Skocz do zawartości
IGNORED

Megavox Muzyka organowa i NIE tylko - muzyka trudno dostępna

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wpadła mi do rąk płyta organowa Sonus Saeculorum 'Zabytkowe organy kościoła farnego w Kazimierzu Dolnym' .

Niestety nie bardzo mam na czym posłuchać tej płyty jeśli chodzi o jakość nagrania (chodzi mi o scenę oraz realizację dzwiękową). Płyta słuchana na sprzęcie słabej jakości brzmi zachęcająco. Na dniach powinienem uruchomić mój sprzęt lepszej jakości to wtedy coś napiszę.

Co ciekawe studio nagraniowe Megavox ( megavox.pl)mieszczące się w Warszawie nie daje żadnych możliwości zanabycia drogą kupna a co za tym idzie dostępność nagrań jest ograniczona. Ilość tytułów widoczna na tej stronie jest spora ale posłuchać nie ma gdzie. Może ktoś z was mógłby się pochwalić jakimiś nagraniami tego producenta...

Zdjęcie płyty przedstawia oczywiście organy :)

Ale to przecież nie jest producent, tylko studio nagraniowe, które odpowiada wyłącznie za realizację dźwięku, na zlecenie wydawców płyt (widzę tam m.in. Acte Prealable i Travers, ze znanych mi wytwórni).

Musisz szukać u źródeł, czyli u wydawców. Realizatorzy raczej nie dystrybuują nagrań.

dong dzieki za odp.

Wczoraj przez chwilę posłuchałem tej płyty i moim zdaniem jest to jedna z lepszych płyt w mojej płytotece. Jakość nagrania jest bardzo dobra. nic nie szumi (a tego się spodziewałem). Lokalizacja na scenie jest OK (na razie tylko tyle bo jeszcze nie pozbierałem się po przeprowadzce i nie jestem w stanie określić innych detali w muzyce).

Od czasu założenia wątku miałem okazję rozmawiać z autorem płyty. Okazało się że płyta powstała w ilości około 1 tysiąca. Płyty można nabyć w miejscy gdzie powstało nagranie (coś w stylu reklamy/pamiątki<>?). Takich płyt może być więcej a można je nabyć w centralnym punkcie jeśli chodzi o organy (jakiś instytut organowy w W-wie ) lub właśnie w kościołach gdzie były nagrywane.

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że takie nagrania w ogóle istnieją. Następnym razem jak będę na wycieczce zwiedzał jakiś kościół to zapytam o płyty.

Z tego co zrozumiałem to wydawcą może być np. proboszcz kościoła? do tego sponsor i powstaje płyta ktorej nie ma w sklepach muzycznych bo jest to wydanie o niskim nakładzie...

Z tego co zrozumiałem to wydawcą może być np. proboszcz kościoła? do tego sponsor i powstaje płyta ktorej nie ma w sklepach muzycznych bo jest to wydanie o niskim nakładzie...

Dobre na scenariusz.....

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że takie nagrania w ogóle istnieją. Następnym razem jak będę na wycieczce zwiedzał jakiś kościół to zapytam o płyty.

Proboszcz, samorząd, czy nawet rada parafialna - ktokolwiek ma pomysł i pieniądze, lub znajdzie sponsora. Oczywiście chodzi głównie o promocję (instrumentu / kościoła / miejscowości).

Zdarza się też, że studio realizujące różne zlecenia zewnętrzne ma także własną wytwórnię nagrań. Tu masz przykład (Ars Sonora) - też wydali lub zarejestrowali sporo płyt z muzyką organową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.