Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Druga juz wersja NOS DACa powoli sie wygrzewa :) Tak jak w poprzedniej wersji zastosowalem preregulatory - tym razem na LT317A - jakos mi sie caly czas lepiej sprawdzaja niz dlawiki. No i teraz udalo mi sie dostac oryginalny zabytkowy juz odbiornik SPDIF CS8412 - dzieki Peter :) Ale mimo dlugich odsluchow nie jestem w stanie wychwycic roznicy w brzmieniu pomiedzy CS8412 a CS8414 ... Jedyna ciekawostka sa kondensatory Siemens'a - te pomaranczorwe elektrolity - sprawdzily sie tutaj lepiej niz jakiekolwiek Panasonic'ki, Rubycony czy Nippony jakie mialem - daja bardzo naturalny dzwiek. Jedyne co, to sa troche wieksze od standardowaych elektrolitow o tej samej wartosci :) Te duze to 220uF/100V w porownaniu do tych czarnych 1000uF/63V Rubycon ZL - prawie takiej samej wielkosci :) Nie porownywalem ich niestety z BG - moze bylo by jeszcze lepiej ... moze kiedy dozbieram kase na BG :) Ogolnie DAC gra super, co tu duzo mowic - juz tyle zostalo o nim na forum napisane - przede wszystkim daje spokojny i bardzo naturalny dzwiek - ale nie chce narazie za duzo o brzmieniu pisac bo sie wygrzewa - jak bedzie wygrzany to napisze wiecej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100004269 1170303260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mi$kin

Mój filip śmiga po I2S bez żadnego odbiornika - celowo zrezygnowałem z wyjścia cyfrowego (i nie dorabiałem wejścia) - tyle, że na razie na pojedynczym TDA1543. To niższy model niż Twój, ale warto byłoby je kiedyś skonfrontować.

Zgadza się, ale pierwotna wersja była taka, że całość śmigala na osobnej płyteczce ze swoim zasilaniem i podciągniętym z tegoż filipa CD820 I2S. Później wywaliłem z filipa TDA1541 i odłączyłem filtr, a NOS-DACa zainstalowałem na płyteczce w gnieździe TDA1541 - tak to teraz zostało. Oczywiście zasilanie pozostawiłem oddzielne.

U mnie została oryginalna płytka by Veteran, filtr też poszedł w odstawkę i oczywiście oddzielne

zasilanie też jest. TDA1541A został, ale jest kompletnie odłączony. Kabelki do I2S mają około 8cm długości.

Pomysł z nową płytką pod NOS-DAC'a i osadzeniem jej w gnieździe 1541A jest super! Chyba go skopiuję! ;-)

Nie wspomniałeś nic o zegarze i jego zasilaniu? Może czegoś nie doczytałem?

A transformatorów to ile siedzi teraz w tym Philipku?

Co do porównania to może być problem, bo praca na 2-etaty za koleżanki przy nadziei (a może powinienem liczyć 3-etaty? ;-)) nie sprzyja życiu towarzyskiemu ;-) Poza tym gdzie mi do Twoich testów z odsprzęganiem

i ruskich teflonowych kondziów? U mnie klasycznie OSCONy i MKP ERO.

• 3 tygodnie później...

witam

plytka odlezala swoj urzedowy czas :)) i zabralem sie za skaladanie. brakuje mi stabilizatora przy TDA i mam pytanie co sie stanie jesli zastosuje stabilizatorek na 5V zamiasta na 8 ?? w karcie katalogowej TDA podaja ze 5 V to napiecie nominalene zas 8 V to max... i jeszcze pytanko gdzie moge dostac te ceweczki L3 i L4 ( 0.6mH chyba ) bo nigdzie nie moge tego pieronstwa znalezc...

pozdrawiam

>Mi$kin

Jeśli nie zależy Tobie na wyjściu cyfrowym, to lepiej wywalić filtr i zamontować w jego miejsce płyteczkę z NOS-em - jeszcze mocniej skróci się droga I2S.

To masz prze...ne z tą robotą, a szkoda, bo systematycznie odsłuchujemy rózne klocuszki i mógłbyś kiedyś wdepnąć posłuchać.

