Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera na nowy.

Krzychu72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuję w najbliższym czasie zakupić odtwarzacz BD oraz wzmacniacz stereo. Chcę połączyć to przewodami RCA, do słuchania muzyki i do zasilenia głośników podczas oglądania filmów. Kanał centralny i tylne też chcę połączyć analogowo. W tej chwili posiadam amplituner Denon AVR 1801 ( rok prod.2000). Zastanawiam się czy zasilając te trzy kanały wymiana amplitunera przyniesie mi dużą poprawę w jakości dźwięku. Głośniki jakie posiadam to ATC SCM 7.

https://www.audiostereo.pl/topic/117634-wymiana-amplitunera-na-nowy/

Witaj

Najlepszą jakość osiągniesz kupując amplituner z dobrym pre np. Arcam, nim napędzisz tyły i centralny głośnik oraz sub, kupisz końcówkę mocy która napędzi przody :prawy i lewy, sterownana z pre arcama.

W stereo będziesz słuchał z pre arcam +końcówka , a w kinie pełne zestawienie.

Ja tak mam i dzwięk z kina mam poza zasięgiem jakiegokolwiek kina komercyjnego!

Jedyne ograniczenie jakościowe znajduje sie w masteringu materiału ścieżki dzwiękowej na blu ray itp.

Witaj

Najlepszą jakość osiągniesz kupując amplituner z dobrym pre np. Arcam, nim napędzisz tyły i centralny głośnik oraz sub, kupisz końcówkę mocy która napędzi przody :prawy i lewy, sterownana z pre arcama.

Ja bym wolał sam wielokanałowy pre (z wyjściami XLR) ... i do niego odpowiednia ilość wzmacniaczy/monobloków/kolumn aktywnych.

np. :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(jako pre)

Zamiast SCM 7 to SCM 20 ASL :

Ukryta Zawartość

... albo do pasywnych kolumn:

Ukryta Zawartość

(x tyle ile będzie trzeba)

... i pojedynczy kanał takiego systemu, nie ustąpi jakością pojedynczemu kanałowi stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycje, ale w/w modele Arcam nie wchodzą w grę. Co najwyżej amplituner Arcam AVR 380 lub Cambridge Audio Azur 651R. Wtedy jednak zakup wzmacniacza musiałbym odłożyć na później. Czy te dwa modele dobrze zagrają w stereo z ATC SCM7 ?

.

Kolega Kyle rozwinął koncepcję do myślę topowego rozwiązania jeśli chodzi o kino, natomiast moim zdaniem byłby to przerost formy nad treścią ponieważ w cenie pre arcama można kupić myślę że niewiele gorszy amplituner arcam ,który też zawiera firmowy pre a resztę przeznaczyć na lepszą końcówkę do stereo (niestety nie słyszałem jakości samego pre arcama, ale znając cenę i jakość firmy to można się spodziewać konkretnej jakości), oszczędność uzyskujemy także na kablach, które mają duży wpływ na doszlifowanie dzwięku pod swój gust.

Doradzam arcam avr, czym droższy tym lepszy,dzwięk ciepły ,nasycony, szybki, dobrze zbalansowany, nowe modele dopracowane pod względem niezawodności i ceiekawy wygląd. Natomiast odradzam cambrige : dzwięk:szybki , zimny, ogólnie po neutralnej stronie , brat ma i żałuje zakupu.

Posiadałem avr 600 ,który mnie ujął jakością dzwięku w stereo nie odbiegając od wiele droższych klocków typowo stereo, jednak dużym problemem było częste zawieszanie się itp. przesiadłem się na avr 750, jak bym miał wybór wybrał bym model niższy ale nie miałem:-). Arcam posiada także doskonały procesor obrazu, zwyciężył u mnie z oppo 105 !!!, czyli kupując arcama oszczędzasz na blu ray , kupujesz tani, sygnał dekodujesz w arcamie i jest naprawdę dobrze. Na chwilę obecną bedzie ok., docenisz sprawę i zakup końcówki odwleczesz na póżniej poczytasz w necie wypożyczysz i którąś sobie zostawisz.

Musisz przemyśleć również jak będziesz słuchał muzyki : dysk twardy , cd, komp.

Mam nadzieję że pomogłem ,PZDR!

