Skocz do zawartości
IGNORED

ECC 88 (6922) od jakiego producenta?

gry-pa

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego, to cały rok i prawie dwa miesiące słuchania muzyki (bez przerwy 24h/dobę). A jak ktoś musi czasem zjeść i wręcz przeciwnie i dlatego nie słucha 24h/dobę, to lampki posłużą mu parę dobrych lat!

10000h to dla mocy znamionowej a raczej pradu katody podawanej przez producenta jako optym. dla e88cc to 15ma. Wydtarczy ustawic taki prad i czar gotowy. Niestety wymaga to czasami wyzszego napiecia anadowowego np. 90V. Jak masz super dobre lampy to wystarczy jej 70V jak w maranciuniu.

dudivan, 30 Maj 2007, 08:53

>Dlaczego, to cały rok i prawie dwa miesiące słuchania muzyki (bez przerwy 24h/dobę). A jak ktoś

>musi czasem zjeść i wręcz przeciwnie i dlatego nie słucha 24h/dobę, to lampki posłużą mu parę

>dobrych lat!

A ja rachowalem inaczej - 2000 godzin w roku to 6 godzin sluchania dziennie. Takie ilosci nie sa mi obce choc przyznaje bez bicia, ze nie mam warunkow, by tyle sluchac kazdego dnia :-)

pzdrw

soso

Czy ktoś wie czy lampa (nawet konkretnie 6922) zużywa się gdy jest włączona ale nie pracuje. Np. mam linestage z phonostagem wbudowanym - gdy jest włączony i słucham CD, przez lampy które odpowiadają za phonostage chyba nic nie płynie (ale się palą).

Jesli lampa ma włączone żarzenie to się zużywa. Jest tu pełna analogia do żarówki w żyrandolu.

soso -> ja wziąłem pod uwagę wariant bardziej optymistyczny - 10 tyś. godzin.

Takie ślicznotki są do kupienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proszę o sugestie, ile te lampy są warte (średnie ceny rynkowe w Polsce).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Nosy tego typu sa warte 120$ za pare. Takie pewnie polowe wiec latwo policzyc. Ale sprawa cos nieciekawa bo mierzyl miernikiem a nie podal wynikow? ja bym nie kupil. No i warto dobierac jednak parami lampy bo czasami sa w nich dosc duze rozice. A dodatkowo info. Wraz ze zmniejszeniem emisjikatody rosna thd i to znacznie. Tylkonowe lampy tego typu maja male thd . Takie w ktorych prad spadl o 20-30% wyraznie sa gorsze. Np. Nowa lampa tego typu dla 50V na anodzie powinna dawac ok 15ma pradu i jesli ma mniej np. 10 to pojawiaja sie juz thd znaczacowieksze od nowych. Ja bym kupowal tylko nosy i to sprawdzone. Lub uzywki ale o spadku nie mniej niz 10-15% warto tez dowiedziec sie o thd w ukladzie jakie generuja nowe lampy i stare.

Nie neguje lamp ruskich czy tesla ale jesli juz cos uzywac to raczej zachodnich choc w ostatnich latach lamp duzo bylo robionych w demoludach dla markowych firm. Wiec warto obejrzec orginaly i ew. podobne kopie od demoludow. Sporo jest na rynku przemalowanych lamp zwyklych lamp na markowe. Niby mozna poznac ze to sa tesle po thd. tesle maja minimalnie wieksze od markowych. I lepeij to sprawdzic przed zakupem gdyz mozna sie naciac. Istnieje tez proceder zlocenia nog w lampach aby udawaly dlugowieczne. A roznica w cenie moze byc zasadnicza. Bo ara lamp tesli kosztuje 12$ a nos dobrej firmy 120$. Pracuje nad systemem pomiarowym selekcjonującym lampy z tej serii ale narazie zbieram lampy do testow. Jesli to mozliwe to prosze o zdjecia lamp - wnetrza - aby zrobic katalog prawidlowo wygladajacych lamp dobrych firm.