• 4 tygodnie później...

ile srednio powinien wygrzewac sie DAC ?? bo poki co gra--- hmmmm... co najmniej srednio... kondy MUSE i WIMA rezystorki DALE . mam nadziej ze sie cos poprawi bo bym sie bardzo zawiodl... gra gorzej niz seryjny w moim cd.

pozdr

>>bo poki co gra--- hmmmm... co najmniej srednio... kondy MUSE i WIMA rezystorki DALE . mam nadziej ze sie cos poprawi bo bym sie bardzo zawiodl... gra gorzej niz seryjny w moim cd.

poki co taki ---> LP2950ACZ . do AN nie mam dostepu moze sie kiedys ktos bedzie pozbywal. podlaczylem do GC i przelaczam przelaczniczkiem raz DAC raz raz CD -ta sama glosnosc ale w dacu brakuje przestrzeni nie ma poglosu tych niuansow. gra dopiero z 3 h. w sumie wydaje mi sie ze z chwili na chwile lepiej. poczekamy zobaczymy

---Matt

powiedz czy duza roznica miedzy rca a xlr ?? A5 skonczony P1.7 koncze i bedzie caly tor balanced. i jeszcze preamp xlr od Msfalcon.a (tylko wyswietlacza brakuje) wiec glupio by bylo miec Daca na RCA :)) w sumie narazie poslucham i zobacze bo cd i tak ma swoje wyjscie xlr. jak dac zaluzy dostanie symetryczny wyjazd :))))

tak naprawde to nie porównywałem u siebie z wersją RCA ale napewno ma bas (wreszcie).. jak podłączaliśmy u Maga to brzmienie bardzo podobne do wersji RCA, mikrodynamika chyba lepsza, rytm... no i ten spokój...;)

Wlasnie przeszedlem z interfejsu SPDIF na I2S. Wedlug mnie ta ostatnia konfiguracja gra lepiej. Eksperymentowalem sporo z SPDIF, robilem rozne nadajniki SPDIF, pilnowalem impedancji 75 omow w calym torze (wymiana gniazd BNC na 75 omowe w dacu). Mimo to I2S jest wedlug mnie lepszy. Jako transport chodzi marantz cd-52mkII. Teraz pytanie. Czy w konfiguracji I2S NosDac odwaraca polaryzacje?

>mariush,

nie odwraca - inaczej oznaczałoby to że robi to nadajnik S/PDIF, ale: wyjście DACa (samego układu TDA1543) może być tak skonstruowane, że daje sygnał odwrócony - w końcu na wyjściu wg aplikacji tego i innych układów jest aktywny stopień I/V na wzmacnaiczu operqcyjnym, gdzie pracuje on w konfiguracji inwertera i wypadkowa faza jest zgodna z tym co wchodzi na wejsciu przetwornika.

O ile pamiętam Peter pisał, że absolutna polaryzacja z TDA1543, a więc nos DACa jest odwrócona - jeśli to komuś robi różnicę - interfejs spdif jaki stosujesz nie ma na to wpływu. Jesli chcesz odwrócić polaryzację to możesz na linii DATA zastosować inwerter (scalony lub dyskretny na tranzystorze) - w ten sposób np. powstaje cyfrowo zanegowany sygnał dla zbalansowanej wersji NOS DAC drugiego przetwornika, który w efekcie daje odwórconą polaryzację na wyjściach analogowych.

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam pytanie dotyczace nos-dac-a ze zdjecia. Czy sygnal na jego wyjsciu ma odwrocona faze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zamieszczam kilka fotek z modyfikacji cd930 w oparciu o dac Petera. Cd został wybrany ze względu na niską cenę, niezły transport i dużo wolnego miejsca w środku. CD bez modyfikacji nie nadawał się do słuchania. DAC puściłem po I2S z tego względu, że tak brzmiało o wiele lepiej, prawdopodobnie ze względu na słabość wyjścia cyfrowego tego cd. Z cd zostały wyprute wszystkie niepotrzebne układy, czyli prawie połowa :) Poprawiłem jakość zasilania tego co zostało poprzez dobranie diod i kondensatorów - ale nie wszędzie os-con`y ;) . Dodałem zegar i zasilacz do niego. W sumie są zastosowane trzy transformatory. Na jednym zdjęciu widać transport przed montażem zalany takim paskudztwem jak w matach wygłuszających ale w płynie.

Dac prezentuje pewną szkołę brzmienia, która nie odpowiada mi do końca, dlatego też kondensatory wyjściowe zbocznikowałem innymi, co wyraźnie poprawiło jakość całości. Typu nie podam bo jest to patent Gregaudio ale działają wyśmienicie :). Dac poza tym wymagałby jeszcze głębszego podstrojenia pod mój sprzęt, ale wiem jak to zrobić i co najgorsze już tak chodził ale spowrotem przeszedłem na wersję Petera. Upewniłem się i mam już swój pogląd :). Niestety każdy musi dobrać pewne elementy pod swój konkretny system .....

Podsumowując, sprzęt w oparciu o dac Petera chodzi bardzo dobrze i z przyjemnością można go słuchać. Prezentuje wysoki poziom - dobra dynamika, "żwawość".

Ukryta Zawartość

post-667-100008333 1171557495_thumb.jpg

post-667-100008334 1171557495_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

fotki

Ukryta Zawartość

post-667-100008330 1171557495_thumb.jpg

post-667-100008331 1171557495_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.