc pozytywna postać, natomiast HiFi jest postrzegana jednoznacznie negatywnie. Nie rozumiem takiego rozgraniczenia już na początku wypowiedzi. On chce "trochę zarobić" i jest to uzasadnione, natomiast przeciwnik (? - no właśnie) zarabianiem demaskuje swoje niecne zamiary. A może Kornik to też "chłopak", podobnie jak pan Stryjecki. Przepraszam, jeżeli kogokolwiek tym określeniem obraziłem. W końcu nie wiem, w jaki wieku są wspomniane osoby. Poza tym linkują uczestnicy forum, a nie jego administrator.

pitdog

Zaraz spróbuję się zarejestrować na forum HiFi. Jeżeli znajdę tam konieczność ponoszenia opłat, poinformuję w tym wątku.

Przepraszam, jeżeli moje wypowiedzi zostały odebrane jako stronnicze, ale staram się tylko dyskutować z argumentami przytoczonymi tutaj, nie z poglądami wyrażanymi przez uczestników...sporu?.

Pozdrowienia

>Kamill poprzez nadinterpretacje wylania sie w sumei karykaturalny obraz mojej wypowiedzi.

czemu przypuszczasz, ze Lukara lubie bardziej , niz chlopakow (tak, chopakow) z pisma Hi-Fi i M (czy pozostalych pism). skad przypuszczenie, ze postrzegam HiFi jednoznacznie negatywnie? torszke sie zapedziles, i to w slepa uliczke - znam osoby, ktore rzezcywiscie nie lubia tego pisma, ktore wogole nie lubia pism audio, sa tez i osoby, ktore uwielbiaja plwac jadem na jakakolwiek inicjatywe zwiazana z audio, zyczac przedsiebiorczej osobie jedynei niepowodzen. i mysle, ze nie podoba mi sie takie podejscie do spraw tak samo, jak i Tobie :)

nie baw sie w analize poszczegolnych slow, bo czasem mozna je stosowac ot tak sobie, nie majac nic konretnego na mysli, poza wskazenim osoby admina oraz urozmaicenia wpisu (by nie pisac za kazdym razem "Lukar").

jesli juz chcesz wiedziec kogo lubie, to KoRnika bardzo lubie. to jest bardzo mlody redaktor z Hi-FiiM (to tak gwoli informacji), i poznawszy go nieco (choc tylko wirtualnie) palam do niego nieklamana sympatia. tak samo do wiekszosci osob ogolnie wspomnianych wyzej, m.in. zwiazancyh wlasnie z pismem Hi-FiiM.

tak wogole to zaczynamy lac wode... komunikacja via forum jest na tyle uposledzona, ze powstaja niepotrzebne nieporozumienia, choc pewnie w wielu sprawach sie zgadzamy ze soba i w "normalnej" rozmowie by ta dysputa zgrabniej nam wychodzila

>Kamill ja w zaden sposob nawet nie sugerowalem, ze na forum pisma sa wymagane jakiekolwiek oplaty.

to jest miejsce do wymiany pogladow, jakiegos zywszego kontaktu z przedsatwicielami redakcji i innymi pasjonatami, oraz przy okazji miejsce popularyzacji pisma. swietnie.

pisza co Lukarze chcialem jedynie zwrocic uwage, ze mozna go troszke docenic za stworzenie tych stron, nie przypisujac mu dzialalnosci strice komercyjnej (co sugerowales).

o rany, poco my to maglujemy. forum to powstalo z psaji, a moze da sie na nim zarobic. forum pisma powstalo jako element profesjonalnego frotnu gazety w internecie, ale moze byc miejscem dla pasjonatow. (jakimi sa niewatpliwie np. redaktorzy)

mam wrazenie, ze niepotrzenie klepiemy, bo nie ma "sporu" z mojego puntku widzenia. ja jedynie widze male nieporozumienia w naszych ostatnich postach

przepraszam za literowki. i tak - widzialem, ze sie faktycznei tam juz zalogowales :)

tak wogole to od niefortunnego watku zaczynamy, milo poznac kolejnego audiomaniaka, Piotr jestem, i na przyszlosc trzymajmy sie naszego hobby lub czegos milego, bo takie dysputy uwazam w sumie za zbedne...

