Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe cześciowo DIY

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem kompletnym laikiem w dziedzinie KD, ale w ciagu najbliższego roku, dwóch będę chciał stworzyć w salonie (około 60 m2) system kina domowego. Jako, ze mam system stereo w innym pokoju to KD nie musi być jakoś dobre w tej materii.

Do tematu chcę podejść trochę od dupy strony, a mianowicie będę cześciowo kompletował sprzęt, a na koniec wyremontuje i zaadoptuję pomieszczenie.

Pytania na teraz:

1. Subwoofery. Planuję zbudować DIY. Najpewniej, ze względu na objętość pomieszczenia, będę potrzebował 2 sztuk. Czy macie jakieś propozycje powiedzmy do 1500 pln na przetwornik? Obudowa będzie w br i zasilana mocnym wzmakiem w klasie D.

2. Planuję zbudować końcówkę mocy w klasie D 7 x 150-200 W do napędzania 7 głośników. Proszę kolegów, którzy bawili sie tymi wzmacniaczami i radę co najlepiej kupić (planuję użycie gotowych modułów nade in china). Druga kwestia dotyczy zasilania: czy zasilać te koncówki impulsowo, czy budować zasilacz klasyczny? Jeśli impulsowy, to co proponujecie?

3. Procesor kina domowego: co proponujecie, aby odtwarzał bez problemu najnowsze 7+2? Inne cuda chyba nie są potrzebne? Tu chciałbym jak najwiecej zaoszczędzić.

4. Kolumny: jeszcze nie zdecydowałem: jakieś stx, albo coś DIY.

kolejność prac tak jak wyliczyłem. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomysły.

Jak wcześniej napisałem, potrzebuje mocnego systemu ze względu na wielkość pomieszczenia, dobrze oddający efekty kinowe, w stereo może nie szaleć.

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/117003-kino-domowe-cze%C5%9Bciowo-diy/

Jako, ze mam system stereo w innym pokoju to KD nie musi być jakoś dobre w tej materii.

Planuję zbudować końcówkę mocy w klasie D 7 x 150-200 W do napędzania 7 głośników

Jak wcześniej napisałem, potrzebuje mocnego systemu ze względu na wielkość pomieszczenia, dobrze oddający efekty kinowe, w stereo może nie szaleć.

Jedno drugiemu przeczy bo chcąc mieć taki sprzęt, który oddawałby dobrze efekty kinowe sprzęt musi "trochę" kosztować i być dobry, kolumny wcale nie muszą być duże (np chociażby monitory) ale z konkretną mocą, żeby dobrze oddać te efekty , pamiętaj, że nie nagłaśniasz pomieszczenie tylko miejsce odsłuchowe a do tego dobrze by było gdyby "klocek" miał auto kalibrację, raczej będzie miał, ona się tym zajmie (ustawieniami w celu nagłośnienia miejsca odsłuchowego). Jednak proponowałbym kolumny wolnostojące. Do tego nadałby się subwofer i niekoniecznie dwa, jeden konkretny np. taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i to wcale nie jest drogo, DIY, hm, no nie wiem czy na dobrych przetwornikach i konkretnych wzmacniaczach w dwóch subach zmieścisz się chociażby w kwocie tego jednego z linka,

bo np. głośnik Scan Speak-a np. ten

Ukryta Zawartość

ma moc 350W ale cena to ponad 2 tys zł a gdzie wzmacniacz do niego, a dla czego ten głośnik, odpowiedniej wielkości przetwornik (320mm), odpowiednia moc,efektywność, zejście i ogólnie parametry samego głośnika. A dlaczego takiej mocy, po pierwsze i najważniejsze - powierzchnia 60m2

inny to może być np taki

Ukryta Zawartość

ale raz nie ta moc, dwa średnica głośnika, trzy skuteczność i chyba najbardziej Cię interesująca cena to ok 1,4 tys zł

kurna chata, jest taka firma brytyjska ze swoimi subami bardzo dobrymi zresztą

Ukryta Zawartość

i w jednym z nich jest zastosowany Peerless, taki

Ukryta Zawartość

trochę mnie to zaskoczyło bo wzmacniacz w nim ma 400W ale efekt jest bardzo dobry i cena dobra, ok 1 tys zł za przetwornik.

Procesor kina domowego: co proponujecie, aby odtwarzał bez problemu najnowsze 7+2? Inne cuda chyba nie są potrzebne? Tu chciałbym jak najwiecej zaoszczędzić.

ale nie podałes kwoty do wydania np na procesor kd, no nie wiem czy zaoszczędzisz, zresztą nie wiadomo co dla Ciebie oznacza: zaoszczedzić bo tu tanio nie będzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak kolumny z STX-a to na fronty chociażby FX300 zgodnie z Twoją zasadą: dobre efekty kinowe. No właśnie ,a co dla Ciebie oznacza dobre efekty kinowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli 1500 na przetworniki do subwoofera to jedyne co mi przychodzi na myśl to to.

Ukryta Zawartość

Oczywiście za dwie sztuki.

Chociaż ja bym osobiście dodał te 200 złotych i kupił to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Szybkie pytanie,

czy jeśli sub będzie podłączony tylko i wyłącznie do procesora/ampli kina domowego (kanał LFE), to czy potrzebuję jakikolwiek filtr dolnoprzepustowy, czy wystarczy zasilić głośnik pełnym pasmem?

Dziękuję

----------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.