Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór tunera do wzmacniacza Yamaha A1020

piotr_nik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

jestem nowym użytkownikiem tego forum i zwracam się z prośbą.

Jestem posiadaczem wzmacniacza Yamaha A1020. Chcę dokupić do niego tuner radiowy jednak nie jestem pewien, który

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) arrow-10x10.png. Po przejrzeniu ofert allegroarrow-10x10.png wpadły mi w oko modele także Yamaha TX-492 TX-530 TX-580, TX-680 itp. Wydawać się może, że każdy wyższy model cechuje się większą czułością itp. Ale czy jednak faktycznie tak jest? Dopowiem ze mieszkam na skrajnym wschodzie Polskiarrow-10x10.png wiec z zasięgiem nie ma rewelacji. Posiadam zewnętrzną antenę radiową ze wzmacniaczem, zamontowaną na sztycy na balkonie i mimo to moje stare kino domowe miało problem.

A może inny model w zupełności mógł mi wystarczyć ?

Dzięki, Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym kupował jak najwyższy model. Chociaż jeżeli ta 492 ma RDS to jest to jednak duży plus. Pamiętaj że różnice pomiędzy tunerami tej klasy nie będą jakoś bardzo znaczące ...

Jeśli Yamaha to ja się chętnie wypowiem, bo kocham ten sprzęt.

Przewaliłem kilka tunerów Yamahy i... Po kolei.

Wszystkie tunery z nowszej serii brzmią podobnie - poprawnie i tyle. Sygnał będzie ok. Jeśli masz antenę zewnętrzną to nawet wzmacniacz może nie będzie potrzebny. Ważne - każda stacja zależy skąd odbierasz ma swoją polaryzację (pionowo lub poziomo), Jeśli masz antenę w postaci bata to ważne jest ustawienie pod konkretny nadajnik.

Im wyższy model tym lepiej, głównie pod względem bajerów, ale dźwięku też.

Teraz - jakie brzmienie lubisz. Tunery TX brzmią ok - jak tuner. Tutaj warto iść w wyższe modele jeśli oczekujesz naprawdę dobrego dźwięku.

Tunery T mają takie ładne, zaokrąglone brzmienie. Naprawdę przyjemny dźwięk, zero przesterów, zakłóceń. Bardzo mocny sygnał. Tunery z tej serii to były jeszcze prawdziwe tunery o zaleciałości analogowej, ale już z cyfrowym ustawianiem stacji.

Żeby nie przedłużać: polecam stronę

Ukryta Zawartość

Masz tu informacje o wszystkich tunerach wraz z recenzjami i proponowanymi cenami oraz opisanym brzmieniem. Zauważ, że żadnego z Twoich modeli tam nie ma. To oczywiście o niczym nie przesądza, ale raczej wyższe modele są opisane.

Jeśli oczekujesz bajerów: seria TX (opcje Narrow, Wide, RDS, itd.) -mają je już niższe modele.

Brzmienie: Seria T (ja mam T-700 i brzmi bardzo ładnie, jest tam opisany, w środku nie hula powietrze), można szukać T-1000, czasem zdarza się za 50 zł, ja kupiłem T-700 za 30 rok temu.

Bardzo dobre brzmienie: T-1, T-7 - modele ze skalą analogową - typowo analogowe brzmienie, cieplejsze i naprawdę doceniane (tu już będzie drożej), seria T-80 i T-85 to najlepsze tunery Yamahy i raczej drogie.

Generalnie - obie serie są dobre, ale mam wrażenie, że w serii T prędzej za małe pieniądze upolujesz dobry tuner.

Jest inne wyjście: kup Denona, jeśli chcesz jasnego, fajnego dźwięku. TU-800 (wysoki, dobry model) poszedł za 200 zł ostatnio, zanim zdążyłem przeczytać opis.

Tak jak wyżej napisano - różnice nie są wielkie, ale siłą rzeczy wyższy model brzmi lepiej. Ważny jest stan, możesz kupić super model, ale nie będzie grał, bo wszystko powysychane. I wtedy trzema mu mały remoncik zrobić. Na pewno coś znajdziesz. Napisz co wziąłeś i jakie wrażenia koniecznie.

Ukryta Zawartość

Tunery T mają takie ładne, zaokrąglone brzmienie. Naprawdę przyjemny dźwięk, zero przesterów, zakłóceń. Bardzo mocny sygnał. Tunery z tej serii to były jeszcze prawdziwe tunery o zaleciałości analogowej, ale już z cyfrowym ustawianiem stacji.

Piotruś słuchaj Mańka, bo to yamahowy maniak ;p

Generalnie w moim odczuciu wersje tx wydają się być dedykowane pod wzmacniacze AX i są ogólnie nowszymi produktami (tak jak wzmacniacze serii AX są nowsze od wzmacniaczy serii A)

dzwiękowo Ci nie powiem bo jak wiesz- nie wiem :D

ale generalnie Maniek sugeruje że seria T gra lepiej.. hm, no to możliwe..

