Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw audio do telewizora

Arminq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Słowem wstępu - mam zamiar w niedalekiej przyszłości sprawić sobie do telewizora dwie kolumny. Nie chcę bawić się w żadne 5.1 czy 7.1. Co najwyżej 2 spore kolumny podłogowe + jakiś sub i wzmacniacz. Niestety, w temacie jestem tak zielony, że zamieniam się w zombie. Dlatego też piszę do Was, abyście pomogli mi wybrać coś, co nie będzie badziewiem i spełni moje oczekiwania.

Jednak o co mi ogólnie chodzi? Mam telewizor (jaki to chyba nie jest ważne?) i dość spory salon. Nie mam jak ustawić zestawów wielokolumnowych, a nawet gdybym miał, to uważam to za bezsensowne. Chciałbym zatem kupić 2 porządne kolumny (nie muszą być dostępne w Polsce - byleby dało się je do Polski dostarczyć pod drzwi) oraz wiadomo - wzmacniacz do nich, bo bez tego chyba nie ma sensu kupować kolumn.

Na czym mi szczególnie zależy? Przede wszystkim - siedząc przed telewizorem i oglądając przykładowo Władcę Pierścieni, chcę czuć, że moc głośników jest na tyle wystarczająca, by oderwać mi głowę w co mocniejszych momentach. Oczywiście to tylko taka metafora (czy aby an pewno?), ale kolumny muszą być mocne. Sporo basu oraz czytelne i wyraźne wszystkie pozostałe pasma wskazane. Nie wiem, czy da się mocny bas osiągnąć na samych kolumnach, dlatego też jeśli nie będzie to możliwe, to prosiłbym o dobranie jakiegoś konkretnego suba (a przy tym również wzmaka który to wszystko obsłuży). Oczywiście nie samymi filmami człowiek żyje, a że ja preferuję słuchanie muzyki na głośnikach - kolumny muszą sprawdzać się w tym bardzo dobrze. Nie może brakować im mocy, a sam dźwięk musi być klarowny i bez przekłamań.

W kilku zdaniach podsumowania: chciałbym po prostu, byście polecili mi porządne kolumny podłogowe, które dużo potrafią i są warte zakupu oraz ewentualny subwoofer i porządny wzmacniacz, który obsłuży cały ten sprzęt.

Przede wszystkim jednak chciałbym, żebyście powiedzieli mi, ile kosztować może porządny zestaw, który spełni moje oczekiwania. Wiem, że nie są to tanie sprawy, ale też nie jestem jakim zapalonym audiofilem, by wydawać na sprzęt audio nie wiadomo ile. Banku nie obrobiłem. Mam odłożone trochę kasy (ile? powiem, gdy otrzymam odpowiedź odnośnie przewidywanej ceny zestawu - wtedy będę wiedział, czy mogę szaleć, czy jednak trochę zejść z wymagań) i więcej raczej nie wyciągnę. Więc z rozsądkiem dawkując ceny, proszę o podanie przypuszczalnego budżetu i poszczególnych części zestawu.

Sam myśląc o kolumnach, naczytałem się sporo blogów audio (stereoikolorowo.blogspot.com oraz audiofanatyk.pl), forów (tutaj, forum.mp3store, head-fi.org, forum.audio.com.pl czy audio.com.pl) i innych stron i do gustu przypadły mi te kolumny: Polk Audio TSx550T. Nie wiem o nich wiele, ale opinie mają dość dobre. no i wyglądają mega.

https://www.audiostereo.pl/topic/117605-zestaw-audio-do-telewizora/

Witaj,

zwróć uwagę na ofertę Definitive Technology. Jeśli budżet pozwoliłby, to idealnym rozwiązaniem będzie zestaw Definitve Technology BP-8060ST. To smukłe, eleganckie i bardzo zaawansowane kolumny z aktywną sekcją basową. Zestaw ten bez dodatkowego subwoofera jest w stanie bardzo dynamicznie nagłośnić nawet ogromne pomieszczenie.