Nie analizuję słów, bynajmniej. Wnoszę swoje trzy grosze na podstawie tonu wypowiedzi. Nie zauważyłem w tym wątku specjalnej sympatii dla Kornika, może właśnie szukałem zbyt płytko w słowach.

zreszta piszesz o pismie, nie o forum.

chyba czas spac :), zauwazyles, ze w pewnym momencie sami tu siedzielismy?

jako takie zakonczenie z mojej strony - prosze nie ekstrapoluj wypowiedzi innych na mnie, chociaz to ja akurat teraz wymieniam z Toba posty. to jest wolne forum, a nie jakas zwarta grupa wzajemnej adoracji, jesli gdzies jest jakas grupa (nie mowie tu o grupie audiofili), to predzej na forum drukowanych periodykow.

I słusznie. Nawet jeśli jest skorumpowany do szpiku kości, jak wiele osób sugeruje (widzę tutaj zdecydowanie więcej "dziennikarzy" niż w HiFi), w cywilizowanym świecie panuje zasada tak zwanej "domniemanej niewinności" (przepraszam za zboczenie zawodowe).

A propos współpracy. To słowo pada w tym wątku systematycznie. Nie widzę jednak sensu przedrostka "współ'.

Nadal czekam na odpowiedź electro.

>Kamill na jakies absurdalne albo po prostu zlosliwe sugestie najlepiej chyba nie zwracac uwagi. w przeciwnym razie podobne "dysputy" by zupelnie by wyparly tematyke nas interesujaca, czyli audio.

wspolpraca na sieci polega na generowaniu ruchu rowniez na stronach "zaprzyjaznionych". takie wzajemne wspieranie sie. oczywiscie nikogo do tego sie nie da zmusic, jednak podchodzac do sprawy z punktu widzenia czystej logiki - takie podejscie w ostatecznym rozrachunku jest oplacalne. (vide niezliczone serwisy z linkami do innych o podobnej tematyce, wymiany bannerow itd itp). tak dziala siec.

przepraszam, ze ciagle sie odzywam. a electro pewnie spi...

Jego prawo. Jutro się obudzi i odpowie. Proponuję kontynuację "elektrycznego" konkursu, skoro już padły deklaracje. Każdy regulamin zakłada przedział czasowy trwania umowy. Proponuję zakończenie zawodów 1 listopada, a potem wręczenie nagród. Komisyjne. Nie rzucajmy słów na wiatr, skoro jesteśmy dorosłymi ludźmi.

Każdy uczestnik forum ma uprawnienia do przeszukiwania jego zawartości.

Tak rzeczywiście można przypuszczać że KoRnik był po prostu zafascynowany możliwością uzyskania za darmo płyt SACD - nie do sprzedaży a rozdawanych na forum Hi-Fi i Muzyki (a młody jest więc może takie akcje mu się podobają - może po prostu nie brał pod uwagę tego że jego osoba i działania są kojarzone z kierownictwem MHF?).

Wracając jednak do reklamowania. Jak napisałem efekty reklamowe dla obu grup dyskusyjnych wypadają po równo. I ja jeszcze dodam że jakoś bedę znosił wyskakujące okienka z reklamami, właśnie dlatego że Lukar na tym zarabia i z tego daje nam możliwość klepania tutaj.

HFM tez zarabia na reklamach i na sprzedaży pisma, nie będę więc "programowo" - dla ideologii zwalczania komercji - napadał na sklepy empiku i darł wszystkie egzemplarze HFM na półkach zanim wejdę na stronę ich forum :)

pozdr.

