Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzna karta dźwiękowa za 200zł ?

Hard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kolumny Diora Polaris 200 oraz wzmacniacz Yamaha ax500 podpięte za pomocą kabla 2xRCA-3,5Jack do komputera :) Problem jest taki,że moja karta dźwiękowa jest zintegrowana, a po drugie bardzo stara, przez co nie ma już do niej dostępnych sterowników na Win7 ;/ Postanowiłem sobie więc, że kupię nową :) Chciałbym,żeby była to karta zewnętrzna, z tego względu, że czasem bym podłączył do laptopa itd. Oczywiście, jeśli różnica w dźwięku w porównaniu z wewnętrznymi kartami jest duża, to wiadomo lepiej wewnętrzną :)

Nie oczekuję jakiejś kolosalnej poprawy dźwięku, ale wszystko lepsze od zintegrowanej VIA coś tam :)

Mam do wydania 200zł, za 180zł jest do kupienia Audiotrak Maya U5 i szczerze to bardzo zastanawiam się nad kupnem tej karty, właściwie już ją chciałem kupić, ale jeszcze wolę się spytać ludzi, którzy znają się na tym lepiej niż ja :) Zależy mi tylko i wyłącznie na działaniu w zestawie 2.0, nie musi mieć żadnych bajerów, byle by miała aktualne sterowniki do pobrania :) (i żeby jakość dźwięku była w miarę).

Po prostu szukam najlepszej karty dźwiękowej zewnętrznej do 200zł :) (wewnętrznej ewentualnie)

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odpowiedzi. Życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku ! :)

Dzięki za życzenia.

Wiem, że to nie jest odpowiedź na twoje pytanie ale zastanów się nad DAC uNOSTROMO, To koszt rzędu 350PLN.

Dla mnie poza wykanienie itd... istonym parametrem było napięcie wyjścia RCA, to w praktyce bardzo istotny parametr bo nie tylko porawia dynamikę ale i realnie stosunek sygnał/szum.

Kiedyś też szukałem czegoś tańszego ale większość producentów wyraźnie nie konwertuje napięcia z USB tylko stara się wszytko zrobić na 5V. Co więcej, odniosłem wrażenie, że te tańsze karty zewnętrzne w praktyce wcale nie są lepsze od zintegrowanych, znaczy różnica właściwie niewyczuwalna dla mnie.

Zewnętrzna karta dzwiękowa czyli dac za 200 zł?Coś firmy muse albo fiio,ja mam muse podpięte pod optyk od tv i dzwięk jest dużo lepszy niż z wyjścia analogowego tv,do filmów ok,do muzyki tylko trochę gorszy od hegla h2 za 1500zł,ale tragedii nie ma ,kupiłem z ciekawości bo cena była śmiesznie niska i nie żałuję.

Też mam fiio ale podłączone do playera. Jego (playera) karta dźwiękowa jest zdecydowanie gorsza od komputerowej i dlatego czuje realną poprawę. uNostromo ma dodatkowo wyjście słuchawkowe które bardzo często używam i to zadecydowało o wyborze tego DAC. Dla mnie po prostu już nie może być lepiej, nie słyszę różnicy między tym a droższymi sprzętami.

Wow, czyli jednak coś się znajdzie :) To dobrze, zastanawiam się teraz już nad tym HiFimanem, może jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć ? Ale chyba wezmę tego hifimana :)

Posiadam kartę Audiotrak Maya u5 i raczej Ci jej nie polecę. Powiem tak: porównując do karty zintegrowanej realteka w moim komputerze kupionym ok. 3 lata temu, nie zauważyłem różnicy (no może poza głośnością na korzyść Mayi), ale porównując do karty w laptopie kupionym jakieś 7 lat temu różnica jest odczuwalna na korzyść Majki. Czyli może nie pogorszy, a może polepszy :)

Radziłbym Ci też poszukać sklepu, gdzie w razie czego będziesz mógł zwrócić kartę. Podobno niektóre sklepy dają taką możliwość. Ja chciałem oddać Mayę na drugi dzień i mimo zapakowania jak fabrycznie, nie miałem takiej możliwości. W Komputroniku powiedziano mi, że lepiej jest zamówić towar przez internet z dostawą do domu, bo wtedy można zwrócić do sklepu :) Oczywiście jeśli nie trzeba zniszczyć opakowania, żeby wyjąć kartę.

Na szczęście HM101 otwiera się bezinwazyjnie. Zawsze można zapakować i odesłać w razie wątpliwości.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dostałem na gwiazdkę unostromo. Pracuje podłaczony do Rotel 01 z kolumnami Mission a sygnał pochodzi z laptopa. Szukałem urządzenia, które będzie zasilane z portu USB, poprawi znacząco jakość dźwięku a jednocześnie wyeliminuje szumy i zakłócenia z zasilacza laptopa. uNostromo spełnił wszystkie życzenia a dodatkowo dźwięk jest taki, że aż chce się słuchać. Według mnie wszystkie parametry dźwięku uległy jakoścowej poprawie co najmniej o klasę. Dodatkowo znakomicie się spisuje wzmacniacz słuchawkowy we współpracy ze sluchawkami Sennheiser HD598 a regulacja głośności wzmacniacza słuchawkowego działa super i jest bardzo wygodna. Tylko cena nie zgadza się z parametrami podanymi przez autora wątku. Pozdrawiam

Dostałem na gwiazdkę unostromo. Pracuje podłaczony do Rotel 01 z kolumnami Mission a sygnał pochodzi z laptopa. Szukałem urządzenia, które będzie zasilane z portu USB, poprawi znacząco jakość dźwięku a jednocześnie wyeliminuje szumy i zakłócenia z zasilacza laptopa. uNostromo spełnił wszystkie życzenia a dodatkowo dźwięk jest taki, że aż chce się słuchać. Według mnie wszystkie parametry dźwięku uległy jakoścowej poprawie co najmniej o klasę. Dodatkowo znakomicie się spisuje wzmacniacz słuchawkowy we współpracy ze sluchawkami Sennheiser HD598 a regulacja głośności wzmacniacza słuchawkowego działa super i jest bardzo wygodna. Tylko cena nie zgadza się z parametrami podanymi przez autora wątku. Pozdrawiam

Czy możesz powiedzieć jaka to wersja unostromo? I jakie dokładnie kolumny Mission?

Też mam M71, to bardzo małe i lekkie kolumienki. Na pewno da się je poprawić bo grają w miarę przyjemnie ale wymagają dodatkowego wygłuszenia i dociążenia, oczywiście dobrego basu nie ma się co spodziewać. Mam też M73 i te grają znacznie lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.