Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

...z tego co "ludzie piszą" NOS jest dobrym uzupełnieniem do GC, który góry i powietrza nie szczędzi. Domyślam sie wieć, że NOS jakiejs specjalnie rozhukanej góry nie ma. Z drugiej strony "natarczywość" troche mnie dziwi, ale to też może być efekt lekko cofniętej góry i pełniejszego pokazania średnicy...

Zresztą co ja gadam? żadnego nie sluchałem;)

Pozdrawiam

Performance DACa zalezy w duzym stopniu od reszty systemu. Kiedy przestawilem sie z buffera i Placette na line stage S&B TX102 i balanced GC takze mi brakowalo powietrza. Poprzez odpowiedni dobor IC. Przejscie z Cardas Golden Reference na Kimber KCAG poprawilo znacznie sytuacje. Dodatkowy tuning (support platforms i zmiana podlaczenia zasilania) sprawily ze powietrze wrocilo na nowo.

DAC jest celowo tak stuningowany aby byl troche natarczywy. Strasznie nie lubie dzwieku ktory jest zbyt spokojny i hipnotyzujacy ;) Ale znowu, zgranie z reszta systemu jest wazne, inaczej natarczywosc moze byc drazniaca.

Jesli nie uda Ci sie sprzedac DACa lokalnie w ciagu 2 tygodni, odeslij go z powrotem i otrzymasz zwrot pieniedzy.

Wczoraj kupilem Bidat Meitnera. W opinii niektorych koneserow, modyfikowany, jest to jeden z najlepiej grajacych DACow wszechczasow, prawdziwie kultowy produkt. Przez to ze Romy the Cat caly czas go zachwala:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamiast kosztowac $500 nierzadko obecna cena dochodzi do $3000. Mnie sie udalo dosc stargowac, i jestem ciekawy porownania z NOSem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wyglada moj obecny playback system. Calosc stoi na air suspension table. NOS DAC znajduje sie za dekoracyjnym panelem Levinsona na srodkowej polce :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter dzięki za propozycję,ale chciałem posłuchać aby móc wybrać.Zrobiłem to.Ten DAC gra doskonale ale preferencje mam nieco inne.Słucham sporo analogu /the VOYD/ i takie brzmienie preferuje.Naprawdę wykonałeś kawał doskonałej roboty i nie sądzę abym miał problemy na rynku lokalnym.Jak tylko odzyskam kasę moze następny mój zakup u Ciebie to diamond buffer?

To nie babelki, tylko wire mesh pod napieciem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze odnosnie DACa, to ta plytka odwraca polaryzacje. W tym linku opisalem jak przerobic aby polaryzacja byla prawidlowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Z góry przepraszam za zboczenie nieco z głównego tematu, ale nabyłem niedawno ciekawe urządzenie - DAC DC-1 Audio Nemesis (i jestem oczarowany brzmieniem). Jest to też NOS DAC, ale ma ciekawe moim zdaniem podejście do niektórych zagadnień. Mam nadzieję, że na nowo ożywi to dyskusję.

Poniżej link do ciekawego opisu tego daca:

Ukryta Zawartość

I recenzja w High Fidelity:

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz pozdrawiam,

kris_k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Dzięki uprzejmości Jarka miałem okazję posłuchać dwóch wersji DAC`a , jednego zbudowanego na płytce Veterana i częsciach wg Petera z czerwonymi kondensatorami i innym transformatorem .

Druga wersja to najnowszy DAC kit z czarnymi kondensatorami, orginalnych częsciach i trafem od Petera.

Najpierw słuchałem tej kombinowanej wersji w której nalezało odwrócić fazę na wyjsciu.

Pózniej wersji poprawionej z prawidłową fazą.

Obydwa DAC`e grały z tranportem CDM4 Marantza i GC na BG STD przy chipach oraz BG N przy mostkach.

