Skocz do zawartości
IGNORED

jakie ramię 12''

lian

Rekomendowane odpowiedzi

cenna to informacja i przestroga. Ja się zatrzymałem na razie na DV karat i potem musiałem się trochę pomęczyć z dopasowaniem impedancyjnym, bo poprzednie trafa nie dawały rady. nowe trafka przyjechły z japonii i szok jak inaczej brzmią od poprzednich. Ich bardziej konturowy i detaliczny charakter w połączeniu z ramieniem victora to jest kiler. Dlatego karat jako dość liniowy był koniecznością. Widząc co dają trafa zastanawiam się nad Stevens & Billington w wersji srebro, słyszał ktoś?

lian>

a może zamiast -kombinacji- po prostu kupić -stare- trafa dynavectora, myśle że ten set nie byłby błędem

co prawda nie słuchałem

ale pamiętam że dawno temu ktoś mi polecał i to właśnie model nawijany srebrem.(takie podłużne pudełka)

zupełnie z innej beczki;

w polsce tez buduje się trafa do wkładek mc, nawijane różnym materiałem wedle życzenia, jednak nie mam czasu tematu ruszyć :(

,a chciałem zaeksperymentować ze srebrnym meisterem.

pozdr.

w trakcie ciągłych poszukiwań znalazłem tak oto obrobione jelco

nie wiem, jakieś takie skojarzenie z niszczycielami czołgów mam ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trafa DV są ładne ale nominalnie mają 40omów po stronie wkładki. Karat D3 wymaga co najmniej 100omów. Znalazłem nawet opinię w necie, że im więcej do tej wkładki tym lepiej. Testowałem brzmienie w różnych impedancjach (nawet 600 omów) ale wg mnie najlepiej brzmi właśnie koło 100.

• 4 tygodnie później...

Podepnę się pod temat... Mam obecnie Audio Research PH5 jako pre phono, Thorensa TD520 z ramieniem jelco SA-750L i wkładką Audio Technica AT-OC9ML/II. Właśnie dokonałem zakupu ze strony Ortofona wkładki Rohmanna i czekam jak przyjdzie i jak wpłynie na zmianę dźwięku... Następnym krokiem w gonitwie za króliczkiem pewnie będzie zmiana ramienia tylko nie bardzo wiem na co by tu polować... SME 3012 raczej nie bardzo bo ceny chore i ciężko dostępne, myślałem o ortofonie ale jaką dokładnie byście sugerowali? A może jakieś inne pomysły?

Jacek

Podepnę się pod temat... Mam obecnie Audio Research PH5 jako pre phono, Thorensa TD520 z ramieniem jelco SA-750L i wkładką Audio Technica AT-OC9ML/II. Właśnie dokonałem zakupu ze strony Ortofona wkładki Rohmanna i czekam jak przyjdzie i jak wpłynie na zmianę dźwięku... Następnym krokiem w gonitwie za króliczkiem pewnie będzie zmiana ramienia tylko nie bardzo wiem na co by tu polować... SME 3012 raczej nie bardzo bo ceny chore i ciężko dostępne, myślałem o ortofonie ale jaką dokładnie byście sugerowali? A może jakieś inne pomysły?

Jacek

Jezeli to nie tajemnica , ile dales za Rohmanna ? Nowy zupelnie , czy uzywka ?

Pozdrawiam

Darek

Ja jestem zadowolony z 12 calowego ramienia Ortofona RS- 309D .Pewnie z Rohmannem zagra.Swoją drogą trzeba z tej drogi skorzystać i nabyć Romcia.

jakieś takie skojarzenie z niszczycielami czołgów mam ;)

Wieża strzelnicza i lufa w postaci ramienia.Skojarzenie dobre.

jeśli miała by to być 12 to kupowanie czegoś poniżej kwoty w jakiej masz 309d mija się z celem i jest krokiem w bok niż skokiem do przodu, 750l jest naprawdę niezłym ramieniem, ale przy tym ortofonie odstaje.

swoją drogą posłuchałbym wpierw -romana- z jelco, to zagra jeśli dobierzesz wagowo headshell.

Kiedyś kombinacja 750l + phase tech grała u mnie naprawdę porywająco - wiem że to inna podatność wkładki, ale tanie jelco się obroniło.

pozdr.

Zanim kupię inne ramię, to poczekam co pokaze Jelco, może jak się z czasem znajdzie cieakawa oferta Ortofona 309d to podumam, nic na siłę. Ile teraz takie ramieortofona kosztuje, bo nie moge się cen doszperać?

• Redaktorzy

Obie wysmienite. Ktora lepsza? Nie powiem Ci.

Ja bralbym Cadenze, bo znam te wkladke i wiem co potrafi. A z tym ramieniem to jest "killer".

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dzis Rohmann zostal zamontowany na ramieniu... No i daje rade :) srednica i gora duzo bardziej rozdzielcza, cieplejsza i sporo odpiaszczona i mniej natarczywa. A informacji z rowka duzo wiecej Romek wybiera, naprawde super i to na nie wygrzanej wkladce...

Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.