Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No wreszcie chciałem się pochwalić że dokonałem wyczynu i odpaliłem nos-dac-a Petera w wersji premium .

Jest to wyczyn bo części otrzymałem z pierwszym zamówieniem organizowanym przez Veterana . Oczywiscie w jednym czasie nałożyła mi się budowa domu jednorodzinnego ( czyli pilnowanie fachowców przez duże F - nie dziwię się że u nas prywatna przedsiębiorczość kuleje bo naoglądałem sie takich rzeczy że nie da się tego poprostu opowiedzieć a co dopiero wytłumaczyć )

Wracając do tematu . Nos-dac działa narazie w obudowie plastykowej ( najtragiczniej nie wygląda a ma taką przydatną cechę że nie pozwala manipulować różnymi ustrojstwami mojemy 2.5 rocznemy synkowi który ma zacięcie majsterkowicza )

Opowiem coś o dzwieku . Włączyłem go do mojego systemy ( oczywiście nie audiofilskiego > na razie ) i oniemiałem . Dzwięki wydobywające się z głośników uzmysłowiły mi że to co słuchałem do tej pory można porównać z " taczką"

To co mnie olśniło to niewyobrażalna muzykalność , głębia i stereofonia ( scena ) dzwięku . Usiadłem i niechciało mi się nigdzie ruszać tylko słuchać , słuchać , słuchać .

> Peter naprawdę masz słuch i talent do tworzenia takich rzeczy . GRATULACJE i trzymaj tak dalej .

Mam pytanie > ile nos-dac musi się wygrzewać ( oczywiście non-stop ) aby osiągnać optimum ??? .

Pozdrawiam

Szczęśliwy forumowicz

Kajo

Właśnie zwarłem omyłkowo wyjścia TDA 1543, zaczął się nagrzewać, nagrzewać aż zaśmierdział. :(

Dobrze że to tylko w CD i mam pytanie: czy wiecie gdzie na pewno tanio mogę kupić orginalny TDA 1543 Philipsa ?

Witam

Jestem nadal pod wrażeniem że nie spytałem się o najważniejsze a nurtuje mnie to bardzo .

Przy odpalonym dac-u ale nie na sucho czyli włączony w system zauważyłem że kości odbiornika SN... i TDA 1543 wg mnie nadmiernie się grzeją . Czy jest to normalne ??? . Trafo 2x10 V 50 VA . Zaznaczam że ani trafo nie jest ciepłe ani diody ani stabilizatorki . Niechciałbym spalić tych kości dlatego proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

Kajo

TDA1543 bedzie się grzał bo pobiera jakies 50-60mA co przy 8V napięcia zasilania może dać jakies 1/2W mocy strat a więc temperatura obudowy wzrośnie do kilkudziesięciu (50-70) stopni Celcjusza.

Witam

>Molibden

Czyli co ma się tym tematem nie przejmować ( narazie napisy na scalaku są ) a wygrzewam drugą dobę non-stop , czy lepiej dać jakiś radiatorek na scalak dla lepszego chłodzenia bo nie wiem jak temperatura wpływa na pracę przetwornika .

Czy ktoś wie jaki jest optymalny czas wygrzewania nos-daca ???

Pozdrawiam

kajo

Witam

>bikoz

Ale czas wygrzewania ( około miesiąca ) to przy normalnym użytkowaniu czy przy wygrzewaniu non-stop ???? .

Używam sygnałów wygrzewających z płyt Densen-a , XLO , Isoteka . Pytanie tylko czy one skracają czas wygrzewania ( formowania ) nos-daca . Pewno nie zaszkodzą .

Pozdrawiam

kajo

Witam

>Molibden

Ja mam trafo 2 x10 V ale jeżeli się nie mylę to powinno nie mieć znaczenia bo przecież mamy zasilanie stabilizowane .

To jeżeli mamy za wysokie napięcie z trafa to powinny grzać sie diody , stabilizatorki (to przecież one stabilizują punkt pracy ) a nie scalaki , a one mają temperaturę optymalną a scalaki są gorące .