Dzięki Martinez3. Oczywiście że pomogłeś. Jeżeli chodzi o słuchanie muzyki to chcę kupić taki odtwarzacz BD który będzie odtwarzał pliki wideo oraz audio również przez wejście USB.

U mnie arcam avr750 pokonał końcówke linn akurate 2200 + linn 5103 +audiolab m-dac +onkyo 809. Miałem mase gratów ,kabli ,bałaganu a teraz jeden klocek. AVR750 można wyrwać już za około 16000zł

hej

a ja polecam amplituner Anthem 510 jesli masz 7.1 lub 310 jesli 5.1 ,zamieniłem doskonałego onkyo 905 na ww 310 i jest poprostu mega różnica na korzyść Anthem, wysteruje nawet wymagające kolumny a w połączeniu z końcówka mocy na fronty to po prostu poezja .Przestrzeń , mikro i makro dynamika poza zasiegirm każdej Yamahy Denona czy Onkyo,a koszt w przypadku 310 to jakieś 5700 PLN ,510 2k zł wiecej , bez żadnych podbijaczy ,fajerwerków tylko solidny tor audio i dobry video łącznie z 3d i skalowaniem do 4k

gorąco polecam , kolega który był u mnie ostatnio na odsłuchu akurat koncertu na BR Metallica Through The Never sam posiada flagowy model Denona stwierdził tylko o k.........a ale to gra , kupuje :)

Witam. Jeden ze sprzedawców polecał mi te amplitunery. Wystarczy mi 5.1. Czy jest duża różnica w jakości dźwięku między 310 a 510 ? Jeżeli tylko to jest większa moc i dwa kanały więcej to wystarczy mi 310. Pomieszczenie to ok 25 metrów kw. Mam jeszcze pytanie. Czy ten amplituner poprawia w znaczny sposób tor wideo i jaki odtwarzacz polecasz do tego amplitunera ?

Witam. Jeden ze sprzedawców polecał mi te amplitunery. Wystarczy mi 5.1. Czy jest duża różnica w jakości dźwięku między 310 a 510 ? Jeżeli tylko to jest większa moc i dwa kanały więcej to wystarczy mi 310. Pomieszczenie to ok 25 metrów kw. Mam jeszcze pytanie. Czy ten amplituner poprawia w znaczny sposób tor wideo i jaki odtwarzacz polecasz do tego amplitunera ?

hej , 510 ma taki sam tor audio jak 310 tylko wiecej macy ze wzgledu na 2 kanały wiecej i wyjscie hdmi na przednim panelu ,jesli chodzi o video to jest tam dosyc zaawansowany prcesor i na przykład obraz z nc+ obrabia mi na projektorze naprawde bardzo dobrze, jest skalowanie do 1080p, ja mam 35 metrów i nie przekroczyłem nigdy na skali głosnosci -8db , ten ampli ma naprawde duzo prądu , 1 gniazdo przepuszcza rozdzielczosc 4k wiem bo sprawdzałem filmiki z mojego gopro

ja mam jako odtwarzacz oppo 93 nuforce edition i jestem z niego mega zadowolny ,stereo przez końcówkę jest na bardzo dobrym poziomie a kino domowe jest juz mega, jesli jesteś gdzieś z okolic trójmiasta zapraszam na odsluch :), ja jestem mega zadowlony a komentarze wszystkich kumpli w tym kilku audiofili są jak miód na moje uszy

jesli szukasz dobrego BD jednoczesnie do muzyki to oppo 103 obecnie jest super wyborem albo jakas 93 z drugiej reki ,może nie są to tanie urządzenia ale i tak jakosc dzwieku i obraz rekompensuje te 3k pln z nawiązką

jak cały swoj sprzęt kupiłem z jednego sklepu , profesjonalna obsługa możliwosc odsłuchu i dobre możliwosci negocjacji , jak cos to napisz mi na priva to podam namiar bo nie chce tu robic reklamy w końcu to forum

w każdy razie anthem to strzał w 10 jak dla mnie daj rade spokojnie z 6 i 4 omowymi kolumnami i ma tez najlepszy na świecie sytem kalibracji dostosowujacy dzwiek do pomieszczenia , i to naprawde działa miałem yamahy ,denony , onkya i ich kalibracja to popierdułka przy tym a wszystkie testwałem w tym samym pomieszczeniu

pozdrawiam

Martinez- jak jest z tym zawieszaniem avr 600

Az tak z tym zle ? Fakt ze na forach w uk strasznie na to narzekaja...