Kolumny to Kit Akustyk modyfikowane. Jako preampy , czarny alps lub NAD- 340.

GC mocno się grzał przy potku, z NAD`em dużo mniej nie wiedzieć czemu.....

Do rzeczy...pierwsza wesja była u mnie przez kilka dni i nie wywoływała wiekszych emocji podczas słuchania, ot dobry dzwięk ...jednak najbardziej brakowało mi emocji którą daje muzyka ...nie przypadł mi do gustu i zacząłem zastanawiać się czy warto wogóle w to wchodzić. ...brak wyraznej przestrzeni , ogólnie zbyt zmulony i mniej detaliczny dzwięk niz z mojego Marantza, niby wszystko ok ale nuda i wogóle jakoś monotonnie.

Kiedy Jarek przyniósł do mnie pięknie zrobiony przetwornik na orginalnych częsciach , pomyslałem że czekają mnie kolejne smutne odsłuchy:-)

Ale tutaj mocno się zdziwiłem kiedy dreszcze zaczeły chodzic mi po plecach, czułem że to zaczyna grać! absolutnie świetny bas!!!, średnica pierwsza klasa , nie mówiąc juz o wysokich bardzo detalicznych i szcegółowych. Co najbardziej przypadło mi do gustu to ogromna żywiołowosc i werwa czyli to co lubie najbardziej.

Dwa przetworniki , niby te same a jakie skrajne emocje.

Najbardziej martwi mnie to że bedę musiał oddać tego daca :-(

Antoś, Ty byś się lepiej przyznał, dlaczego stosujesz taką "odwróconą" konfigurację kondów BG w GC! ;)

I dlaczego już nie FC 1500 na mostku / BG STD 1000 przy czipach?

Zapraszam do wątku o GAINCLONE :)

Jeśli chodzi o kondensatory to...owszem przyznaję były kolejne próby umieszczenia BG N przy chipach:)...gdybym chciał zamulić to pewnie tak by zostało:-)

Teraz mam BG STD 1000uF / chipy... czyli jak poprzednio bo tak poprostu gra lepiej z moimi głosnikami.

BG N 100uF poszły na mostki i okazało się że taki bajpas jest lepszy od panasoników i wystarczy.

Koniecznie musze spróbować na samych tylko STD bo czuje że mogłoby byc jeszcze lepiej.

Ciemne kondensatory jakoś bardziej mnie przekonują:-)

O Panasonikach wolę się nie wypowiadać bo nie chciałbym nikogo urazić:-)

He, he, ja właśnie czekam na dostawę BG (niecierpliwie zresztą) - stąd jestem czuły na wszelkie njusy o takich alpejskich kombinacjach, dzięki za wyjaśnienie - ale, ale... nie zaśmiecajmy już tego zacnego wątku przypadkami z innej bajki ;)

Pozdrawiam,

Ko

>antoś

Czy możesz sprecyzować na jakich częściach jest zrobiona ta wersja na płytkach veterana? Czy są tam również Cadocki, Rikeny i Oscony, czy jakieś zwykłe podzespoły? Jak rozumiem czerwone kondensatory to BGN a czarne to BGSTD. Jeszcze dla pewności: pierwsza wersja ma na zasilaniu same BGN, a druga same BGSTD? Pytam, bo Peter używał też wersji mieszanej N/STD na zasilaniu.

Czy ktoś może sprecyzować, na których płytkach trzeba odwracać fazę. Właśnie zacząłem nerowo przepinać przewody głośnkowe + - i wsłuchiwać się w różnice ;-). Mam płytkę Veterana ze wspólną masą. Czy na niej trzeba odwrócić fazę na kablach głośnikowych ?

Dowiedziałem się że ten lepiej grajacy DAC ma trafo od Petera , kondensatory BG STD 1000uF /25V przy diodach, i poza tym reszta części jest ta sama czyli Caddocki i Rikeny no i faza jest już odwrócona.

