Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Lektor 6, Lektor 8 czy Ikon 6?

Piotr_56001

Rekomendowane odpowiedzi

Zesnorów nie sprawdzałem więc tu nie wypowiem się ale zapewne obie serie dedykowane do kina bardziej niż stereo, poczekajmy na wypowiedzi ludzi testujących obie te serie, sam chętnie dowiem się jaka pomiędzy nimi różnica. Piotr, będziesz starał się nabyć te 7 czy jednak 6 ?

6 są dla mnie trochę za mało przekonujące, zyskałbym nieco lepszy dźwięk w stereo, ale dużo straciłbym w kinie w porównaniu do Lektor 8. Także będę starał się zdobyć te 7, jeśli nie wyjdzie, to pewnie zostanę przy nowych 8.

Muszę też przemyśleć, czy przypadkiem 8 nie będą najlepszym wyborem, bo zamierzam za jakiś czas zmajstrować sobie pomieszczenie tylko pod kino (jakieś 20m^2), a stereo złożę oddzielnie.

Jeśli jednak uda się kupić 7 za te 3k, to uważam to za taką okazję, że szkoda byłoby z niej rezygnować. Wtedy może one zostaną na przyszłość w stereo, a do kina kupię kiedyś 8.

Bardzo dobry pomysł i szybko go odkryłeś, ja walczyłem ze 3 lata zanim odkryłem, że lepiej zrobić dwa oddzielne zestawy :-), trochę dłużej mi to zajęło :-). Mnie osobiście 6 nie przekonały dlatego kupiłem 7 ale zapewne wielu przekonały 6 i też są zadowoleni albo..kombinują jak kupić 7 :-). Postaraj się wejść do jakiegoś salonu i chociaż ze 30 minut posłuchać 6 i 7, nie będzie to to samo co w domu wiadomo ale jakieś odniesienie będziesz jednak miał.

• Moderatorzy

dziś w dobrych cenach można wyrwać Harpię amstaf mini i Dynaudio x36, choć dynaaudio raczej ampli nie napędzisz

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jasne tylko nie bardzo wiem jak Twoja wypowiedz ma się do tytułu wątku :-), sprzedajesz te głośniczki reklamowane czy co ? :-).

Czytając Twój profil widzę 5005, też je odpuściłem i kupiłem 8008 które grają mi po dziś dzień :-) ale masz zacne głośniczki więc nie wiem czemu tu polecasz inne niż Dali :-).

Ikony stoją już na swoich miejscach, brakuje tylko podstawek.

Suma summarum zakupiłem Dali Ikon 7 Mk2 (~nowe).

Wyglądają rewelacyjnie, o dźwięku na razie nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, ponieważ muszę kupić bardziej drożne kable. I stąd moje pytanie do użytkowników.

Jakich używacie kabli? Planuję bi-amping. Możecie zaproponować optymalną średnicę przewodu? Myślałem o 4x2,5mm^2, wydaje mi się to wystarczające.

Pozdrawiam.

Ikony stoją już na swoich miejscach, brakuje tylko podstawek.

Suma summarum zakupiłem Dali Ikon 7 Mk2 (~nowe).

Wyglądają rewelacyjnie, o dźwięku na razie nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, ponieważ muszę kupić bardziej drożne kable. I stąd moje pytanie do użytkowników.

Jakich używacie kabli? Planuję bi-amping. Możecie zaproponować optymalną średnicę przewodu? Myślałem o 4x2,5mm^2, wydaje mi się to wystarczające.

Pozdrawiam.

Jesli juz chcesz kupic kable to nie przekrój a rodzaj przewodnika sie liczy. Bierz cos z miedzi monokrystalicznej OCC np Oyaide explorer. Ja mam te oyaide 2 x 1.25 i jest ok.