Jakie jest twoje doswiadczenie ?

ktos kiedys tu na forum opisal swoje przeboje jakis czas temu z odsylaniem nie jednokrotnym do uk tego modelu w ramach gwarancji...

Martinez- jak jest z tym zawieszaniem avr 600

Az tak z tym zle ? Fakt ze na forach w uk strasznie na to narzekaja...

Jakie jest twoje doswiadczenie ?

ktos kiedys tu na forum opisal swoje przeboje jakis czas temu z odsylaniem nie jednokrotnym do uk tego modelu w ramach gwarancji...

Cześć

Kupując zawierzyłem dystrybutorowi Panu Grzegorzowi że najnowszy wrzut na rynek po aktualizacji nie powinien mieć problemów z którym borykały się poprzednie serie..

Ale niestety był w stanie dekodować dzwięk 5 kanałowy na tylko na przednich kanałach-reset dawał szansę na powrót do 5,1, problem z wyłączeniem,

,wolno przełączał miedzy żródłami,druga strefa czasami działała a czasami nie itd.

natomiast w stereodzwięku najlepszy na rynku amplitunerów a wiele wzmacniaczy stereo miałoby z nim problem:-), pięknie zagrał np . lampizatorem po tuningu bazodruta.

750 sie nie zawiesza , w kinie lepsza , w stereo kiepska, ale dobry pre ma, czyli trzeba zapiąć końcówkę mocy i jest ok.

"pokonał" chodziło bardziej o słowo " obronił się". Nie czułem dyskomfortu po podłączeniu avr750 .Równie dobra dynamika ,moim zdaniem lepsza przestrzeń i więcej detali słychać było z avr750. Jedyny jaki minus jest w stosunku do Akurate 2200 to jednak Avr750 jest słabszy mocowo i to czuć.

Martinez3 nie wiem skąd stwierdzenie że avr600 jest lepsza w stereo od avr750 .Miałem dwa amplitunery i mam zgoła odmienne zdanie. Jedyny plus jaki ma avr600 w stosunku do avr750 (dla ludzi którzy oceniają sprzęt po wadze) że jest cięższy :) Z resztą avr750 deklasuje avr600 . Wzmacniacz Arcam avr750 jest na poziomie wzmacniaczy stereo około 8 tysięcy złotych i jest lepszy na pewno od wzmacniacza Arcam A38 ! Nie możliwe ? a jednak

"pokonał" chodziło bardziej o słowo " obronił się". Nie czułem dyskomfortu po podłączeniu avr750 .Równie dobra dynamika ,moim zdaniem lepsza przestrzeń i więcej detali słychać było z avr750. Jedyny jaki minus jest w stosunku do Akurate 2200 to jednak Avr750 jest słabszy mocowo i to czuć.

Martinez3 nie wiem skąd stwierdzenie że avr600 jest lepsza w stereo od avr750 .Miałem dwa amplitunery i mam zgoła odmienne zdanie. Jedyny plus jaki ma avr600 w stosunku do avr750 (dla ludzi którzy oceniają sprzęt po wadze) że jest cięższy :) Z resztą avr750 deklasuje avr600 . Wzmacniacz Arcam avr750 jest na poziomie wzmacniaczy stereo około 8 tysięcy złotych i jest lepszy na pewno od wzmacniacza Arcam A38 ! Nie możliwe ? a jednak

Tak, z kolegą się zgodzę ,że główna różnica między avr 600 / 750 to odczuwalna i praktyczna moc , co za tym idzie słabszy, gorzej kontrolowany bas, mniejsza dynamika,wolniej narastające wybrzmienia, a przestrzeń taka jak w amplitunerach 5.1 , nie doszukiwał bym tutaj jakiejś specjalnej głębi. Wzmacniacz stereo arcama słaby jest, dlaczego amlituner lepszy ciekawa sprawa. No ale to jest może podobna sytuacja jak muzyka puszczana z plików

a cd - przepaść na korzyść CD.

Taki widzę dyskutujecie o arcamie...

Ja posiadam model avr380 plus zestaw monitor audio silver bez suba.

