Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Lektor 6, Lektor 8 czy Ikon 6?

Piotr_56001

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Panele Apamy w domu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz jest już inaczej ułożony centralny i są inne kolumny ale Panele są takie jak były :) Polecam.

Szacun kolego. fajny pokoik. No ja niesttety nie będę okładał ścian na maxa. Trochę zarkłem na temat i bardziej skutecznym rozwiązaniem jest absorber z wełny mineralnej. Na początek kupie jedną bale z plastrami i na surowo ułoże za kolumnami. Zobaczę jaki będzie efekt. Jeśli zda egzamin to zrobię skrzynkę i obłożę materiałem. To jeśli chodzi o tył za kolumnami. Ewentualnie boki też. A za głową się jeszcze zobaczy. MOże właśnie coś w tych paneli piankowych.

Narazie tak rozmyślam. zobaczę co z tego wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Masakra. Ta wełna jest droga jak cholera. Macie pomysł czym ją zastąpić na próbę?

Jedna sztuka gotowego panelu kosztuje 100 zł. Drogo. Gdybym był pewny że pomoże to bym wydał te dwie stówy,

znalazłem w domu grubą gąbkę. tak na 8 cm. ułożyłem za kolumnami. No i nic. Albo ja jestem głuchy albo ten zabieg nic nie zmienia. Chyba ze taka zwykła gąbka nic nie daje.

Musi byc gabka spelniajaca pewne parametry. Panele powinny byc w pierwszych miejscach odbic za kolumnami, na bocznych scianach, za sluchaczem i na podlodze dywan, ktory pokryje miejsca pierwszych odbic. Kolumny musza byc dobrze ustawione i wowczas po dodaniu paneli poprawi sie możliwość precyzyjniejszego wskazania zrodel pozornych. Szczegolnie tych, ktore nie sa na pierwszym planie. Moze poprawic sie glebia sceny .

Wrzucenie paneli nie doda fajerwerków do dzwieku, tylko usunie znieksztalcenia/niedoskonalosci. Szukajac roznic patrz np. na to, jak zmienia sie mozliwosc lokalizacji instrumentów na scenia.

Jedna sztuka gotowego panelu kosztuje 100 zł. Drogo. Gdybym był pewny że pomoże to bym wydał te dwie stówy,

Żartujesz,z dwoma szt chcesz coś poprawić,chyba samopoczucie. :)

A za 200 pln to ty kup sobie lepiej płyty,albo na wódkę idz.

Szacun kolego. fajny pokoik. No ja niesttety nie będę okładał ścian na maxa.

Tylko szkoda że tam nigdy nie zagra. :)Ale film da się luknąć. :)

A tak ścian(gąbką) bo z panelami akustycznymi to nie ma nic wspólnego-faktycznie szkoda okładać.

Na szybko podpięte jak stare. Po bi-amp. No i tak. Pierwsze wrażenie. A zasadzie to nie wiem co powiedzieć. To zupełnie inny dźwięk niz miałem. Góra delikatnie za głośna ale szczegółowa i nareszcie słychać prawdziwy dźwięk gitary. Średnica nie powala ale jest lepiej niż miałem wcześniej. Znacznie lepiej. A bas? Cholernie wrażliwy na ustawienie kolumny. wystarczy przesunąć 30 cm w przód lub w tył i basu jest masa albo całkowicie znika. Trzeba będzie nad tym popracować. ale co mnie cieszy to nie buczy

Nic dziwnego ze Ci sie ikony podobają szczególnie po kiepskich budżetowych magnatach. Poziom wyrafinowania dzwieku serii Ikon to juz cos co mozna docenic. Wharfedale, missiony itp nie maja startu

Żartujesz,z dwoma szt chcesz coś poprawić,chyba samopoczucie. :)

A za 200 pln to ty kup sobie lepiej płyty,albo na wódkę idz.

Na forach wyczytałem że nie trzeba okładać całych ścian tylko miejsca pierwszych odbić. Mówisz że jeden taki panel 100 na 50 cm będzie mało na ułożenie go w takim miejscu?

Niestety u mnie w grę wchodzi tylko obłożenie miejsc za kolumnami. Boczne ściany to okno z kaloryferem a na przdeciw meble. Mogę jeszcze położyc coś za głową. Ale po takich wpisach zaczynam się zastanawiać czy w to sie bawić bo to kosztuje a efekt mało zauważalny. a dla mojego ucha może go nie być wogóle. :-(

A tak ścian(gąbką) bo z panelami akustycznymi to nie ma nic wspólnego-faktycznie szkoda okładać.

Twierdzisz że z panelami piankowymi nie ma co się bawić? Ludzie mają i twierdzą że pomagają.

Napewno są tańsze niż panel z wełną.

Najbardziej mi zależy na basie by był bardziej szczegółowy. góra sobie jakoś daje rady.

Na początek zamówiłe dwie podstawy pod kolumny z granitu żeby móc bezpiecznie postawić je na szpilkach. Mam nadzieje że to coś pomoże, bo puki co to kładąc dłoń na podłodze koło głośnika czuć ewidentnie spore drgania. Pod podstawy myślę podkleić podkładki filcowe. Kolce bezpośrednio na granit.

No chyba że będzie mi to jeździło to dokupię jeszcze podkładki pod kolce.

Ja mam kolce bezpośrednio na granicie. Kolumny można przesuwać po nim przy użyciu niewielkiej siły, ale same podczas grania nie przesuwają się ani o milimetr. Ważne żeby granity były dobrze wypoziomowane, wiadomo. Granit leży bezpośrednio na podłodze, panelach, i myślę, że tak jest dobrze. Jeśli nie masz super równej podłogi możesz podkleić pod nie filc. Chociaż ja widziałbym go bardziej na całości niż tylko jako podkładki.

To jest wątek dali więc może temat o akustyce (lekko utykającej) przerzucę tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.