Jeśli chodzi o miedź "monokrystaliczną", moim zdaniem, jest to solidny przerost formy nad treścią. W imię zasady, że: "twój zestaw gra tak dobrze jak jego najsłabszy element", użycie miedzi o czystości 8N czy choćby 6N jest mezaliansem w stosunku do reszty zestawu. Jeśli japońską technologię Ohno Continuous Casting, która jest szczytem zaawansowania technologicznego w produkcji miedzi, zestawimy z tak pospolitą, wręcz trywialną rzeczą jak reprodukcja dźwięku za pomocą ruchu cewki (te najlepsze z Cu-OFE) względem magnesu i drganie membrany głośnika, to wygląda to jak wymiana przewodu paliwowego we Fiacie 125p na platynowy. Oddajmy cesarzowi, co cesarskie. Miedź 8N o ukierunkowanej krystalizacji przeznaczona jest do zastosowań wysoce specjalistycznych jak mikroskopia elektronowa, akceleratory elektronowe itp. Ba, już nawet 6N się do tego idealnie nadaje.

To tylko taka dygresja.

Chciałbym, aby propozycje zamknęły się w miedzi najwyżej 4N, no może 5N, choć to już niekoniecznie.

Jeśli chodzi o miedź "monokrystaliczną", moim zdaniem, jest to solidny przerost formy nad treścią. W imię zasady, że: "twój zestaw gra tak dobrze jak jego najsłabszy element", użycie miedzi o czystości 8N czy choćby 6N jest mezaliansem w stosunku do reszty zestawu. Jeśli japońską technologię Ohno Continuous Casting, która jest szczytem zaawansowania technologicznego w produkcji miedzi, zestawimy z tak pospolitą, wręcz trywialną rzeczą jak reprodukcja dźwięku za pomocą ruchu cewki (te najlepsze z Cu-OFE) względem magnesu i drganie membrany głośnika, to wygląda to jak wymiana przewodu paliwowego we Fiacie 125p na platynowy. Oddajmy cesarzowi, co cesarskie. Miedź 8N o ukierunkowanej krystalizacji przeznaczona jest do zastosowań wysoce specjalistycznych jak mikroskopia elektronowa, akceleratory elektronowe itp. Ba, już nawet 6N się do tego idealnie nadaje.

To tylko taka dygresja.

Chciałbym, aby propozycje zamknęły się w miedzi najwyżej 4N, no może 5N, choć to już niekoniecznie.

W miedż monokrystaliczną nie wierzysz więc po co pytasz o kable? KUp najtansze po 1 zł i luz

To nie kwestia wiary tylko wiedzy. Wiem o istnieniu miedzi monokrystalicznej. Wierzyć można w coś, czego istnienia udowodnić się nie da, np. w Boga.

Myślę, że na rynku istnieje więcej rodzai kabli niż tylko te po 1zł i z miedzi monokrystalicznej. Czy się mylę?

Dziękuję 5z0p3n, myślę, że to dosyć istotna rada.

To nie kwestia wiary tylko wiedzy. Wiem o istnieniu miedzi monokrystalicznej. Wierzyć można w coś, czego istnienia udowodnić się nie da, np. w Boga.

Myślę, że na rynku istnieje więcej rodzai kabli niż tylko te po 1zł i z miedzi monokrystalicznej. Czy się mylę?

Dziękuję 5z0p3n, myślę, że to dosyć istotna rada.

OCC jest lepsza niz OFC. Jesli to Cię nie przekonuje to kup co chcesz :) Tyle że wtedy nie kupujesz posiłkując się dostepną wiedzą...tylko nie wiem czym

Nie neguję tego, że OCC jest bardziej czysta spektralnie niż OFE. Czy jest lepsza to zależy od zastosowania. Korzyści płynące z jej zastosowania w audio nie są, według mnie, proporcjonalne do wzrostu ceny.

Jeśli natomiast chcesz mój punkt widzenia przyrównywać do braku wiedzy na temat budowy przewodów typu CCA i chęci kupowania owych, to nie zostałem zrozumiany.

Między CCA a OCC jest jeszcze jakieś 97% światowego rynku miedzi dla zastosowań elektrycznych. Myślę, że wśród tych 97% uda się znaleźć choć kilka kabli wartych uwagi, zapewne po prawej stronie szali.

• 1 miesiąc później...

Cześć. Kolego jak ci się sprawują te ikony z onkyo? Też myśle o kupnie ikonów i też do onkyo . Jak ze średnicą w tym zestawieniu bo onkyo ma tu braki? A i jeszcze napisz jak z dynamiką basów. Nie chcę by mi to buczało.