Drugą propozycją jest zestaw Dynavoice DF-8. To także mocne, dynamiczne kolumny, które oferują świetne, przestrzenne i potężne brzmienie. Bardzo dobrym wyborem będzie także oferta Klipsch - masz np. potężne kolumny KF-28 czy serii Reference RF-82II.

Tańszą opcją jest bardzo dobry, mocny wzmacniacz NAD C356 BEE. To potężna, wydajna integra, która spokojnie poradzi sobie z każdą z powyższych propozycji. Jeśli natomiast możemy trochę zwiększyć budżet, proponuję zwrócić uwagę na wzmacniacze Naim i Hegel.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zainteresowały mnie te Dynavoice DF-8. Czy konkretnie mowa tu o tym modelu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jeśli tak, to cenowo bardzo do mnie przemawiają (chociaż w sumie BP-8060ST też mają podobną cenę, ale nie wiem czemu wydają mi się bardziej ściśnięte). Dodatkowo świetnie wyglądają i sprawiają wrażenie solidnych i o ogromnej mocy.

Niestety, do salonu na odsłuch nie będę jechał, bo to jednak ponad 260km.

Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tych Dynavoice DF-8? Mają jakąś konkretną konkurencję, którą warto się interesować w podobnym budżecie? Bo szczerze mówiąc - wolę mieć większy wybór niż mniejszy. No i to samo ze wzmacniaczem - co możesz polecić innego poza NADem w tej cenie?

Najlepiej gdyby dało radę wypunktować wady i zalety poszczególnych konstrukcji.

A, właśnie, jeszcze budżet. Chciałbym się z całością zmieścić w 8000zł. Propozycja @Q21 mieści się więc w założonym budżecie (3500 kolumny + 2400zł wzmacniacz). Jednak jeśli będzie warto dołożyć do 10000zł by poczuć znaczną różnicę w jakości, to jestem w stanie to zrobić. Słucham wszelkich propozycji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakoś przedwczoraj napisałem "fajny" pościk ale coś się rypło i nie ma go tu . Teraz czytając Twój cieszę się, ze nie ma mojego bo z tym co proponowałem musiałbyś wziąć jeszcze drugie tyle kredytu :) , ale pisałeś, że masz "trochę" kasy więc pozwoliłem sobie na i tak tanie propozycje. Ale chyba je jeszcze raz napiszę. Po kolei.

dość spory salon. Nie mam jak ustawić zestawów wielokolumnowych, a nawet gdybym miał, to uważam to za bezsensowne

a błąd, to żadne kino nawet jeśli za fronty ma się urywające głowę "konie", dźwięk/efekty zostaną "spłaszczone" do stereo. Żadnej przestrzeni w końcu ma być kino a bez nich nie będzie. To są przecież małe monitorki do wytworzenia efektu surround i czyżbyś nie miał dla nich miejsca?

Inna sprawa, na czym będziesz odtwarzał filmy. Jeśli to odtwarzacz blu-ray to pomyłką jest łączenie go ze wzmacniaczem, nie uzyskasz dźwięku HD a chodzi Ci o

Na czym mi szczególnie zależy? Przede wszystkim - siedząc przed telewizorem i oglądając przykładowo Władcę Pierścieni, chcę czuć, że moc głośników jest na tyle wystarczająca, by oderwać mi głowę w co mocniejszych momentach

a taki ( HD) dałby Ci to (oczywiście jak podkreśliłeś to metafora).

Do konkretnego dźwięku i i obrazu proponowałem/proponuję popatrzeć na system dzielony. Konkretnie to chodzi mi o procesor wielokanałowy i wielokanałową końcówkę mocy. Będzie git przez duże G.Np Anthem AVM 30+ PVA5 to ok 11 tys zł,za zestaw , Marantz AV7701+MM7055 to trochę więcej bo ok 14 tys zł. I miałbyś sprzęt na lata z konkretnym pierdolnięciem i jakością.