I powiem że ze stereo jestem bardzo zadowolony natomiast w kinie brakuje mi trochę kopnięcia.

Wszystko mam raczej dobrze ustawione głośniki przednie large tylne small, włączona opcja, że od 40 MHz w dół jest przekazywane na głośniki przednie (nie da się tej opcji wyłączyć).

I jak przełączam na koncercie ze stereo na DD to uśmiech z twarzy znika. Podobnie w filmach DTS jakoś brak porządnego kopnięcia.

Trzeba suba dokupić czy coś innego zrobić?

Martinez3 moc nie ma nic do basu i dynamiki. Aplitunery Denona Onkyo mocniejsze od mojego Arcama nie mają więcej dynamiki czy lepszego basu. Co ty za głupoty opowiadasz ??? Duże znaczenie ma wydajność zasilacza a nie moc. Z dodatkową końcówką na pewno będzie lepiej np. Arcam p49. Napisze jeszcze raz AMPLITUNER ARCAM AVR750 ZAGRAŁ BARDZO PODOBNIE JAK KOŃCÓWKA MOCY LINN AKURATE 2200 KTÓRĄ MIAŁEM UŻYWAŁEM I SPRZEDAŁEM I ZAKUPIŁEM ARCAM AVR750. LINN AKURATE 2200 KOSZTOWAŁ 17000ZŁ.

MARTINEZ3 Wzmacniacz stereo arcama słaby jest, dlaczego amlituner lepszy ciekawa sprawa. AVR750 JEST JUŻ ROBIONA PODOBNIE JAK A49 A NIE JAK A38 . ZRESZTĄ SAM MASZ AVR750 WIĘC DO CZEGO JA CIE CHCE PRZEKONAC HHEHEH :)

Taki widzę dyskutujecie o arcamie...

Ja posiadam model avr380 plus zestaw monitor audio silver bez suba.

I powiem że ze stereo jestem bardzo zadowolony natomiast w kinie brakuje mi trochę kopnięcia.

Wszystko mam raczej dobrze ustawione głośniki przednie large tylne small, włączona opcja, że od 40 MHz w dół jest przekazywane na głośniki przednie (nie da się tej opcji wyłączyć).

I jak przełączam na koncercie ze stereo na DD to uśmiech z twarzy znika. Podobnie w filmach DTS jakoś brak porządnego kopnięcia.

Trzeba suba dokupić czy coś innego zrobić?

Nie wiem jakie masz duże pomieszczenie, ale bez suba to nawet jbl synthesis nic nie wniesie w wielokanalowym systemie, jak chcesz drive to wybierz coś z velodyne eq maxa np 10lub 12, i gwarancja że na koncertach będziesz omijał stereo, a wtedy szukał dobrze zremasterowanych nagrań, których

jest niestety mało.

P.S. bardzo wiele zależy od profesjonalnego zestawienia wszystkiego!!!!!!!!!!!!!!,

Martinez3 moc nie ma nic do basu i dynamiki. Aplitunery Denona Onkyo mocniejsze od mojego Arcama nie mają więcej dynamiki czy lepszego basu. Co ty za głupoty opowiadasz ??? Duże znaczenie ma wydajność zasilacza a nie moc. Z dodatkową końcówką na pewno będzie lepiej np. Arcam p49. Napisze jeszcze raz AMPLITUNER ARCAM AVR750 ZAGRAŁ BARDZO PODOBNIE JAK KOŃCÓWKA MOCY LINN AKURATE 2200 KTÓRĄ MIAŁEM UŻYWAŁEM I SPRZEDAŁEM I ZAKUPIŁEM ARCAM AVR750. LINN AKURATE 2200 KOSZTOWAŁ 17000ZŁ.

MARTINEZ3 Wzmacniacz stereo arcama słaby jest, dlaczego amlituner lepszy ciekawa sprawa. AVR750 JEST JUŻ ROBIONA PODOBNIE JAK A49 A NIE JAK A38 . ZRESZTĄ SAM MASZ AVR750 WIĘC DO CZEGO JA CIE CHCE PRZEKONAC HHEHEH :)

Kolego to dlaczego się przesiadać ze zintegrowanego systemu np. mcintosha ma 7000 250 wat/kanał, na system dzielony mc 48/ końcówka mc452-452w/kanał wiesz?, ja wiem bo kiedyś taką podmianę zrobiłem i wiem doskonale co się zmienia, oprócz oczywistych kosztów, a jestem sknerą w wydawaniu! :-)

Jeśli chodzi o onkyo to te waty są teoretyczne, pamiętaj moc ma znaczenie :-)!!!!!