Czy osoby które złożyły nos-daca z różnymi napięciami z traf miały takie same objawy temperaturowe scalaków . Przecież nikt tego tematu nie poruszał . Może nie ma to znaczenia ale zastanawiam się czy taka wysoka temperatura przetwornika nie wpływa na jego pracę a co za tym idzie na dzwięk .

>Peter może masz jakieś pomysł/doświadczenie w tym temacie .

Pozdrawiam

Kajo

Mam na myśli napięcie za stabilizatorem, na TDA1543. Byc może temperatura pracy wpływa jakoś na dźwięk, ale jest ona głównie funkcją napięcia zasialnia, więc tylko w ten sposób można to powiązać (lub ew. z i bez radiatora). Tempreatura wpływa też na żywtność i niezwaodność samego układu scalonego, jeśli będzie sie przegrzewał.

Diody i stabliizatory mają obudowy o mniejszej rezystancji termicznej, łatwiej oddają ciepło (więcej metalu), i są relatywnie chłodniejsze, poza tym są przewidziane na prądy w granicach 1A lub nieraz więcej (w zależności od typu).

Witam

> Molibden

O.K teraz kumam . Tylko pytanie czy lepiej zamontować radiatorek czy zmienić trafo np na 2 x 9 V . Jednak widzę żę przy trzeciej dobie wygrzewania non-stop stabilizatorki też dostają temperatury podobnej do scalaków . Jeżeli nos-dac ma być podłączony do sieci non-stop aby warunki pracy były optymalne a upakowanie elementów ze względu na krótka ściężkę sygnału są takie jakie są to zastosowanie radiatorków na scalaki i stabilizatorki jest wręcz niemożliwy albo utrudniony .

Więc jedynym rozwiązaniem jest wymiana trafa na 2 x 9 v .

Mam pytanie do forumowiczów którzy zastosowali trafa 2x10 V > czy mają takie same problemy temperaturowe ???.

Pozdrawiam

Kajo

Taka zmiana transformatora z 10 na 9V zupełnie nic nie da i jest nie opłacalna. Na stabilizatory w obudowie TO-220 przykręć malutkie radiatory z blachy (do kupienia już za 50 gr/szt,są naprawdę małe), a do TDA1543 możesz przypiąć miniaturowy radiator żebrowany do układów DIL, są też takie które się wsuwa na układ i chłodzą go z dwóch stron, możesz też chłodzić go jakimś miedzianym, aluminiowym płaskownikiem przykręconym gdzieś do płytki. Odrobina pasty silikonowej poprawi przewodzenie ciepła między radiatorami a elementami układu. W ostatecznośći możesz sam zrobić radiatory z tego co masz pod ręką, nawet niewieli kawałek blachy skutecznie obniży temperaturę o kilkanascie stopni C, a to już wystarczy.

Możesz też zmienić stabilizator do DACa na 6V ale to wtedy ma swoje konsekwencje brzmieniowe.

Niech któs mi odpowie, czy są znaczne różnice w brzmieniu, przy zasilaniu 9V, a 6V i jeszcze między 6V, a 5V ?

Ja jestem właśnie zainteresowany 6V, gdyż przy tej temp. układ jest dopiero letni, a może niewiele gorzej brzmi niż przy 9V, a lepjej niż przy 5V co jest standardem zasilania w CD.

Jak to jest ?

Witam

> Molibden

Z tego co piszesz i jeżeli dobrze rozumiem to przy takich samych częściach zastosowanych u wszystkich bo przecięż były to kity od Petera to każdy ma takie same problemy z temperaturą tych elementów i nikt tego nie zauważył czy tylko ja pcham paluchy tam gdzie nie powinienem .

Właśnie niewiem czy ten temat jest ważny ale napisałeś sam że wysoka temperatura wpływa na żywotność elementów więc rozglądnę się za jakimiś myślę że orginalnymi radiatorkami oczywiscie jeżeli wejdą aby zooptymalizować temperaturę pracy elementów .