Wrócę teraz do odtwarzacza i kina jakie chcesz mieć w domu. Potęgę w kinie daje sub a tego samymi kolumnami nie osiągniesz. Fakt, będzie naparzać jak podgłośnisz lub w głośniejszych scenach ale to nie taką częstotliwością (no chyba, że mowa o wspomnianych Definitive Technology BP8060 i im podobnych) . Kolumny jeśli już zejdą w miarę nisko to nie bedą miały tej skuteczności co sub. Oczywiście on też musi mieć odpowiednie parametry, żeby tego dokonał. Przede wszystkim głośnik minimum 12" i konkretnej mocy wzmacniacz. Popatrz na moim zdaniem minimum żeby to jakoś grało subwofer Earthquake Mini Me P12 (600W+12" głosnik + 12" membrana bierna) to ok 4 tys zł i "powiem" Ci, że za jego możliwości opłaca się aż/tylko tyle dać), inny to np Rel R 528 ale już ok 6,5 tys, inny Definitive Technology SuperCube 8000 i ok 7 tys ale moc 1500W, głośnik 11"+ dwie membrany bierne 12-to calowe reszta to najprawdopodobniej poza zasięgiem bo np Paradigm Studio SUB 15 ze swoim 15-to calowym głośnikiem i mocą 1700W za ok 10 tys zł pozamiatałby za Twoją żonę w domu w salonie :) . Nie mówię już o Velodynie z serii DD i 18+ który ze swoim prawie 46 cm-owym glośnikiem zrobiłby w domu przemeblowanie i wytrzepałby dywany :) to tak dla polepszenia chumoru. Ale gdyby, różnie bywa, bo np wygrasz w totka (życzę Ci tego-zagraj) to w czasie seansu Godzilla chodziłaby nie tylko po ulicach miasta w filmie a olbrzymy goniłyby nie tylko Jack-a ale i Tobie nóżki zagrałyby ze strachu i próbowałyby sp***dalać, żeby nie być zjedzonym :) .

Ale jeśli masz tylko 8 tys w porywach do 10 to proponowałbym jakiś dobry amplituner i wzmacniacz do frontów. Jednak taka para też może "trochę" kosztować, to już lepiej tego Anthema z propozycji wyżej. Nie lepiej uzbroić się w cierpliwość i kupować sukcesywnie a lepiej. Amplituner daje w ogóle możliwości połączeniowe sprzętów z telewizorem. Wzmacniacz nie ma takich możliwości.

Najlepiej gdyby dało radę wypunktować wady i zalety poszczególnych konstrukcji.

Tu nie chodzi o wytknięcie wad czy podanie zalet a o to czy wzmak zgra się z kolumnami.

Czy konkretnie mowa tu o tym modelu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jeśli tak, to cenowo bardzo do mnie przemawiają (chociaż w sumie BP-8060ST też mają podobną cenę

Kolego te DT 8060 to koszt ok 10 tys za parę natomiast Dynavoice są ze trzy razy tańsze.

Ukryta Zawartość

Inna sprawa, na czym będziesz odtwarzał filmy.
Miałem zamiar odtwarzać na Blu-Rayu. Jednak chyba faktycznie zrezygnuję z samego wzmacniacza i pójdę w stronę amplitunera. Będzie bardziej przyszłościowo. Właśnie po to tu piszę - jak mówiłem, jestem zielony w temacie. Takich właśnie propozycji oczekuję, które nakierują mnie na konkretny tor i pozwolą rozeznać się w temacie.

