Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Ryszard_wpl, 22 Lut 2006, 18:22

stax jest , strasznie kaprysny odnosnie kabli i zrodla

wszystkie mankamenty wychodza jak na dloni , lacznie z kablami

tez chetnie bym sie spotkal , troche brak czasu

ale moze sie uda wygospodarowac

jak mozna namierzyc Bartka on jest moze w wawy

starego philipsa podlaczylem do swojego zestawu audio

(wpis o mnie) lepiej , przyjemniej sprawowal sie od micromegi stage 6

bardziej muzyklane stworzenie chociaz przestrzen i lokalizacja instrumentow o niebo lepsza jest w micromedze

micromega ze staxsami brzmi tez nie fajnie chociaz to zrodlo z przedzialu 4tys zl

Peter Daniel

jeszcze pomecze Ciebie o dzwiek tego dac

myslisz , ze dac + philips 304mk2 cdm1 pociagna bardzo wymagajace sluchawki stax ?

moze ktos z Forumowiczow ma doswiadczenia w tej materii?

>>Fotoarkady

304mkII to bardzo fajny odtwarzacz. Wystarczy pare prostych zabiegow i bedziesz mial swietnie grajaca maszyne.

PS: Odkrec w 304ce spodnia plyte i postaw odtwarzacz na kolcach besposrednio pod aluminiowym szkieletem - jest spora roznica in plus, nie zartuje! ;-)

pzdr.

ok dziekuje

ale tez mi zalezy na tym czy i jak przesmarowac mechanizm cdm1

cd dlugo byl nie uzywany

moze gdzies prysnac wd40 , wymienic jakies kondziolki w transporcie itp

narazie drobne konserwacje

jakby ktos mi pomogl , doradzil

z gory serdecznie dziekuje

>stax jest , strasznie kaprysny odnosnie kabli i zrodla

>wszystkie mankamenty wychodza jak na dloni , lacznie z kablami

No to możemy porównać - STAX - tranzystor z STAX lampa ;-)) Poza tym proponuje moj cd / mp3 dyskofon - iRiver, mam już akumulatorki do niego - podobno pociągną 1500 amperów w zwarciu.

>jak mozna namierzyc Bartka on jest moze w wawy - nie Wrocław.

>starego philipsa podlaczylem do swojego zestawu audio

>(wpis o mnie) lepiej , przyjemniej sprawowal sie od micromegi stage 6

>bardziej muzyklane stworzenie chociaz przestrzen i lokalizacja instrumentow o niebo lepsza jest w

>micromedze

>micromega ze staxsami brzmi tez nie fajnie chociaz to zrodlo z przedzialu 4tys zl

Ze STAXem słabe źródła drażnią bardzo szybko, a dobre po dłuższym czasie lub wogóle. Musze posłuchać DACa Petera na słuchawkach - dam Ci znać jakie wrażenia.

• 2 tygodnie później...

Pozostałości po oversamplingu x4 leżą dopiero w zakresie >176.4kHz i zostaną łatwo stłumione w dalszej części toru nawet bez dodatkowego LPF więc nie ma sensu sie tym przejmować, tym bardziej, że i bez oversamplingu nie stosuje się filtru, a wtedy widmo zakłóceń zaczyna się wtedy już od 22kHz.

Chodzi o impedancję (przed)wzmacniacza? Już od ok. 20 kOhm, a może nawet i mniej przy odpowiednio wysoko ustawionym prądzie DACa (małych wartościach rezytorów I/V - ale wtedy amplituda sygnału maleje gdy spada ich wartość, ale za to mniejsza jest też rezystancja wyjściowa).

Witam!

Tak patrze na ten pierwszy schemat, wynika z niego ze wyjscia sygnału analogowego są zwarte do masy przez rezystor 3k, czyli TDA1543 nie powinno miec problemu z obciazeniami 10-15k ??

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te 3k są przed wyjściem, na nich zachodzi konwersja I/V, a wyjście jest zwarte do masy (obciążone) rezystorami 47k za kondensatorami (inaczej byłaby składowa stała na wyjściu). 10-15k to już trochę mało przy tych rezystorach I/V, ale nie powinno być problemu, z tym ze R obc. powinna być min. ok. 10x większa od R wyjściowej (tu w przybliżeniu równej 3k) - tyle mówi teoria :-)

Niestety. Miałem kilka fajnych audiofilskich wieczorów w wyniku ktorych stracilem kontakt z tym DACiem na kilka dni. Jeden z kolegow po odsłuchu zaproponował że poświeci sie i go wygrzeje.(podobało mu się po prostu).

Jak go odzyskam (mam nadzieje) to dam znać. Obecnie przebywa na Gocławiu.

Ponieważ wczoraj zamieniłem DAC-a 1541 na 1543 w moim cd473, mam pytanie, czy ktoś robił może pomiar zniekształceń dla tego DAC-a?

Jak na razie zdecydowanie dźwięk jest słaby i zupełnie mi się nie podoba, można go określić w skrócie jako "nachalny".

W związku z tym zrobiłem pomiary i wyniki nie są zachęcające, THD(1kHz) dla 0dB=0,067%; THD+N=0,072%(niestety nie wiem dla jakiego napięcia na wyjściu, bo spaliłem przystawkę do pomiaru true-rms). Mój DAC pracuje z zasilaniem 8V i rezystorami 2,2k i 1,2k. Zasilanie - akumulator 12V, stabilizator7808, w torze ruskie olejaki 10uF, w zasilaniu FC i wima MKP.

Czy ktoś może ma pomysł na jakieś "uszlachetnienie" dźwięku no i zmniejszenie zniekształceń, niezmniejszając za bardzo napięcia na wyjściu?

he,he

i zupełnie nieświadomie popełniłem 1000 wpis w tym wątku.

Tak apropos szukałem pomiarów dla tego DAC-a w necie i poza Pedją nikt się w to nie bawił, a to dziwne bo to bardzo poularny DAC :))

Niestety nie mam moźliwości powrotu do TDA 1541 bo wylutowując go z płytki udało mi się go uszkodzić :(((

>>Molibden, 12 Mar 2006, 16:37

Wiem, notę katalogową przestudiowałem dokładnie, ale zniekształcenia powinny być rzędu 0.018 i max. 0.032 % dla 0dB, u mnie są prawie 0,07%. Dla TDA 1541 zniekształcenia były o rząd wielkości mniejsze, chociaż THD+N był niezbyt ciekawy.

Maszto/

Ja dochodze do podobnego wniosku.

Od jakiegos czasu mam podlączonego nosa besposrednio I2S, i musze powiedziec ae dzwiek jest plaski, w porownaniu z drogim ,takimsamym odtwarzaczem z tda1541A s1.podlączonym tez jako NOS.

Jedyne co zmienia sytuacje na kozyść, to zmiana nap. na tda1543 na 5v. i zmiana rezystorow na 1,2k.

Jest ciszej ale magiczniej wracają detale i piękna scena.

No ale trace na dynamice.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.