Sorry ta odp to do Ciebie:

Kolego to dlaczego się przesiadać ze zintegrowanego systemu np. mcintosha ma 7000 250 wat/kanał, na system dzielony mc 48/ końcówka mc452-452w/kanał wiesz?, ja wiem bo kiedyś taką podmianę zrobiłem i wiem doskonale co się zmienia, oprócz oczywistych kosztów, a jestem sknerą w wydawaniu! :-)

Jeśli chodzi o onkyo to te waty są teoretyczne, pamiętaj moc ma znaczenie :-)!!!!!

Moc ma znaczenie ,ale wydajność jest ważniejsza. Jest sprawą oczywistą,że wzmacniacz czy końcówka zagra lepiej od amplitunera w podobnej cenie, ale nie ma reguły o czym świadczy linn akurate 2200. Jestes jedyną osobą dla której avr600 gra lepiej od 750 w stereo.

Wystarczy poczytać zachodnie fora, nie wspomnę już o testach

w stereo moc wzmacniacza idzie na dwa kanaly a wielokanalowo moc ta jest rozdzielana na wiecej kanalow i dlatego ona spada. wytlumaczenie w wielkim skrocie...mam nadzieje ze pomoglem.pozdrawiam

wydajność wydajność i jeszcze raz wydajność ....arcam avr 750 moc na 2 kanały 2x120 W to ile powinno być na siedmiu kanałach ? 35W ? 7x34,5 ? hehe No nie jest tak ,avr750 ma 7X120w w stereo i 7X100w w kinie.pozdrawiam

wydajność wydajność i jeszcze raz wydajność ....arcam avr 750 moc na 2 kanały 2x120 W to ile powinno być na siedmiu kanałach ? 35W ? 7x34,5 ? hehe No nie jest tak ,avr750 ma 7X120w w stereo i 7X100w w kinie.pozdrawiam

Jak stereo to chyba 2*120, a jeśli chodzi o modną ostatnim czasem wydajność prądową to jest ona ściśle powiązana z mocą.

Odnośnie suba masz odpowiedż wyżej.

Panowie.nie porownywujcie arcama ktory jest jednym z nielicznych odstepstw.

Ja mialem na mysli denony, onkya I tym podobne amplituney klasy sredniej a panowie tak sie szczyca arcamem ze o bozym swiecie zapomnieli...:-)

Kolega zaczal watek od denona 2801- tak dla przypomnienia ...

tu jest twoja specyfikacja denona

Specifications

Surround output: 70W (front), 70W (center), 70W (rear)

Frequency response: 10Hz to 100kHz

Total harmonic distortion: 0.08%

Input sensitivity: 2.5mV (MM), 200mV (line)

Signal to noise ratio: 74dB (MM), 100dB (line)

Output: 150mV (line)

Speaker load impedance: 6Ω to 16Ω

Digital inputs: coaxial, optical

Video Connections: composite, SVHS

Dimensions: 434 x 171 x 416mm

surround output 70 watt ale podejrzewam ze to przy 6 ohm czyli przy standardowych 8 ohm bedzie to okolo 50 watt i tyle idzie ci na kanal(jezeli nie jeszcze mniej) przy obciazeniu wielu kanalow, uzywajac tylko dwoch przednich masz tej mocy troche wiecej...

to zdjecie twojego denona i ma preout wiec mozesz koncowka podlaczyc...

200924513_7_644x461_amplituner-kina-domowego-denon-avr-1801-dts-dolby-digital-super-dzwiek-.jpg

subwoofer swoja droga -element konieczny do kd , bynajmniej to moje zdanie...

Dziękuję za pomoc. Zdecydowałem się na amplituner Anthem. Wezmę chyba model 310. Mam nadzieję że w 25 m kw. sobie poradzi z moimi głośnikami. Jeżeli będzie za mało basu to zacznę rozglądać się za subem. Później pomyślę o wzmacniaczu stereo i powinno być ok. Mam też nadzieję że będzie duży skok do przodu w porównaniu z obecnym amplitunerem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.