Ja już mam onkyo. ampli 875. Mocy mu nie brakuje ale średnicy już tak. Póki co nie chce się go pozbywać. dobrze mi służy. Może ikony to nie szczyt możliwości dźwiękowych do tego małżeństwa ale nawet dało się tego słuchać. Napewno lepiej niż moje dotychczasowe głośniczki. Parę lat w stecz kupiłem budżetowe Magnat Qantum 507. Grają napewno głośno ale zero w nich średnich. Do kina napewno bym ich nie zmieniał bo spisują się dobrze. Gorzej z muzą. Poza filmami lubię też oglądać koncery i tu już jest problem bo nie słuchać instumentów. Dosłownie. W ikonach spodobała mi się góra. Fakt była wyeksponowana ale bardzo szczegółowa. Fajnie się tego słuchało. Przynajmniej przez chwilę. Ciężko stwierdzić jak by było w domu po tyg. czy dwóch. To jest tak. Chciałbym dopasować właśnie do mojego onkyo narazie fronty. Pokój 18,5 m , na basie mi aż tak nie zależy, bardziej chodzi o to by był w miarę dynamiczny. do filmów dokupię sobie suba. Wokal i część instrumentów to średnica. Tego mi brakuje i tak jak pisałem w tych ikonach ta szczegółowa góra przypadła mi do gustu.

O co chodzi. Ikony 6 to dobre kolumny ale nie dla każdego. Mają super szczegółowośc. i są bardzo dynamiczne. jednak jesli szukasz średnich tonów to nie w nich, i nie jestto bląd bo konstruktor tak chciał.

Po prostu nie sa to kolumny dla Ciebie.

W kinie jest rewelacja w stereo potrafią dosatrczyć mnóstwo satysfakcji. Miałem je w domu przez rok. Wiem o czym mówię.

Ale powinieneś szukać dalej.

Ciężka z tym sprawa. Na sklepie słuchałem też, już nie pamiętam jakiegoś cantona. Sprzedawca mi go zaprezentował ze względu na ich konstrukcję typowo pod ślednicę. Niestety dla mnie była masakra. Fakt miał średnice, nawet chyba za dużo reszta pasma była przyćmiona ale co gorsza brzmiało to jak granie głośnika zamkniętego w tekturowym kartonie. Na taką średnice się nie piszę. Już wole pozostać przy pomyśle ikonów. Kiedyś miałem u siebie ponad rok Audio Physic Virgo 2. Dostałem je na przechowanie. Te to miały piękną średnice. Każde głośniki powinny mieć taką. Poezja dla ucha. I mimo że były za dużę do mojego pomieszczenia, bas trochę dawał się we znaki i góra też była zbyt krzykliwa to bardzo przejemnie się je słuchało. Nawet na moim onkyo. Ale to już dość wysoka pułka. Nie na mój portfel.

Ciężko jest z odsłuchami. Byłem teraz w sobotę w Krakowie. I trochę udało się posłuchać ale co z tego jak ja przymierzam się do używek a w sklepach mają niestety same nowsze modele tych samych głośników . A każda następna generacja gra już inaczej więc taki odsłuch nie wiele mi pomaga. Co prawda spodobał mi się ten ikon ale to już mk2 a z moim bydżetem to tylko mk1. Podobno w starszych jest mniej basu. Może to nie byłby taki głupi pomysł się w to pchać.

Na początku doczytałem się że bardzo dobre są MA i rs i rx. Miałem nawet propozycje odsłuchu. Niestety w Kaliszu. Za daleko. W sklepie gościu powiedział że to nie są głośniki do muzyki. Raczej do kina. Tak jak klipsze i paradigm. Dynamiczne i efektowne. Słuchałem też kiedyś bawersów 683. Też cofnięta ślednica ale basik zapamiętałem do dziś. Aż trudno uwierzyć że może być tak dynamicznie. Też ciekawe kolumny.

Dawno tu nie zaglądałem, myślałem, że temat umarł.

Ikony grają całkiem przyzwoicie, na średnicę nie narzekam, boli mnie za to bardzo mało basu przy niewielkich głośnościach. Z poprzednikami miałem to samo, więc to pewnie wina Onkyo (albo akustyki pokoju, ale to na razie czeka w kolejce). Poprzednie podłączone teraz do R-S700 grają ładnie dołem, u mnie tego niestety nie było... Nie mam czasu posiedzieć dłużej i się z tym pobawić, podłączyć coś innego, sprawdzić co jest nie tak. Dzisiaj podłączyłem końcówkę Rotela 980BX, spodziewałem się poprawy dolnych rejestrów, ale niestety poprawy przy cichym słuchaniu nie ma. Może niedługo uda mi się zdobyć jakiś przedwzmacniacz i zweryfikować swoje podejrzenia.