Nie lepiej uzbroić się w cierpliwość i kupować sukcesywnie a lepiej. Amplituner daje w ogóle możliwości połączeniowe sprzętów z telewizorem. Wzmacniacz nie ma takich możliwości.
Niestety, nie ma opcji w kupowaniu osobno kilku rzeczy po jakimś tam czasie. Bo po co mi amplituner kiedy nie będę miał kolumn i odwrotnie? Sprzęt musi być kupiony od razu, bo to nie na tym polega żeby stał i się kurzył. Nigdy nie wiadomo czy znalazłbym kasę na jakąkolwiek kolejną partię.

Budżet jest sztywny. Na kolumny + amplituner + ewentualnie suba mam maksymalnie 10000zł. I nie więcej. Dlatego też proszę o rozsądne propozycje, które łącznie zmieszczą się w tej kwocie. Nie ma sensu nawet proponować samego suba za 6 czy nawet 4tys zł.

A co do suba - wiem, że ciężko będzie osiągnąć potężny bas bez osobnego głośnika niskotonowego. Dlatego też prosiłem w pierwszym poście, by podawać opcje zarówno bez, jeśli kolumny będą w stanie dać z siebie sporo basu, jak również z subwooferem, jeśli same kolumny nie dadzą rady. Nie przesadzajmy jednak - nie mam zamiaru na suba wydać więcej niż na kolumny. Gdzieś rozsądek i umiar trzeba mieć. ;)

a błąd, to żadne kino nawet jeśli za fronty ma się urywające głowę "konie", dźwięk/efekty zostaną "spłaszczone" do stereo. Żadnej przestrzeni w końcu ma być kino a bez nich nie będzie. To są przecież małe monitorki do wytworzenia efektu surround i czyżbyś nie miał dla nich miejsca?
Ja nie chcę mieć w domu kina, tylko mocne głośniki, którymi będę w nocy sąsiadów budził. Nie chcę małych pierdziawek, które mają tylko efekty robić. Mają być konkretne, duże, mocne kolumny podłogowe.

Niestety, nie ma opcji w kupowaniu osobno kilku rzeczy po jakimś tam czasie. Bo po co mi amplituner kiedy nie będę miał kolumn i odwrotnie?

spokojnie, jeśli zdecydowałeś się na amplituner to spokojnie wydolisz na kolumny i subwofer jednak te Dynavoice są dość mocnymi kolumnami i żebyś wykrzesał maksimum ich możliwości wzmacniacz/amplituner musi mieć niezłe kopyto żeby ruszyć te dwa basowce z odpowiednią dynamiką. Musiałbyś kupić dość wysoki model amplitunera.

Nie ma sensu nawet proponować samego suba za 6 czy nawet 4tys zł.

mylisz się, to , że te Dynavoice mają dwa takie duże głośniki basowe wcale nie znaczy, że potrafią zejść wystarczająco nisko z odpowiednią skutecznością żeby zwaliły Cię z nóg efekty. Za to już ten sub za 4 tys to potrafi ale skoro wg Ciebie nie ma to sensu to powodzenia.

Nie przesadzajmy jednak - nie mam zamiaru na suba wydać więcej niż na kolumny. Gdzieś rozsądek i umiar trzeba mieć. ;)

to jest właśnie umiar ten sub za 4 a tamta reszta bez umiaru. Ja też mam suba droższego od kolumn (2x) i cieszę się, że dałem więcej bo tańsze konstrukcje nie dałyby mi tego co on. Ale...

Nie chcę małych pierdziawek, które mają tylko efekty robić. Mają być konkretne, duże, mocne kolumny podłogowe.

Wiedz o tym , że im większe/mocniejsze kolumny to i elektronika musi być mocniejsza/wydajniejsza a co za tym idzie i droższa. Oczywiście można podłączyć jakiś amplituner do tych "koni" ale muzyka z nich nie będzie miała kopyta/wigoru/dynamiki. Ot będzie sobie grała.