Te moje skróty są niefortunne :) Wystarczy przestawić litery w skrócie - z HFM na MHF i zamiast Hi-Fi i Muzyka mamy Magazyn Hi-Fi . Ale oczywiście we wpisach powyżej zawsze chodziło mi o to pierwsze pismo (powinno być wszędzie - HFiM)

pozdr.

• Redaktorzy

Qubric napisał:

...

"Chodziło mi o to, że KoRnikowi kazali w redakcji napisać ten post reklamujący MHF na forum audiostereo.

Przychodów to on z reklam nie ma.

On ma alternatywę - albo robi to co każą ci którzy przychody z reklamy mają, albo "kopa i za bramę". W ten sposób wdrazają go w arkana sztuki dziennikarskiej - czyli "pisania na zamówienie" (dziennikarstwa sensacyjnego nauczy sie później ;)"

...

Qubric, ufam, że ten wpis jest niegodny ciebie, nie przypominam sobie żebyś wcześniej wypisywał takie rzeczy. Jak wiesz, ja sam oprócz zasadniczej pracy w instytucie naukowym pracuję sobie dla dwu redakcji, w charakterze vice w MHF i jako "freelance journalist" dla HFM (tak zresztą działa większość dziennikarzy prasy audio, nie tylko w Polsce) i zapewniem cię solennie, że takie rzeczy, przynajmniej w zasięgu mojego wzroku, się nie zdarzają. Jeśli to był żarcik, to zdradzający nieznajomość realiów i w złym guście.

Kamill - witamy na pokładzie i dzięki za rozsądne i kulturalnie wyrażane opinie. Jednak jeśli będziesz wkładał tyle energii w poboczną w sumie dyskusję, szybko się zmęczysz :-)

Kamill

jesli jestes 'redaktorem' hfim pod przykrywka to pewnie ze Tobie tez nalezy sie plyta za klake, ale poczekaj jeszcze troche az do rozwiazania konkursu, a z tymi sprzataczkami z hfim itp 50 osobami to nie wiem o co Ci chodzi? zasady sa chyba jasne licza sie klakierzy z tego forum, mnie zadne sprzataczki czy pomywacze z redakcji hfim nie interesuja.

Chciales mnie przestraszyc tym ze 50 plyt musialbym kupic? z byka spadles czlowieku?

OT smiesza mnie ludzie ktorzy nie potrafia normalnie bronic swoich racji tylko dodaja ze prawnikami sa itp., no i co niby z tego wynika, myslisz ze tutaj na forum nie ma prawnikow? dziennikarzy?lekarzy? sa,sa byc moze nawet Papiez , ktory ma zawsze racje, tu czasami zaglada.

nie no naprawde zenada

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

'Proponuję zakończenie zawodów 1 listopada, a potem wręczenie nagród. Komisyjne.'

Kolego, nie znam Cie to Twoj 2-i czy 3-i wpis wiec nie mozesz mi na razie nic proponowac, osoby nagrodzone zostano ogloszone przeze mnie jesli osiagna odpowiedni poziom wlazidupstwa gdyz jest to Moj konkurs.

Kornik moze podac swoj adres ,a plyta z interesujaca muzyka trafi do Niego niebawem, wg mnie juz zakwalifikowal sie na miejsce medalowe.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Redaktorzy

"jesli jestes 'redaktorem' hfim pod przykrywka to pewnie ze Tobie tez nalezy sie plyta za klake"

"nie znam Cie to Twoj 2-i czy 3-i wpis wiec nie mozesz mi na razie nic proponowac, osoby nagrodzone zostano ogloszone przeze mnie jesli osiagna odpowiedni poziom wlazidupstwa gdyz jest to Moj konkurs"

electro jak zwykle elegant... Arogancja wobec innych - proszę bardzo, ale jak ktoś spróbuje się odciąć, nawet całkiem grzecznie, oj, to już niedobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.