Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 8850 czy Sony TA-F 570ES a może coś innego?

adamsmc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza do 800zł. Co lepiej wybrać Sony TA-F 570ES / 590ES , ONKYO 8850 a może coś innego. Zastanawiałem się też nad Pioneerem A777 i Marantz PM 68. Proszę o szybko odpowiedź bo chcę coś zakupić na weekend:)

Jako, że ostatnio siedzę w Soniakach:

570ES - na SanKenach, cieplejszy, miły, niezwykle dynamiczny i szczegółowy. Po własnych przejściach zalecam jaśniejsze kolumny jeśli oczekujesz super przestrzeni.

590ES - na Toshibach, zagra jaśniej, nie miałem go.

Do jakich kolumn?

Pioneer - solidna budowa, duza moc, bas troche bulowaty, gora dosc ostra dobry wzmacniacz do kolumn w obudowach zamknietych z tekstylnymi kopulkami

Sony 570 - solidna budowa, duza moc, szybki i precyzyjny bas, lagodna srednica i gora, dobry do kolumn oz i br, preferuje jasniejsze kolumny, metalowe kopulki mile widziane

Sony 590 - solidna budowa, duza moc, szybki bas ale nie tak gleboki i zroznicowany jak w 570, gora ostrzejsza ale nie tak jak w pioneerze, polecam do kolumn oz z tekstylnymi kopulkami

Onkyo - przecietna budowa, spora moc, suche granie bez wyrazu, nie polecam wgl

Marantz - przecietna budowa, brakuje dynamiki pomimo sporej mocy, brzmieniem troche odbiega od typowej szkoly brzmienia tej marki, ale wciaz to ciemniejsza strona grania, polecam do kolumn oz z metalowymi kopulkami

to tak troche dla rozjasnienia sytuacji, nie jestem recenzentem audio ani audiofilem wiec nie bede pisal kwiecistych recenzji, te opisy wystarcza aby dac komus poglad na brzmienie.

Jesli chdozi np o przestrzen, budowanie sceny, tutaj bardzo dobrze robi to Sony i Marantz

Onkyo 8850 gra sucho? Hmmm... Miałem 8870 i ten wzmacniacz na pewno nie grał sucho. Onkyo ma świetną scenę, przestrzeń i ogólnie górne rejestry. Mam teraz Sony 550ES i chociaż to dobry wzmak pod tym względem do Onkyo mu daleko. Natomiast , żeby nie było tak rózowo;-)... wzmacniacze Onkyo mają okropny bas, wolny i mulasty. Z tego powodu właśnie sprzedałem 8870.

Czyli widzę że walka toczy się między ONKYO 8850 i SONY 570 :) Kolumn jeszcze nie mam bo zaczynam składać zestaw dla brata i od wzmaka zaczynam poszukiwania :) Ogólnie szukam wzmacniacza do 800zł więc może ktoś coś jeszcze poleci?????

Jeśli chodzi o szczegóły sprzęt będzie grać w salonie 50m (więc nie może zabraknąć mocy)

Bierz Sony 570ES lub odrazu 670ES i dobierz jakieś kolumny - muszą być odpowiednio potężne do takiego metrażu - możesz być pewny że ani mocy, ani kontroli nie zabraknie, zakładając domowy użytek.

Bierz Sony 570ES lub odrazu 670ES i dobierz jakieś kolumny - muszą być odpowiednio potężne do takiego metrażu - możesz być pewny że ani mocy, ani kontroli nie zabraknie, zakładając domowy użytek.

No właśnie 670ES nigdzie nie ma... 570ES są dwa na allegro za 700zł i to od handlarzy. Watro tyle zapłacić za ten model?

670ES jest ostatnio bardzo chodliwa, jak sie tylko pojawia to od razu znika, 570ES jest ciutke szczuplejszy na basie, realnie warto dac 600, no moze 650zl z wysylka za stan w idealnym stanie, jeśli stargujesz na 650 z wysylka to mozna brac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

670ES jest ostatnio bardzo chodliwa, jak sie tylko pojawia to od razu znika, 570ES jest ciutke szczuplejszy na basie, realnie warto dac 600, no moze 650zl z wysylka za stan w idealnym stanie, jeśli stargujesz na 650 z wysylka to mozna brac

Ukryta Zawartość

Właśnie zakupiłem ten wzmacniacz :) Oglądałem już go wcześniej i widać że jest bardzo zadbany. Chce zakupić tuner radiowy na allegro są 570ES i 590ES, czy jest między nimi jakaś różnica? Aha i jakiego CD-ka polecicie do zestawu?