Dlatego też prosiłem w pierwszym poście, by podawać opcje zarówno bez, jeśli kolumny będą w stanie dać z siebie sporo basu, jak również z subwooferem, jeśli same kolumny nie dadzą rady.

kolumny z takimi basowcami będą dawały dużo basu ale czy jak wspomniałem wcześniej będą grały z odpowiednią skutecznością w tych najniższych rejestrach żeby oderwać Ci głowę :) Subwofer jest do takiego grania skonstruowany, kolumny nie.

mylisz się, to , że te Dynavoice mają dwa takie duże głośniki basowe wcale nie znaczy, że potrafią zejść wystarczająco nisko z odpowiednią skutecznością żeby zwaliły Cię z nóg efekty. Za to już ten sub za 4 tys to potrafi ale skoro wg Ciebie nie ma to sensu to powodzenia.

Nigdzie nie mówiłem, że kolumny będą potrafiły. ;) Wiem, że sub będzie, ale wydawać tyle kasy na niego, jest dla mnie bezsensowne. Poleć jakiegoś dobrego suba za 2000zł, wtedy może nad nim pomyślę. Póki co jednak wolę wydać więcej na kolumny i ampli niż dokładać do czegoś, co tylko mi podłogą zatrzęsie.

jeśli zdecydowałeś się na amplituner to spokojnie wydolisz na kolumny i subwofer
Kolmuny i sub. A co z amplitunerem? Podaj konkretny zestaw który do 8000-10000zł się zmieści, bo na razie nie wiem nawet czego szukać.

Wiedz o tym , że im większe/mocniejsze kolumny to i elektronika musi być mocniejsza/wydajniejsza a co za tym idzie i droższa.
To się chyba samo przez siebie rozumie. Dlatego piszę na forum, a nie kupuję pierwsze lepsze co popadnie. Piszę, bo wiem, że są tu osoby, które będą potrafiły dobrać odpowiednie kolumny do amplitunera (i na odwrót).

kolumny z takimi basowcami będą dawały dużo basu ale czy jak wspomniałem wcześniej będą grały z odpowiednią skutecznością w tych najniższych rejestrach żeby oderwać Ci głowę

Oderwać mi głowę miały tylko poprzez moc i głośność. Niekoniecznie przez bas, który rozsadzi mnie od środka. :P

Jesteś w stanie polecić (albo ktokolwiek inny) zestaw: ampli + kolumny + sub, który spełni moje oczekiwania? Ma grać głośno, z ogromną mocą i dobrym basem, tak, żebym sam bał się odkręcić "volume" na maksa.

PS Czy do takiego zestawu nie będzie przypadkiem wymagany terminal zasilający?

Jesteś w stanie polecić (albo ktokolwiek inny) zestaw: ampli + kolumny + sub, który spełni moje oczekiwania?

Możesz przyjrzeć się Klipsch RF 82 II , bardzo duża skuteczność(98dB), moc znamionowa 150W szczytowa 600 , Heco Metas XT 701 180 W, 300szczytowa, skuteczność 91dB , Polk AudioTSx 550T lub z serii RTi A i model 7 lub 9 wzmak między 20-300W , skuteczność 91dB,

z amplitunerów

Ukryta Zawartość

teraz bardzo fajna cena wysokiego modelu lub 929 ze sklepu z linku poniżej mają teraz fajne obniżki wysokich modeli

Ukryta Zawartość

lub ten potężny amplituner też fajna obniżka

Ukryta Zawartość

lub ta Yamaha. Amplitunery te jeśli będą podłączone do nich tylko fronty powinny dać radę tym kolumnom chociażby z uwagi na ich wysoką skuteczność.

sub Ci niepotrzebny skoro tak do tego podchodzisz.

Ma grać głośno, z ogromną mocą i dobrym basem, tak, żebym sam bał się odkręcić "volume" na maksa.

to może być do spełnienia ale wtedy gdy dasz za jedną kolumnę tyle ile chcesz wydać za zestaw i ze trzy razy tyle na elektronikę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Klipscha np. RF - F30, 82. Przy tej skuteczności i pasmie sub może się okazać zbędny.