TX-y z kolei są nowsze, mają więcej bajerów i lepiej wyglądają..

tyle że na Alledrogo z serii T są tylko średnie modele teraz (chyba ze trzy t-500 widziałem)..

więcej jest tx'ów

ja bym celował w któryś z tych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ostatnim linku masz t-700 i tu od razu widać róznicę w wyglądzie między serią T a TX

to dobry model ale jakoś drogo jakby, ale może warto zaproponować inną cenę sprzedającemu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotruś słuchaj Mańka, bo to yamahowy maniak ;p

Generalnie w moim odczuciu wersje tx wydają się być dedykowane pod wzmacniacze AX i są ogólnie nowszymi produktami (tak jak wzmacniacze serii AX są nowsze od wzmacniaczy serii A)

dzwiękowo Ci nie powiem bo jak wiesz- nie wiem :D

ale generalnie Maniek sugeruje że seria T gra lepiej.. hm, no to możliwe..

TX-y z kolei są nowsze, mają więcej bajerów i lepiej wyglądają..

tyle że na Alledrogo z serii T są tylko średnie modele teraz (chyba ze trzy t-500 widziałem)..

więcej jest tx'ów

ja bym celował w któryś z tych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ostatnim linku masz t-700 i tu od razu widać róznicę w wyglądzie między serią T a TX

to dobry model ale jakoś drogo jakby, ale może warto zaproponować inną cenę sprzedającemu?

On się nie zgodzi, z tego co pamiętam te na niebieskim tle sprzęty to wszystkie jakieś drogie były (nie pamiętam dokładnie czy to ten sam sprzedawca - więc z góry przepraszam).

Ja T-700 wylicytowałem za 35zł ;) I uważam, że jest wart tak do 100, zrobię może zdjęcie środka, naprawdę dobrze to wygląda. No i stan - super.

Obecnie nie ma dobrego modelu z tej serii - pojawiały się T-1000 za 70-100zł.

Najlepszy wybór taki przyszłościowy to ten TX-900, moim zdaniem - ale to raczej jak słuchasz faktycznie dobrych stacji i gustujesz w radiu (jak ja).

Jeśli tłuczesz RMF do słuchania w kuchni i żeby coś "brzęczało" w tle to weź, który Ci się podoba i w lepszym stanie, lub w lepszej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, dzięki serdeczne za wyczerpujące odpowiedzi. Faktycznie nie zagłębiałem się w modele serii T. Wyszedłem od razu z założenia ze TX -nowsze i co za tym idzie - lepszy. A tu heca niespodzianka, jest odwrotnie. OK przetrzepie internet zobacze co ludzie ciekawego oferują i odezwę się jak nabędę tuner'ek.

• 2 miesiące później...

Powitać.

Chciałbym zapytać o opinię nt. tunera Yamaha TX-590 jakiś handlarz z mojej okolicy ma jeden egzemplarz na allegro, ile realnie można na niego wydać ? (80, 100, 150 zł ?)

Interesuje mnie dobry odbiór muzycznych stacji (Trójka PR).

Jeżeli to ważne, to aktualny wzmacniacz to Marantz PM-78

• 6 miesięcy później...

Ja tez szukam porządnego tunera do a720 i dzis sugerujac sie opiniami stąd wylicytowalem t700, mogłem brac t1000 ale sugerujac sie tym ze to raczej do a1020 wziąłem t 700. Zdam relację jutro.

Ja tez szukam porządnego tunera do a720 i dzis sugerujac sie opiniami stąd wylicytowalem t700, mogłem brac t1000 ale sugerujac sie tym ze to raczej do a1020 wziąłem t 700. Zdam relację jutro.

Tak jak pisałem Ci na priv (już po czasie jak widzę) - polecam tunery od T700/720 w górę. To nie jest jakaś rewelacja w stylu np. niektórych modeli Denona, ale jest to już sprzęt o dobrym brzmieniu i przede wszystkim nie jest awaryjny, dobrze odbiera, fajnie zrobiony w środku.

Różnice między 700 i 1000 to głównie więcej opcji (Narrow/Wide itp.).

• 3 tygodnie później...

ja posiadam tuner TX-900. mieszkam na skrajnym wschodzie Polski gdzie bialoruskie stacje odbierają na kawałku druta wsadzonego w gniazdo antenowe albo nawet i bez niego z polskimi stacjami zawsze mialem problem. fakt ze bylem zmuszony zamontowac na balkonie antene radiowa zewnetrzna ale teraz jest jest git majonez ;) duzo stacjo zero zaklocen. a dawyjko samo w sobie, masywne, elegancje z duzym ladnym oldschoolowym wyswietlaczem :) sluchanie radia przy zgaszonym siwtle to przyjemnosc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.