Ukryta Zawartość

Jeżeli szukasz CD Sony to lepiej omijać modele ES - przeciwnie do wzmacniaczy.

Z tanich wart uwagi jest CDP950 - jedyny minus to plastikowy panel...

Omijać ES? Są bardziej awaryjne? Gorzej grają? Gdzieś czytałem że do ES nie są produkowane już lasery.... czy to prawda. A jak z tunerami radiowymi?

Sorki za milion pytań naraz ale dopiero zaczynam przygodę z AUDIO :) Mam nadzieje że szybko nabiorę wiedzy i będę też w przyszłości umiał komuś pomóc :D

Model X202ES można tez rozważyć ale w cenie ok 200zł więcej nie opłaca się dawać.

Lasery do serii ES są dostepne ale tylko do modeli X202, X222, X229 i jak dobrze pamietam do 2 modeli ESD (ktore sa nastepcami CDP 950 i CDP 970)

Model X202ES można tez rozważyć ale w cenie ok 200zł więcej nie opłaca się dawać.

Lasery do serii ES są dostepne ale tylko do modeli X202, X222, X229 i jak dobrze pamietam do 2 modeli ESD (ktore sa nastepcami CDP 950 i CDP 970)

Na alledrogo jest:

Ukryta Zawartość

Czy w tej cenie znajdę coś lepszego?

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

. Po własnych przejściach zalecam jaśniejsze kolumny jeśli oczekujesz super przestrzeni.

Czy dobranie kolumn o jasnym brzmieniu np jakichs z metalowym tweeterem gwarantuje, ze pojawi sie ta strasznie wycofana/schowana w czesci pasma średnica? Powiem, ze to straszny duzy minus tego wzmaka, z racji na ta wycofaną srednice nie gra w pełnym pasmie, niestety, a szkoda bo reszta jest naprawde lepiej niz ok.

Czy dobranie kolumn o jasnym brzmieniu np jakichs z metalowym tweeterem gwarantuje, ze pojawi sie ta strasznie wycofana/schowana w czesci pasma średnica? Powiem, ze to straszny duzy minus tego wzmaka, z racji na ta wycofaną srednice nie gra w pełnym pasmie, niestety, a szkoda bo reszta jest naprawde lepiej niz ok.

Kolego, a jakie masz kolumny? Ten Sony gra raczej równym pasmem, może delikatniejszą górą, ale on nie wycofuje średnicy. Na średnicy to on daje taki nalot, lekkiego muła, lekkie ciepło tak to określmy. I to będzie raczej zawsze, choć jasne kolumny na pewno porządnie to zminimalizują.

Mi on po prostu nie pasował i go sprzedałem. Mimo, że bas był świetny, to denerwowała mnie właśnie ta średnica za ścianą. Jednak ja zestawiłem go z ciepłymi kolumnami, świadomie, więc spodziewałem się tego :)

Tak nawiasem mówiąc, srednica z 2 droznych monitorów nigdy nie bedzie zachwycac, mam monitory Intertechnika ktore sa bardzo nisko ciete bo juz przy 900Hz i pomimo tego, ze srednice i gore obsluguje tytanowa kopulka to nie ma porównania z pelnoprawna kolumna 3 drozna, tak wiec przy zakupie kolumn celuj w 3 drozne, wspomniane przezemnie MB Quarty 450 jesli sie kiedys pojawia lub podlogowe 610S

Jakos do tej pory wiekszosc monitorkow ktore gdzies tam sluchalem u ludzi byly dwudrozne i jakos gralu, tu jest problem;)Sa na allegro mb quarty 610s ale rowniez za 500zl mige miec arcusy as5 wybor ciężki.

Sony TA-F 570ES gra bardzo górą dlatego poszukaj ciemniejszych kolumn. Sam zestawilem ww wzmak z kolumnami Monitor Audio BX 2 napędzany Sony cdp 950 i nie ma szału. O ile jest to dobrze grający szczegolowo wzmak o tyle chyba wolałbym lekko przymulony dźwięk ale poukladany bez bałaganu i tej przeważającej góry.

Sony ta570es grający typowo górą? Pierwsze słyszę. Górę moglby miec bardziej precyzyjna i szczegółową a zwlaszcza średnicę. Może masz cos nie tak ze sprzetem. Dzis np gadalem z gosciem ktory przegląda mi yamaszke i stwierdzil ze pare sztuk kondow jest bez wartosci czyli wyschly i sporo ziknych lutow. Stąd byc moze moje rozczarowanie ta yamaszka na dole i pewna jej suchość.zobaczymy jak wroci z przeglądu. To samo zamierzam zribic z sony, niech przemierzy go i sprawdzi wowczas mozna porównywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.