Onkyo jest rewelacyjne w kinie, trudno byłoby mi z niego zrezygnować, a znowu dobry procesor AV kosztuje krocie, do tego dochodzą kolejne końcówki.

Jeśli chodzi o głośne granie to żadnego buczenia nie zaobserwowałem, bas jest zwarty i całkiem szybki, aczkolwiek wysokich jest wtedy pewien nadmiar. Jeśli będę miał kiedyś chwilę spokoju, usiądę, posłucham i postaram się lepiej opisać swoje wrażenia.

Przy odsłuchu miałem okazje tez posłuchać dali mentor. Oj te to mnie urzekły. barwa niby taka jak w ikonach ale wszystko owiele bardziej dopracowane. Było słychać że to pułka wyżej. Gdyby nie cena brał bym je bez namysłu.

Kolego gdzie mieszkasz? Chętnie bym posłuchał tych ikon w mieszkaniu.

Kurcze trochę daleko. Jestem z pod Tatr. 3.5 godz. w jedną stronę. :-(

Jakbyś szukał ich 2 miesiace temu to miałem je w Krakowie,

Ale do Krakowa masz godzine i możesz posłuchać Ikonów z tym żę MK2

Byłem właśnie w tą sobotę w Krakowie. I słuchałem właśnie mk2. I poza tym że góra trochę zbyt wyeksponowana to i tak mi się spodobało. Zresztą już miałęm z czymś takim do czynienia. Chodzi o głośną góre. Wystarczy położyć serwetkę na głośnik i opuścić delikatnie na wysokotonowca i po problemie. Kuzyn tak miał z Audio Physic. I zdaje egzamin. Jakość ta sama tylko ciszej. Niestety na tym pułapie cenowym trzeba kombinować.

Powaga?

nie no serio jest to juz taka cena gdzie mozna wybierać. a nie kombinowac.

Powiem ci że fektu serwetkowego to jeszcze nie słyszałem.

A tu byś przykrył wstęge czy kopułkę?

No to dobre pytanie. by sie zobaczyło co daje lepszy efekt. Może sposób z epoki kamienia łupanego ale efektowny.

A co do pułki cenowej to fakt, jest to już nie zły sprzęt ale każdej kolumnie cos będzie dolegać. Jak nie mało basu to dużo góry albo braki w średnicy. Zawsze coś będzie nie tak. Niestety w tej cenie jeszcze trzeba iść na spory kompromis i godzić się z niedoskonałościami. Zaczynam się zastanawiać czy nie skoczyć jednak do kolegi z Częstochowy od postu wyżej. Nie ma to jak odsłuch w domu. No i głośniki wygrzane.

Wybór kolumn jest olbrzymi, jednak warto zwrócić uwagę na przestrzeń i otwartość średnicy co w zakresie cenowym ok 4tyś PLN czasem bywa trudno osiągalne. Warto jednak zwrócić uwagę na Polskie kolumny SOUNDDECO ALPHA F1, które w tym zakresie są fenomenalne. W zasadzie jest to jedna z najlepszych propozycji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MIałem przyjemność słuchać w salonie tych SOUNDDECO ALPHA F1 i... Faktycznie całkiem ładna barwa dźwięku. Zwłaszcza średnica. Góra już znacznie zostawała w tyle za ikonmi. A co do basu to na pierwsze wrażenie jest go mnóstwo ale... No właśnie jest zawsze ale. Jest to konstruknja do małych pomieszczeń gdzie trzeba postawić kolumny blisko ściany. Na froncie są małe głośniczki i odziwo taki bas. Jest ale to dzięki otworom z tyłu i dźwięk ten jest może przesadzę ale strasznie sztuczny. A więc średnica tak, reszta nie. Ale słuchałem tylko tych więc nie można uogólniać. Coś większego może spisać się lepiej.

co do kasy chcę przeznaczyć na to nie więcej niż 3 tyś za używki. Branie nowego sprzętu to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.