Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Lektor 6, Lektor 8 czy Ikon 6?

Piotr_56001

Rekomendowane odpowiedzi

Okolice Częstochowy, 20km na zachód.

Może jednak bym wpadł jeśli można. Teraz mam trochę wolnego czasu więc można by się przejechać.

Mam pytanie. Czy to ikony 6 mk1 i czym to napędzasz? Fajnie by było gdybyś miał ampli onkyo a jeśli nie to czy mógłbym podpiąć swoje ?

Moje kolumny, już gdzieś wcześniej o nich wspominałem, to Ikon 7 Mk2. Są podłączone pod ampli Onkyo TX-NR905, w zeszłym tygodniu dorzuciłem końcówkę Rotela 980BX i teraz ona je napędza. Jednak nie odczułem większej różnicy i winę upatruję w akustyce pokoju (niestety zwykły mieszkalny, niededykowany pod audio). Na razie głównie skupiam się na kinie kompletując powoli podzespoły audio. Kończę studia, nie mam jak na razie własnego lokum. Po zakończeniu planuję budowę domu, w którym przewidzę sobie już pomieszczenie dedykowane pod kino/audio. Może uda się to pogodzić w jednej klatce.

Na dzień dzisiejszy spróbuję polepszyć akustykę dorzucając jedynie dywan przed kolumny, może w przyszłym tygodniu.

Jeśli się zdecydujesz to możemy się umówić na jakiś dzień, możesz przywieźć własny sprzęt, będzie można je porównać, chociaż to bardzo podobne klocki.

Szkoda że nie mk1. Niestety tylko na te mnie stać. mk 2 słuchałem w salonie. całkiem nie źle.

Może się zastanowię nad jeszcze czymś wiekowym. Na allegro widziałem dali 850. Podobno bardzo ładny dźwięk. Sęk w tym że to duże głośniki. chyba dla mnie za duże. A była to podobno niegdyś wysoka pułka.

905 to dobry sprzęt może stad brać różnic w brawie. Raz że masz wersję MK2 a to co innego a dwa że Dali Ikon 7 to nie Ikon 6.

Niestety tutaj nie można gdybać że będą grały podobnie. Góra będzie taka sama to wszystko.

Marek 79 widzę że jesteś zdecydowany na te Ikony według mnie powinieneś zaryzykować. Najwyżej odsprzedasz dalej.

3 tyś za używki.

Ta góra w ikonach mnie uwiodła. Nie wiem co będzie ze środkiem i dołem ale od czegoś trzeba zacząć. Może akurat przypadną mi do gustu.

Co powiesz na te.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przejmować się tą okleiną?

Ukryta Zawartość

Jeśli jakość wykonania tej okleiny jest tak dobra jak mówi sprzedawca, to niema się czego bać. W bieli prezentują się całkiem fajnie, a w razie czego folię można usunąć. Cena jest całkiem niezła.

Może spróbuj ponegocjować z tym gościem:

Ukryta Zawartość

Sprawdź na ile jest w stanie zejść z ceny, na allegro wystawił je za równe 4tys. Może różnica w cenie okaże się niewielka i będziesz skłonny trochę dołożyć.

Ukryta Zawartość

Wolałbym nie przekraczać sumy 3 tyś. A inna sprawa że do pokoju 18,5m to max ikony 6. Siódemki odpadają. Do takich małych pomieszczeń to znawcy tematu wsadzają monitorki. Niestety osobiście wolę podłogowe.

No tak, moje pomieszczenie jest nieco większe, patrzę w innych kategoriach. Myślę, że z tych 6 będziesz zadowolony, jeśli nie, nie będziesz miał trudu z odsprzedażą.

nie pakój się w 7ki, za duże do takiego pomieszczenia. Te 6 wyglądają przyzwoicie. Aczkolwiek ten biały będzie się brudził jeśli nie jest lakierowany a nie jest.

Stan i cena dobra. Możesz brac. Małe ryzyko. ikony są w cenie, nie utopisz pieniędzy.

Na dzień dobry utargowałem 150 zł. Będzie na drogę.

Namawia mnie jeszcze na ten centralny. Też biały do kompletu. Widać mu zależy. Z góry powiedzieł że spuści poniżej tysiąca. Trochę krucho w gotówką ale w komplecie napewno ładniej by to wyglądało no i podobna barwa dźwięku. Co myślicie?

