Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins 685s2 - słaby bas

monolithhh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jeżeli temat w niewłaściwym miejscu lub się powtarza, to proszę o przeniesienie usunięcie (a już widzę, że źle - miało być w Stereo....).

Zmagam się z pewnym problemem i nie do końca wiem co zrobić.

Mam podłączone tytułowe głośniki do zestawu Xindak A-06 i Xindak C-06. Stoją w pokoju ok 22 m2. Ustawiałem je na rózne sposoby, ale nie mogę z nich uzyskać odpowiedniej dynamiki i zejścia. Wg niektórych recenzji głośniki te dysponują niezłym zejściem i w zasadzie przy płytach typu Smooth Jazz słychać potencjał do zadowalającego niskiego grania. Do czego zmierzam - mam też małe sypialniane pierdzidełko Bose Wave music system III, które po przeniesieniu do w/w pomieszczenia w kwestii potęgi basu i zejścia po prostu zamiata większym systemem. I nie ma w tym przesady, mruczy to jak duża podłogówka i wypełnia całą przestrzeń, więc z akustyką pomieszczenia nie jest źle. Nie ukrywam jednak, że w kwestii roździelczości i detali Bowersy kładą małego na łopatki, więc chciałbym przy nich pozostać. Jednak nie daje mi spokoju ten bas, bo jest z nim po prostu kiepsko,

Domyślam się, że być może słabym ogniwem jest wzmacniacz (chociaż nie oczekuje od tych B&W nie wiadomo czego), który nie daje rady Bowersom (87 db skuteczności). W związku z tym zastanawiam się nad Creek Evo 50a, tylko nie jestem pewien czy to pomoże? Może jednak wzmacniacz jest w miarę ok, a należałoby wymienić kolumny na jakieś inne?

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

https://www.audiostereo.pl/topic/117287-bowers-wilkins-685s2-s%C5%82aby-bas/

Witam,

jeżeli temat w niewłaściwym miejscu lub się powtarza, to proszę o przeniesienie usunięcie (a już widzę, że źle - miało być w Stereo....).

Zmagam się z pewnym problemem i nie do końca wiem co zrobić.

Mam podłączone tytułowe głośniki do zestawu Xindak A-06 i Xindak C-06. Stoją w pokoju ok 22 m2. Ustawiałem je na rózne sposoby, ale nie mogę z nich uzyskać odpowiedniej dynamiki i zejścia. Wg niektórych recenzji głośniki te dysponują niezłym zejściem i w zasadzie przy płytach typu Smooth Jazz słychać potencjał ,Bowersy kładą małego na łopatki, więc chciałbym przy nich pozostać. Jednak nie daje mi spokoju ten bas, bo jest z nim po prostu kiepsko,

Domyślam się, że być może słabym ogniwem jest wzmacniacz (chociaż nie oczekuje od tych B&W nie wiadomo czego), który nie daje rady Bowersom (87 db skuteczności). W związku z tym zastanawiam się nad Creek Evo 50a, tylko nie jestem pewien czy to pomoże? Może jednak wzmacniacz jest w miarę ok, a należałoby wymienić kolumny na jakieś inne?

Ja wymienił bym kolumny na niewielkie podłogowe skrzynki ,a jeśli lubisz podstawę basową ,a nie chcesz mieć biedy na górze to zwróć uwagę na elac-i z jettem,oferowane są przez tego samego dystrybutora.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Czyli wymiana Xindaka na Creeka nic nie pomoże? Słyszałem te B&W w sklepie (nie pamiętam do czego były podpięte) i schodziły całkiem nieźle jak na moje potrzeby. Jednak w połaczeniu z Xindakiem ten bas jest lekko wycofany, brakuje mu wykopu, tak jakby Xindak dławił się z tymi głośnikami. Mówiąc szczerze wolałbym zmienić wzmacniacz, niż kolumny (chyba, że to nie ma sensu).

Czyli wymiana Xindaka na Creeka nic nie pomoże? Słyszałem te B&W w sklepie (nie pamiętam do czego były podpięte) i schodziły całkiem nieźle jak na moje potrzeby. Jednak w połaczeniu z Xindakiem ten bas jest lekko wycofany, brakuje mu wykopu, tak jakby Xindak dławił się z tymi głośnikami. Mówiąc szczerze wolałbym zmienić wzmacniacz, niż kolumny (chyba, że to nie ma sensu).

Ostatnio odsłuchiwałem 683 S2 i CM8 i CM9 mój hegel poległ a ma 120W na kanał przy 8 omach za to b.dobrze zagrały z krellem 300-setką.Jak na mój gust prezentacja męcząca, ja jednak lubię dłuższe odsłuchy.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

No tak, tylko Krell to lekko ponad mój budżet. Czy jakiś moderator mógłby przenieść temat do Hi-fi? :)

W takim razie pomyślę o zmianie kolumn.

Brałem te monitory pod uwagę, ale zrezygnowałem ze względu na podbarwiony bas.

Głośnik nisko-średniotonowy tych kolumn jest cięty filtrem 1rzędu na 4kHz, także nie ma cudów.

Spróbowałbym z subwooferem.

• Użytkownicy+

No tak, tylko Krell to lekko ponad mój budżet. Czy jakiś moderator mógłby przenieść temat do Hi-fi? :)

Proszę.

PS. Na przyszłość raportuj swój wpis, będzie łatwiej. Nie czytamy wszystkich tematów.

A jak są ustawiony obecnie te monitory? Najczęstszą przyczyną braku basu jest właśnie ustawienie kolumn w pomieszczeniu, być może stoją tak że żadna wymiana wzmacniacza nic nie da. A wtedy najlepiej dokupić sub do kompletu.

Kolbego a może spróbuj coś co ma regulatory. Tak nieśmiało na próbę. Przy moim pogardzanym na tym forum in kyo mam regulator od basów tylko lekko od kręcony w prawo i jest ok. Lepiej mieć regulację jak jej nie mieć i udawać że jest nie potrzebna.

Tak też właśnie sobie pomyślałem, żeby wymienić wzmacniacz. Xindak jest całkiem fajny, ale ma swoje ograniczenia i brak regulacji. "S-Direct" jest naprawdę fajny, ale przy lepszym piecu. Dlatego myślałem chociażby o tym Creeku. Spróbuję wypożyczyć jakiegoś Creeka i posłuchać go w domu. Idąc za ciosem posłucham też innych kolumn.

• 1 rok później...

Kupiłem Bowers Wilkins 685s2 bardzo dobre wysokie tony pełne szczegółów doskonała scena bardzo dużo niskiego basu czuć go w pokoju przy cichym słuchaniu podłączone nowy wzmacniacz Pioneer a30 radzi sobie bardzo dobrze z kolumnami pokój pokój 15m2 kolumny bardzo nisko schodzą bas jak z kolumn podłogowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.