Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłączeniem ampli do stereo

maciej_a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z podłączeniem amplitunera Pioneer tak żeby było podłączone kino domowe osobno a stereo osobno. Cały czas kino domowe było podłączone i było oki. Teraz kupiłem kolumny do stereo i chciałbym zebym mógł sobie wybrac co ma grac. Okazuje się że jak włączam płytę CD i przełączam na tryb CD to dzwięk jest jakis taki cichy i bez basu zupełnie. Dopiero jak przełącze na dvd to jest oki jak wybiore tryb stereo. Wtedy kolumny graja fajnie.

Dodam że kolumny nowe podpiąłem pod wejścia do kolumn frontowych KD. Innego wejścia nie znalazłem na kolumny stereo. Wiem ze powinienem podłaczyc je pod osobny wzmacniacz ale na razie brak funduszy... Może z czasem. Prosze o pomoc

Aha. Jeszcze jedno. Na ustawieniach Kd widzę że pojawia się SIGNAL DIGITAL a na CD ANALOG. Na DIGITAL dźwięk jest dużo lepszy

na razie mam tylko dvd DVD Sony dvp-ns300 które podpialem na kable Melodika do amplitunera.Podpowiedzcie mi jak jeden napęd może być jako odtwarzacz DVD w kinie domowym jak i po przelaczeniu na stereo żeby gralo jako Cd

Napisa pomału i dokładnie jak to w końcu podłączyłeś.

Jaki odtwarzać w jaki sposób (po analogu czy po SPDIF, czy może po HDMI) jest wpięty we wzmacniacz?

Kiedy dokładnie robi się ciszej? Z tego co piszesz jak przełączasz selektor. Jeśli odtwarzacz jest wpięty w DVD, a ty przełączas na CD to dziwne, że w ogóle gra :) Może słyszysz wtedy tylko przesłuchy?

Posiadam obecnie tylko jeden napęd Sony dvp-ns300. Podłączony do ampli tak jak na rysunku. Mam nadzieje ze jakoś przystępnie to wyjaśniłem;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak. Ale ogólnie to dobrze jest podłączone?

Tylko zastanawiam się czy po zakupie drugiego Cd coś się zmieni. Wydaje mi się że nie. Ogólnie jestem na etapie decyzji czy kupić teraz drugi napęd czy wzmacniacz. Co myślicie? Na oba kasy nie mam na razie. Co spowoduje większą poprawę jakości?

Dvd wystarczy tylko cyfrowo, te analogowe kable odepnij calkiem. Zacznij od odtwarzacza. Nawet dobry wzmak nie zagra czegos czego nie ma.

Jesli celujesz w kino i stereo to proponuje kupic odtwarzacz Blu-Ray ktory ogarnie stereo. Jesli nie stac cie na oppo to kup taniego pioneera np 160 lub 170. Stosunek jakosci audio do ceny jest powalajacy. Dodatkowo odtwarza SACD i pliki Flac. Mozna podlaczyc dysk jako baze plikow i internet. Sygnal analogowy wychodzi z tego dosc wysokiej jakosci jak na BD. Wiele CD tez by zawstydzil. cena ok 500pln wydaje sie dobra. W takiej konfigoracji podlaczenie ktore pokazales na rysunku bedzie mialo sens.

jak już masz cyfrowo podpięte DVD to po co analogowo przez RCA? Niepotrzebnie je kupiłeś.

Co do wzmacniacza to powiem Ci, że też mam tą samą 915 Pioneera i muszę przyznać, że przy dobrym doborze kolumn idzie z niego dość dużo wycisnąć ale nie za pomoca odtwarzacza dvd tylko cd :)

Nie kapuje czegoś. To po co ludzie tu proponują żeby łączyć na Rca analogowo skoro można cyfrowo a dźwięk jest lepszy? Przynajmniej u mnie przewaga ma dźwięk z podłączenia cyfrowego

Analogowo wolisz a Masz podłączone cyfrowo? U mnie po podłączeniu analogowym dźwięk jest jakiś taki cichy, mało basu jakby zza ściany. Czy to normalne?

jeśli chodzi o odtwarzacz dvd to nie testowałem. Jeżeli chodzi o CD to z tego co pamiętam dźwięk na analogu był nieco cichszy ale "bas jakby za ściany" ? Takiego zjawiska nie zaobserwowałem...

Nie kapuje czegoś. To po co ludzie tu proponują żeby łączyć na Rca analogowo skoro można cyfrowo a dźwięk jest lepszy? Przynajmniej u mnie przewaga ma dźwięk z podłączenia cyfrowego

Nie ma tu jedynie słusznej metody. To czy lepiej będzie połączyć po analogu czy po cyfrze zawsze będzie zależeć od konkretnego zestawienia, a dokładniej od jakości toru analogowego i cyfrowego w poszczególnych urządzeniach systemu.

Odtwaracze DVD i BR mają zazwyczaj bardzo kiepski tor analogowy, bo producent wychodzi z założenia, że w 90% przypadkach i tak będą pracować jako czytniki płyt podłączone przez HDMI do amplitunera. Nie widzi tam więc sensu inwestowania w jakość układów analogowych, z których prawie nikt nie będzie korzystać, a nawet jeśli to będą to sporadyczne sytuacje w których jakość dźwięku i tak nie ma żadnego znaczenia - np. kiedy używane są głośniki wbudowane w TV. Statystyka jasno pokazuje, ze takie założenie jest zgodne z rzeczywistością.

W porównaniu z takim typowym odtwarzaczem DVD/BD jakość układów audio w amplitunerach jest znacznie lepsza, zarówno w części cyfrowej jak i analogowej. Z tego względu lepszy dźwięk uzyska się kiedy odtwarzacz będzie podłączony do ampli po cyfrze, bo wtedy cała praktycznie obróbka sygnału poczynając od konwersji C/A, a kończąc na wzmocnieniu będzie odbywać się w lepszych jakościowo układach amplitunera.

Zupełnie inaczej wygląda to natomiast w przypadku odtwarzaczy CD oraz niektórych ambitniejszych modeli DVD/BD, gdzie bardziej przyłożono się do konstrukcji toru audio. W takich urządzeniach zarówno układ przetwornika C/A (DAC) jak i tor analogowy są zazwyczaj znacznie lepszej jakości niż w amplitunerze, a zatem lepiej jest zastosować tutaj połączenie analogowe, bo dzięki temu sygnał omija gorszy DAC wbudowany w amplituner i jest podawany od razu na sekcję przedwzmacniacza.

Oczywiście od podanej wyżej reguły bywają wyjątki, dlatego zawsze watro wypróbować obydwie metody połączeń i wyciągnąć wnioski samemu.

dzięki za przystępne i logiczne wyjaśnienie. Czyli żeby poczuć różnicę muszę kupić przyzwoity wzmacniacz i CD. ak bede musiał zrobić. Jestem na etapie szukania własnie jakiegoś ciepło brzmiącego wzmacniacza ale tak różne opinie dostaję że już sam nie wiem. Czy za ok 400zł można dostac coś przyzwoitego? Oczywiście używany, wiekowy ale solidny sprzęt...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.