Ten centralny jakby Ci się udało wyrwać za 800zł to całkiem ładna cena. Sam chciałem sobie dokupić taki do kompletu, ale wypompowałem się z kasy i jak na razie zakupiłem Dali Concept. Do muzyki się nie nadaje w połączeniu z Ikonami (odbiega brzmieniowo), ale do kina jest wystarczający, spory przeskok w porównaniu do mojego wcześniejszego no-name. Ogólnie celuję raczej w centralny i surround z serii Lektor, bo ciężko znaleźć Ikony 1 Mk1 w jasnym orzechu i jeszcze w rozsądnej cenie...

Centralny to najważniejszy głośnik w kinie. Więc jesli dużo będzie oglądał to utarguj i weź go od razu.

Zalezy mu bo jak nie sprzeda w komplecie to nie sprzeda w ogóle. Białe kolumny rzadko się sprzedają. Mimo że mi się podobają.

Panowie ikony w pokoju. Razem z centralnym. Właśnie za 800. W sumie mam komplet za 3550zł. Nie jest źle.

Okleina bardzo ładna. Okazało się że były oklejone na zamówienie w salonie. Tył zostawiony na surowo. Jak fabrycznie. I faktycznie w bardzo dobrym stanie. Gość dbał o nie. to widać.

Na szybko podpięte jak stare. Po bi-amp. No i tak. Pierwsze wrażenie. A zasadzie to nie wiem co powiedzieć. To zupełnie inny dźwięk niz miałem. Góra delikatnie za głośna ale szczegółowa i nareszcie słychać prawdziwy dźwięk gitary. Średnica nie powala ale jest lepiej niż miałem wcześniej. Znacznie lepiej. A bas? Cholernie wrażliwy na ustawienie kolumny. wystarczy przesunąć 30 cm w przód lub w tył i basu jest masa albo całkowicie znika. Trzeba będzie nad tym popracować. ale co mnie cieszy to nie buczy i nareszcie jest wtedy kiedy trzeba. Oglądam sobie koncert i wydaje się że brak niskich i tak cały kawałek a tu kolejny się okazuje że potrafi ryknąć jak należy. Fajnie. Tego mi brakowało. Ogólnie grają bardzo delikatnie. Zwłaszcza po cichu jest naprawdę przyjemny dźwięk. ale to tak z grupsza na szybko. Jak znajdę im odpowiednie miejsce to myśle że wszystko będzie jak należy. I zauważe też że wbrew niektórym opiniom że to też głośniki do kina to się z tym nie zgodzę. Zdecydowanie bardziej do muzyki. Do kina będzie potrzebny sub.

Panowie ikony w pokoju. Razem z centralnym. Właśnie za 800. W sumie mam komplet za 3550zł. Nie jest źle.

Okleina bardzo ładna. Okazało się że były oklejone na zamówienie w salonie. Tył zostawiony na surowo. Jak fabrycznie. I faktycznie w bardzo dobrym stanie. Gość dbał o nie. to widać.

Na szybko podpięte jak stare. Po bi-amp. No i tak. Pierwsze wrażenie. A zasadzie to nie wiem co powiedzieć. To zupełnie inny dźwięk niz miałem. Góra delikatnie za głośna ale szczegółowa i nareszcie słychać prawdziwy dźwięk gitary. Średnica nie powala ale jest lepiej niż miałem wcześniej. Znacznie lepiej. A bas? Cholernie wrażliwy na ustawienie kolumny. wystarczy przesunąć 30 cm w przód lub w tył i basu jest masa albo całkowicie znika. Trzeba będzie nad tym popracować. ale co mnie cieszy to nie buczy i nareszcie jest wtedy kiedy trzeba. Oglądam sobie koncert i wydaje się że brak niskich i tak cały kawałek a tu kolejny się okazuje że potrafi ryknąć jak należy. Fajnie. Tego mi brakowało. Ogólnie grają bardzo delikatnie. Zwłaszcza po cichu jest naprawdę przyjemny dźwięk. ale to tak z grupsza na szybko. Jak znajdę im odpowiednie miejsce to myśle że wszystko będzie jak należy. I zauważe też że wbrew niektórym opiniom że to też głośniki do kina to się z tym nie zgodzę. Zdecydowanie bardziej do muzyki. Do kina będzie potrzebny sub.

Z tym basem, to 100% akustyka w wypadku ikon.

Tak to wygląda u mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdzie masz do nich nóżki z kolcami?

połoz za nimi zagłuszacze na ścianie. Będzie ok z basem.

I głośników nie kieruj na siebie. Postaw je prostopadle. Tak się układa Dali.

Wyjmij Onkyo z szafki!!

Przydało by się coś pomyśleć o wygłuszeniu ścian.

A przynajmniej za plecami bo goła.

Idzi do działu akustyka, poczytaj o absorberach na bazie isover pt80.

Ja zrobiłem tydzien temu. Jest git. Za kolumny też daj.