Czyba że p..........łem coś na płytce i tylko u mnie są takie objawy .

Pytanie czy wszyscy maja podwyższoną temp czy tylko ja ????

Pozdrawiam

Kajo

Z tego co dotychczas zauwazylem, przy zasilaniu 8V TDA1543 jest lekko cieply, ale nie nagrzewa sie az tak zby sie tym przejmowac.

Jesli juz, to raczej zadbal bym o stabilizator, gdyz przy wiekszym napieciu na transformatorze, spadek napiecia na stabilatorze bedzie wiekszy a przez to wieksze temperatury. Dlatego preferuje ok 9V na wtornym.

Generalnie, jesli mozesz czesci dotknac palcem i sie nie oparzysz, to powinno byc OK.

TDA1543 przy nizszych napieciach gra dzwiekiem spokojniejszym, przy wyzszych polepsza sie dynamika i "zywosc" przekazu. Jesli zmieniamy napiecie, zmianie musza tez ulec wartosci rezystorow I/V.

Nie widze tez problemu aby przyczepic maly radiatorek do chipu, chociaz moze to wpynac na dzwiek gdyz bedzie oddzialywac jako mechaniczne tlumienie, co moze byc dobre, lub nie.

Ja mam swoj DAC wlaczony na okraglo.

Witam

> Peter

Dzięki za odpowiedź . Temperatura jest odczuwalna jako gorąca ale nie parzy . Tylko nie wiem jak taka temperatura ma wływ na części > czy to normalna praca TDA 1543 i SN... i stabilizatorków . Chciałbym nos-daca mieć cały czas włączonego do sieci a niechciałbym się kiedyś zdziwić jak mi padnie .

Czy wymiana trafa na 2 x 9 V złagodzi trochę te niepokojące objawy temperaturowe ????? czy lepiej zastosować radiatorki które mogą w jakimś stopniu degradować dzwięk ???? .

Pozdrawiam

kajo

Dużo większe obniżenie temperatury dadzą choćby małe radiatorki.

Ale to też dziwne że TDA i SN u Ciebie się tak grzeją, może masz wyższe niż powinieneś napięcia na nich?

Aha, nie bój się że radiator zdegraduje Ci dźwięk - na stabilizatorach to normalne przedłużenie funkcji metalowej części obudowy, a na DACu podobnie. Jeśli nie parzy, to nie musisz montować radiatora na DAC jeśli nie chesz - grzeje się bo przecież pracuje pod napięciem, to wszytko.

Witam

O.K posprawdzam napiecia na TDA i SN . W specyfikacji TDA > praca układu od -30 do +85 stopni . Sprawdze termometrem czy się mieści do +85 stopni , bo w specyfikacji SN ma aż do +150 stopni więc z nim nie ma problemu . AN też mają operacyjny do 80 stopni a max 150 stopni .

Więc z tą temperaturą trochę przesadzam . Po co pcham paluchy jak działa .

Pozdrawiam

Kajo

Kajo

Witam

-30 do +85 st.C. to temperatura otoczenia. Termometrem nie zmierzysz temperatury układu ze względu na zbyt słaby styk, rozpraszanie i ine przeszkody - orientacyjnie prędzej jakimś czujnikiem półprzewodnikowym, itp Pt-100. 150 stoni to dopuszczalna temperatura struktury wewnętrznej, na zewnątrz tyle nie uzyskasz. Powyżej następuje uszkodzenie termiczne struktury układu. Najlepiej - mierzyć manualnie :-)

Pozdrawiam.

Po kolejnych dwóch tygodniach grzania jest już (prawie) dobrze. W zestawie z diamond bufferem nawet całkiem, całkiem. Nie ma mowy o żadnym muleniu. Jedyne, czego wciąż brakuje, a co słyszałem z NOSa magazyniera, to mikrodynamika i rozdzielczość. Grzeję zatem dalej.

pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.