Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak wspomniałem parę postów wcześniej ,ja zamierzam zaprojektować przetwornik c/a na bazie DAC-a przemysłowego(trochę przekorny jestem) , wybranym przetwornikem jest AD5547 ,zdecydowałem się na użycie pojedynczego źródła napięcia referencyjnego typu ADR430 dla obydwu kanałów ,jednak przewiduję jego buforowanie , z resztą wydajność prądowa tego źródła to 30mA więc raczej problemów nie będzie.w chwili obecnej kończę projektowanie logiki sterującej,dzięki podwójnemu buforowaniu rejestrów w tym przetworniku znacząco można było uprościć sterowanie ,będzie ona upakowana do kostki XC9572XL Xilinxa(dużo luzu zostanie ok. połowa kostki),schemat blokowy tego co znajduje się w kostce można obejrzeć tu:

Wg. teoretycznych wyliczeń opóźnień max.częstotliwość ok 75 Mhz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to wyniki symulacji :

Ukryta Zawartość

Trochę szcegółów o budowie :format danych wejściowych 16 bit right justified ,okazało się że aby dopasować dane w kodzie UZ2 do formatu przetwornika w trybie bipolar wystarczy zanegować bit znaku(co widać na symulacji),aktualizacja wyjścia przy narastającym zboczu sygnału ldac (spreparowany poddany reclockingowi lrck),aktualizacja rejestru wejściowego DAC na opadającym zboczu wr_n,sygnał a służy do wyboru DAC A,DAC B lub DAC A i DAC B dla obudwu powyższych sygnałów(ldac,wr_n)

Postanowiłem że odbiornikiem wejściowym będzie DIR1703 więc pozostałe wolne miejsce pewnie będzie służyło do jego resetu w przypadku zmiany samplerate

Powoli zbieram się do projektowania płytki drukowanej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do zainteresowanych układami CS.

Wszystkie wersje są modelami opisanymi jako "28-pin SOIC".

Wypisuję zainteresowanych na dzień 20.05.2005

crossover64 - 1 szt

zorro - 1 szt

cyku - 1 szt

i ja - 2 szt.

Wysyłać zamówienie czy poczekamy jeszcze dzień , dwa?

Muszę się przyłączyć do gratulacji Zorra złożonych dla Petera i Veterana.

Jestem już po odsłuchu tego DACa(Zorrowego) i jestem pod wrażeniem.

Niesamowita muzykalność.

Bardzo dobra,szeroko rozłożona scena z ładnie zaakcentowaną głębią.

Znakomity,szybki bas i ujmująca średnica.

Wyostrzeń zero,zresztą skończycie budowanie swoich DACów to potwierdzicie moje słowa.

Znakomite urządzenie!!

Ciesze sie ze pierwsze odsluchy wypadly bardzo pomyslnie. Biorac pod uwage ze prace nad koncowa wersja trwaly ponad rok, i wszystkie "competing" designs jakie porownywalem w tym czasie, zostaly w tyle, mozna poniekad oczekiwac ze ten DAC powinien w pewnym sensie reprezentowac jedna z wyzszych polek odnosnie NOS implementacji.

Stanowi on znakomite polaczenie z GC i jest w mojej opinii lepszy od wielu oversampling wspolczesnych rozwiazan.

Dodatkowym upgrade, moze byc uzycie MSR860 i BG NX 1000/25, co zapewni wiekszy leve of refinement. Takze, jesli transport na to pozwala (nie jest to mozliwe ze wszystkimi transportami), mozna pominac coupling caps (da to jeszcze lepsza rozdzielczosc) a takze odlaczyc polaczenie masy (BNC input- SN75179) co daje w efekcie pseudo zbalansowane podlaczenie zrodla. W moim odczuciu zwieksza to troche przestrzen.

Zwracam uwage ze DAC odwraca polarity, takze trzeba to skorygowac przez odwrocenie kabli na glosnikach.

Pytanie do Petera.

Co myślisz o podmianie wszystkich kondensatorów elektolitycznych na polipropyleny? Wiem że to szaleństwo cenowe , ale z tego co czytam , wszyscy uważają polipropyleny za dużo lepsze od elektrolitów.

Jak pisalem na diyAudio, BG N w sprzezeniu ( na wyjsciu DACa) byly lepsze niz MIT RTX, Jensen copper foil, Russian paper in oil, czy nawet Siemensy. Te dwa pierwszw kosztuja po $30 za 2uF. Mysle ze byloby szalenstwem wymieniac BG N na polipropyleny, szczegolnie gdy w gre wchodza wartosci powyzej 10u ;-)

Poza tym, maly rozmiar ma swoje zalety, szczegolnie przy bypasie, kiedy mozemy zainstalowac electrolity bezposrednio przy IC pins.

Wszystkie czesci bede mial skompletowane i tak dopiero dzisiaj, z wyjatkiem Rikenow, ktore prawdopodobnie kupie w poniedzialek, tak ze pozny przekaz i tak nie spowoduje duzego opoznienia (Caddocks otrzymalem wczoraj a Black Gate dotarly 3 dni wczesniej).

2x 8V lub 2x 9V AC powinno byc OK. Wyzej niz 9V raczej nie zalecam, gdyz bedzie to powodowalo zbyt duzy spadek na regulatorach i moga sie grzac. Poza tym kazdy transformator daje zwykle wieksze napiecie przy mniejszym obciazeniu, a DAC az tyle pradu nie bierze.

50VA powinno byc OK.

Peter ty masz 2 X 8V 48VA Hammonda stąd moje pytanie :)

Ciekawe jakie jest optymalna ilość VA?

Pytam bo czekam z zamówieniem Trafa w TRAFBER. Przy podanych wyżej danych koszt ekranowanego magnetycznie i elektrostatycznie ze stałym napięciem przy obciążeniu to 70 – 80 zł.

Na zdjęciu mojego DACa w tej chwili jest bardzo podłe trafo (rozruchowe), ale jutro mam odebrac z www.toroidy.pl

"giganta " 80W 2x10V w ekranie ,dodatkowo zalewany w puszce . Różnica w cenie 50-80W jest nieduża a od przybytku głowa nie boli.

Ja jestem lamerem jeżeli chodzi o sprawy zasilania ;-)

Ja tylko muszę zamówić trafo. Z tego co przeczytałem może to być np.:

2 X 8V / 50VA lub 2 X 9V / 50VA.A może jeszcze inaczej :-)

Za sugestię z góry dziękuję.

W nawale pracy nie mam zbyt duzo czasu na przyjemności. Ostatnio jednak słuchałem przetwornika Zorra ( razem z Frankiem) w moim systemie. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Doskonała kontrola, barwa i szybkośc godna najlepszych przetworników. Zero naleciałości cyfrowych. Brzmienie analogowe. Z tego jeden wniosek- Peter ma słuch :):):) czego się nie dotknie zaczyna grać. Gratulacje dla Zorro- piękna jak zwykle robota! Wykonanie z pietyzmem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.