Kolce mam ale musze wcześniej dokupić sobie podkładki pod nie. Chociaż lepsza była by płyta kamienna.

Te wygłuszacze z tyłu faktycznie konieczne? Te kolumny mają basreflex tylko do przodu. Pytam bo sie nie znam.

Z ustawieniem kolumn narazie kombinuje. Ale już o tym myślałem. Napewno ustawienie ich na wprost minimalnie obniży wysokie tony co wyjdzie na kożyść dla moich uszu.

I dlaczego ampli mam wyciągać na zewnątrz? Ta pułka jest specjalnie pod niego. Ma dużo przestrzeni i nie ma opcji by mu było gorąco,.

Kolce mam ale musze wcześniej dokupić sobie podkładki pod nie. Chociaż lepsza była by płyta kamienna.

Te wygłuszacze z tyłu faktycznie konieczne? Te kolumny mają basreflex tylko do przodu. Pytam bo sie nie znam.

Z ustawieniem kolumn narazie kombinuje. Ale już o tym myślałem. Napewno ustawienie ich na wprost minimalnie obniży wysokie tony co wyjdzie na kożyść dla moich uszu.

I dlaczego ampli mam wyciągać na zewnątrz? Ta pułka jest specjalnie pod niego. Ma dużo przestrzeni i nie ma opcji by mu było gorąco,.

Jak dasz panele w miejscach pierwszych odbic oraz poprawnie ustawisz kolumny, to uslyszysz pozorne zrodla dzwieku itd.

aha, masz ampli, wiec moze nie byc tego efektu.

Ale nad tym wygłuszeniem muszę pomyśleć. Z jedniej strony pasuje coś z tym zrobić a z drugiej nie chce robić bajzel w pokoju. Lubie ład i porządek i ładny wizualny ład. to się trochę gryzie wygłuszaniem pomieszczenia. Najprościej będzie dać coś za głośniki. Pytanie co i jak duże. wiem że pewnie jak bym poszukał to bym coś znalazł ale skoro już pomagacie to czemu się nie spytać. Gorzej będzie z ścianą za plecami. Póki co byłem zmuszony odsunąc kanapę pół metra od ściany co bas nie dawał żyć. Będę musiał poszukać coś ozdobnego na ścianę. Po lewej mam okno balkonowe, firana i zasłona na całą ścianę. Po prawej drzwi i meble. Dość gładkie. Podłoga gruby dywan. Po drodze na środku pokoju ława i dwa fotele. Więc nie jest jakoś pusto. Powiedział bym że zagracone. Pojęcie względne :-)

Wybacz ale użyłeś sformułowań których nie rozumię. wiem . Wstyd się przyznać.

-miejscach pierwszych odbic-, -pozorne zrodla dzwieku-

Ale nad tym wygłuszeniem muszę pomyśleć. Z jedniej strony pasuje coś z tym zrobić a z drugiej nie chce robić bajzel w pokoju. Lubie ład i porządek i ładny wizualny ład. to się trochę gryzie wygłuszaniem pomieszczenia. Najprościej będzie dać coś za głośniki. Pytanie co i jak duże. wiem że pewnie jak bym poszukał to bym coś znalazł ale skoro już pomagacie to czemu się nie spytać. Gorzej będzie z ścianą za plecami. Póki co byłem zmuszony odsunąc kanapę pół metra od ściany co bas nie dawał żyć. Będę musiał poszukać coś ozdobnego na ścianę. Po lewej mam okno balkonowe, firana i zasłona na całą ścianę. Po prawej drzwi i meble. Dość gładkie. Podłoga gruby dywan. Po drodze na środku pokoju ława i dwa fotele. Więc nie jest jakoś pusto. Powiedział bym że zagracone. Pojęcie względne :-)

Wybacz ale użyłeś sformułowań których nie rozumię. wiem . Wstyd się przyznać.

-miejscach pierwszych odbic-, -pozorne zrodla dzwieku-

Żródłem dźwięku są kolumny ale jak je prawidłowo ustawisz i zadbasz o akustykę, to siedząc w miejscu odsłuchowym, będziesz miał wrażenie, że dźwięk wydobywa się z innych źródeł (pozornych) niż kolumny. Będziesz na nie patrzył i się będziesz zastanawiał, czy to aby na pewno one grają. Czyli np, przy muzyce z instrumentami akustycznymi będziesz słyszał, że między kolumnami ale np. kilka metrów w głąb, gra perkusja. I nie będziesz słyszał, że dźwięk tej perkusji wychodzi z kolumn, tylko z przestrzeni za nimi i pomiędzy nimi. Wokal przeważnie usłyszysz na środku, no chyba, że woklalista nie stał w tym miejscu przy nagrywaniu w studiu, czy na koncercie.. Na bok od wokalu, np. gitarę. Na dobrej klasy sprzęcie dzwięk jest 3d. Można usłyszeć coś przed kolumnami, za kolumnami, na środku, gdzieś na boki, wyżej niże. Jakbys miał nagrany koncert razem z wideo, to słyszałbyś muzyków w takich miejscach w jakich są faktycznie na scenie.

