Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszcze to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wejdz na strone Tenta, on tam pisze o tym rezystorze. Z tego co pamietam, moze on byc istotny kiedy zasilanie zegara ma inna wartosc niz zasilanie dekodera (3V i 5V), jesli zasilanie jest takie samo to rezystor nie jest potrzebny.

Witam ponownie.

zbieg udal sie.

Coprawda spalile stabilizator, ale to zmusilo mnie do zastosowania batrii.

Mowiąc krótko narazie jestem pod wielkim wrazeniem.

Mysle ze wszystko uleglo poprawie.

zobaczymy na ile bateje starczą.

>Jurek

>Więc pokusilem sie o podlączenie tda 1543 z pominieciem konwersji spgif.

Pierwsze wrazenia są takie ze dzwięk jest jasniejszy, i bardziej oczywisty.

Natomiast stracil na 3D, i bycmoze przez to ze jst jasniej wydaje sie ze jest mniej basu.<

Miałem podobne wrażenia przechodząc z I2S na SDPiF. Generalnie bas i aspekty z nim związane na plus w oddzielnym DAC, przy I2S dźwięk bardziej bezpośredni, ale w bezpośrednim porównaniu nieco anemiczny .

Rezystory i kondensatory nie były jednak dokładnie takie same.

Rezystory sa dobierane do danego napiecia zasilajacego DAC. Przy nizszym napieciu powinny miec inna wartosc. Jak chcesz to moge Ci podeslac AN8008.

Ogolnie, przy nizszm napieciu mialem wrazenie ze DAC gra spokojniej.

Porownanie CS8412 vs CS8414:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter.

dzieki za propozycje,but........ wlasnie to co powiedziales, stab. na 5v daje podobne wrazenie jak zasilanie bateryjne.

Pisales o zasilaniu bateryjnym tego DACa ,czy mozesz mi przyblizyc idee jak to u ciebie dzialalo. i oczywiscie jakies szczegoly

Poczatkowo bylem zauroczony bateriami, ale kiedy mialem okazje w dobrze ustawionym systemie porownac wersje bateryjna i zasilana z AC, AC okazalo sie lepsze. Jedynie co mysle moglo by byc ciekawa implementacje, to uzycie samych baterii (bez regulatora) produkujacych ok 8V (trzeba by uzyc pojedyncze cells, gdyz inaczej mamy albo 6.5V lub 9.5V).

Zasilanie bateryjne jest bardziej stateczne i ulozone, wszystko jest bardziej gladkie. Brakuje mi jednak bezposredniosci i pewnego ozywienia, ktore mozna uzyskac z dobrej jakosci zasilania sieciowego (jakosc sieci ma duze znaczenie i w pewnych warunkach baterie moga byc niewatpliwie lepsze).

Wlasnie!

Natomiast ,jak wspomnialem baterje jakotakie konczą sie po godzinie .

ty pewnie mowisz o akumulatorach.........i owlasie taką aplikacje mi chdzi,czyli jak to zasilac . jak wylączac itd/

Tak, mowie o akumulatorach. 4Ah cells starczaja przynajmniej na 1 dobe. Baterie mialem podlaczone do DACa na stale, jedynie ladowarke podlaczalem i odlaczalem od baterii. Zwykle kabelki z aligator clips wystacza. Mozna tez na stale zainstalowac toggle switch ktory odlacza ladowanie. Co ciekawe, baterie dzialaja jak pewnwego rodzaju bufor, nawet z podlaczona ladowarka dzwiek nie traci zbyt duzo na jakosci.

Peter!

Jesli moglbys wyslac ten stabilizator ,tobęde wdzięczny.

Napisz ile mam ci wyslac.

Apropos- wpadl mi kawalek cyny do cd i cos się zwalilo.

Nie ma zegara.Plyta kreci się jak zwariowana.

Na szczęscie mam drugi ,taki sam cd jako dawca.Mam nadzieje ze to nic powaznego.

Oki.

Wszystko wrocilo do normy.

Bylo zwarcie na jednej nodze filtra, a zmieniając stabilizator na pięciowoltowy w pospiechu niedolutowalem jednej nogi.

polecialo 17v .Scalak wytrzymal,ale teraz dzwiek jest znieksztalcony więc chyba będemusial postarac sie o drugi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.