Moja preferencja odnosnie orientacji BG N to krotka nozka na + (to samo co NONPOLAR print na +, a wiec mozna zidentyfikowac nawet po obcieciu nozek).

Wersja DACa Jarka jak na zdjeciu ponizej. Wszystko dokladnie to samo co w oryginalnej wersji sprzed roku z tym wyjatkiem ze pierwsza para kondensatorow zamiast BG NX 1000/25 jest obecnie BG STD 1000/25. Takze rezystor 330R zostal zastapiony przez 220R ale to nie robi wiekszej roznicy a jest podyktowane glownie praktycznoscia w doborze czesci. Z BG STD dzwiek jest bardziej dynamiczny, otwarty, z lepiej wyeksponywanymi sopranami, scena i powietrzem. W niektorych systemach moze sie wydawac troche natarczywie, ale zwykle to nie jest problem.

Wszytkie dlugie plytki (z transformatorem na pokladzie) odwracaja faze i trzeba to skorygowac przez odwrocenie 2 sciezek:

Ukryta Zawartość

Zielone plytki od Veterana reprezentuja dokladnie ta samo wersje DACa, pierwsza produkcja odwracala faze, nowsze plytki sa juz skorygowane odnosnie fazy.

DAC jest rzeczywiscie bardzo dobry i jego najmocniejsza strona jest wlasnie umiejetnosc przekazu emocji w muzyce (lub energi), cos z czym wiekszosc DACow, nawet z duzo wyzszej polki ma powazny problem. Byc moze bedzie niedlugo recenzja w prasie brytyjskiej; z tego co slyszalem prownywano go do ktoregos z DACow za $4000 i preferencja byla odnosnie NOS. ;-)

Ostanio kupilem Bidat Meitnera ( $2200 na Audiogon). Wedlug niektorych osob, modyfikowana wersja reprezentuje tak wysoki poziom ze malo ktory DAC (niezaleznie od ceny) moze sie rownac.

Moja opinie na temat BiDAT mozna przeczytac tu:

Ukryta Zawartość

Obecnie go modyfikuje, i jest duzo lepiej niz na poczatku, chociaz dalej dzwiek nie jest (jeszcze) lepszy od NOS TDA1543 (mam cicha nadzieje ze jednak bedzie).

post-3442-100002649 1170291317_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel

Mój Nos Dac pochodzi z zamówienia Bikoza - grudzień 2005. Czy dostałem płytkę z odwróconą fazą ? Jeżeli tak to co zrobić na płytce Veterana, żeby to naprawić. A może są jakieś inne sposoby ? Z góry dzięki z info.

Pozdr.

Zdjecie z zainstalowanym chipem reprezentuje prawidlowa faze. Mozna to latwo przerobic przecinajac sciezki i placzyc odpowiednie punkty cienkim przewodem.

Jest takze zdjecie jak poprawic to na mojej plytce.

Ukryta Zawartość

post-3442-100002646 1170291321_thumb.jpg

post-3442-100002647 1170291319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter> właśnie tych emocji szukam w muzyce, jesli sprzęt ich nie potrafi przekazać to... coś jest nie tak.

Gorąco polecam modyfikacje tych NOS`ów w/g tego co napisał Peter.

Zmiana jest ogromna.

Nie chcę pisać o róznicach bo poprawiło się to co najważniejsze w muzyce, bezposredniość przekazu , jego naturalność i wypełnienie róznych składowych.

Zauwazyłem też że gra lepiej z preampem niż z potkiem.

Grip>

Czyli obydwa układy są na płytkach Veterana, a jedyna różnica to transformator i 2 szt. BGSTD zamiast BGN?

Tak obydwa układy są na płytkach Veterana ale na pierwszy rzut oka róznia się kondensatorami przy diodach i trafem. Jarek przed wyjazdem na weekend mówił ze faza jest prawidłowa więc nie muszę przepinać kabli głosnikowych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.