Miejsca pierwszych odbić, jeśli rozumiesz po angielsku

Do do wyglądu paneli w pokoju, to mogą być dekoracją 75_0_big.jpg

No i Dali zaleca by kolumny stały równolegle do siebie i były rozstawione tak, aby wraz ze słuchaczem tworzyły trójkąt równoboczny.

Ok. więc co do pozornych źródeł to rozumiem. Chodzi jak tu niektórzy piszą o oderwany dźwięk od kolumny. Więc jest tak że zalezy co mi gra. Instrumenty słychać z kolumn, bas jest dookólny a wokal na śroku pomiędzy kolumnami. Piszę tak jak słyszę.

Niestety nie rozumie angielskiego ale spróbuję poszukać coś na ten temat. Dzięki za wyrozumiałość i pomoc.

Panele super ale pewnie za to cóś ładne trzeba zapłacić nie wiele mniej niż ja dałem za głośniki. Trzeba będzie pomyśleć nad czymś bardziej przyziemnym.

Jeszcze raz się wsłuchałem i jest dobrze. Faktycznie większość dźwięku jest w centrum. jakby leciał z głośnika centralnego. Z głośników słychać tylko poszczególne instumenty rzucone bezpośrednio na dany dłośnik. dużo zalezy od tego jak jest dźwięk nagrany. ja oglądam koncerty więc widzę gdzie są dane instrumenty . Niestety mało jest koncertów dobrze zrobionych żeby dźwięk był tam gdzie powinien. Ale to już tak poza tematem.

Ok. więc co do pozornych źródeł to rozumiem. Chodzi jak tu niektórzy piszą o oderwany dźwięk od kolumny. Więc jest tak że zalezy co mi gra. Instrumenty słychać z kolumn, bas jest dookólny a wokal na śroku pomiędzy kolumnami. Piszę tak jak słyszę.

Niestety nie rozumie angielskiego ale spróbuję poszukać coś na ten temat. Dzięki za wyrozumiałość i pomoc.

Panele super ale pewnie za to cóś ładne trzeba zapłacić nie wiele mniej niż ja dałem za głośniki. Trzeba będzie pomyśleć nad czymś bardziej przyziemnym.

Jeszcze raz się wsłuchałem i jest dobrze. Faktycznie większość dźwięku jest w centrum. jakby leciał z głośnika centralnego. Z głośników słychać tylko poszczególne instumenty rzucone bezpośrednio na dany dłośnik. dużo zalezy od tego jak jest dźwięk nagrany. ja oglądam koncerty więc widzę gdzie są dane instrumenty . Niestety mało jest koncertów dobrze zrobionych żeby dźwięk był tam gdzie powinien. Ale to już tak poza tematem.

Panele można zrobić samemu lub kupić na bazie wełny mineralnej isover pt 80 w cenie 100 zł sztuka na allegro.

Ze względów estetycznych chyba zdecujuję się na kupno gotowych paneli. Jak sądzicie,czy takie najtańsze też zdadzą egzamin?

Ukryta Zawartość

Jeśli zacznę zabawę z wytłumianiem miejsc pierwszych odbić to czy moge zignorować prawidłowe ułożenie kolumn? chodzi o wygląd ułożenia. Chciałbym schować je głębiej by nie wychodziły na pokój. Z tyłu by miały ok 30-40 cm luzu.

Czy najpierw ułożyć tak żeby brzmiały jak najlepiej i dopiero zabrać sie za wygłuszanie. wolałbym to pierwsze rozwiązanie ale chce znać wasze zdanie.

Ukryta Zawartość

Albo coś takiego. Jeszcze tańsze ale na ile się sprawdzi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o panele akustyczne, Częstochowska Apama produkuje wygłuszenia bardzo fajnej jakości. Mój kuzyn ma dokładnie tymi panelami wygłuszone studio nagraniowe i całkiem dobrze zdaje to egzamin. Co do reszty niestety nie mogę się wypowiedzieć, też dopiero będę o tym czytał.

Ja mam Panele Apamy w domu:

Ukryta Zawartość

Teraz jest już inaczej ułożony centralny i są inne kolumny ale Panele są takie jak były :) Polecam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.