Kilka razy słuchałem różnych klocków tej firmy i zwykle urywało d... szarpiąc przeponą. I to już przy wzmacniaczach np. takich jak Rotel ( 2 x 20 W! ) czy podstawowy Denon czy Onkyo.

Bogata gama różnej wielkości kolumn innego rodzaju pozwala zbudować system świetnie grający nie tylko w kinie, ale również jako stereo i to na różnych poziomach cenowych. Sam o tym nie wiedziałem, jako "purysta" stereo, ale jest mnóstwo jego zestawów 5.1. Ze względu na "poważne" suby i dwudrożne wysokiej jakości pozostałe kolumny zestawów warte zastanowienia. Zależy tylko, czym to wszystko pogonisz. Przy Twoim budżecie można mieć dobry zestaw do stereo, a drugi do kina; pozostaje tylko kwestia lokalu...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możesz przyjrzeć się Klipsch RF 82 II , bardzo duża skuteczność(98dB), moc znamionowa 150W szczytowa 600 , Heco Metas XT 701 180 W, 300szczytowa, skuteczność 91dB , Polk AudioTSx 550T lub z serii RTi A i model 7 lub 9 wzmak między 20-300W , skuteczność 91dB,
No i to już są jakieś konkrety. Widzę, że często przewijają się Klipsch RF 82. Wszystko fajnie (dobre parametry, wszędzie polecane), tylko czemu one wyglądają tak, że mam wrażenie, iż zostały stworzone tylko dla wyglądu? Ktoś wie, jak wypadają TSx 550T przy RF 82? Bo szczerze mówiąc bardziej do mnie przemawiają.

W kwestii jeszcze amplitunera - jak wygląda sposób podłączenia odtwarzacza B-R do amplitunera? Przez zwykłe HDMI? To samo z TV - też przez HDMI?

A jak wygląda podłączenie wzmaka do amplitunera? Bo zastanawiam się nad ewentualnym dokupieniem kiedyś wzmaka żeby rozwinąć w pełni kolumny i może rozbudować (jeśli kasa pozwoli) to na system wielogłośnikowy.

Dałoby radę, żebyś jeszcze polecił jakąś listwę/terminal zasilający i ewentualnie kable?

Zanim cokolwiek kupisz poczytaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak wygląda podłączenie wzmaka do amplitunera?

Proponowane amplitunery mają wyjścia pre-out i to do nich podłączasz wzmacniacz a konkretnie do wyjść frontowych wtedy w kinie gra amplituner i wzmak jako końcówka mocy sterowana amplitunerem.

Ukryta Zawartość

jest tu kilka fajnych tematów na tej stronie , przeczytaj zanim kupisz kable.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jakie weźmiesz zależy od Ciebie czy taki za 5 zł czy za 25 ale na pewno o przekroju 2x4mm2

A jeśli już takk bardzo chciałbyś wywalać kasę na kable

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapoznałem się z tym wszystkim i teraz to już zgłupiałem kompletnie. Wiele opinii wskazuje na to, że takie listwy zasilające nic nie dają. Wiele jednak mówi o tym, że zabezpieczenia w nich stosowane naprawdę pomagają. Tylko teraz pytanie - czy bez listwy da radę to wszystko podpiąć żeby nie robić syfu w kablach i gniazdkach? Jeśli nie, to jakie tanie listwy są godne uwagi (mówiąc tanie nie mam na myśli 20zł, tylko raczej do 300-400, że to już było coś, co naprawdę pomoże choć trochę)?

Co do kabli - inaczej mówiąc, ważne żeby kupić kabel 2x4mm2. Nie ma większego znaczenia co to będzie za kabel, a mnie na wypasie nie koniecznie zależy w tym wypadku, więc pozostanę przy budżetówkach. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.