Co oznaczaja kody na lampach? np. 3a3 lg7 i inne? czy warto dobierac lampy wedlug tych kodow - np. para z takimi samymi kodami czy tez to niewazne?

Roznice wzm miedzy lampami tej rodziny nie sa duze ale zauwazalne. Moze to byc nawet 0,2-0,5 db na triode. Co moze powodowac kilku decybelowe roznice wzmocnienia w kanlach stereo.

Te kody to prawdopodobnie oznaczaja rok produkcji i date wykonania np. 7L6 oznacza rok produkcji 60 lub 61 rok? np 7L4 ma podobno oznaczac 59 rok. Dotyczy to oczywiscie lamp Philips/amperex. Co ciekawe Philips produkowal lampy i dla innych firm np. dla Siemensa. A prawdopodobnie dla wielu innych firm.

• 4 tygodnie później...

Ceny na stare nos-y stale rosna. Ciekawe do jakich wartosci dojda i czy nastapi spadek? chcialem puscic troche lamp na ebay ale zrezygnowalem gdyz ceny rosna stale wiec moze lepeij poczekac? moj charakterograf padl i nie moge rzetelnie dobrac w pary lamp. 576 Tek.

Witam wszystkich!

Swoje pytanie dotyczące lampy Ecc88 amperex Bugle boy kieruje do tych z was którzy na własnej skórze poznali tą lampkę.Opiszcie jakiego dźwięku można się po niej spodziewć.Jak ma sie ta lampka do Telefunken ecc88,które mam obecnie wpięte do cd.jaka jest jej żywotniść.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

> studernote

właśnie kupiłem kwartę Amperex Bugle Boy. Dotrze za klika dni.

Posłucham to napiszę. Obecnie używam Philips SQ i Tesla NOS gold pins.

Więc czas na zmiany. Te Bugle Boy NOS w własnym opakowaniu dochodzą do 200$ za szt.

Pozdr,

Grzegorz.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks

czekam z niecierpliwością.A tak przy okazji kupiłeś je na allegro od scaneera?

Napisz w jakim są stanie.Pomocne to będzie dla mnie czy sprzedający jest godny by robić z nim interesy,ponieważ wcześniej sprzedawał on przez inne konto,ale zostało ono zawieszone.

p.s.

Zmieniłem u siebie w cd Amplifon TACD01 kondensatory na wyjściu w torze analogowym i zmiany są kolosalne.Te cuda noszą nazwę V-cap OIMP.

Pozdrawiam.

> studernote

Tak, od scaneera. Zawiesili mu konto, bo sprzedawal poza Allegro.

Rozmawialem z nim parokrotnie, wydaje sie w porzadku.

Jak dokonuje sie takiej zmiany? Podaj mi, jak mozesz, na priv szczegoly.

Pozdrawiam,

Grzegorz

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

przyznaję się bez bicia - skopiowałem tego posta z wątku o Pathosie Classic One, ale tam nie było odzewu na moje pytanie ;-D

może ktoś z Was się orientuje na jakie lampy można wymienić ECC8625 siedzące w stopniu wejściowym tego pięknego wzmacniacza? w Pathosie Classic One mk I "firmowo" zainstalowane są lampy ECC8625 (z niebieskim nadrukiem; nie wiem, czyjej produkcji, bo napisy już się nieco wytarły), niestety nie znalazłem w internecie niemal nic na ich temat. jaki jest "zamiennik" ECC8625 - czyżby E88CC?

dla ułatwienia (lub skomplikowania pytania ;-) - w Pathosie Classic One mkII producent zastosował Sovteki 6922, ale nie wiem, czy przy okazji nie było jakichś zmian w konstrukcji przedwzmacniacza.

x.

> xanax

jak do pn. nie znajdziesz odpowiedzi, to pogoglam za Ciebie.

Odpowiedź powinna być szybko namierzalna.

Ja tej lampy nie znam.

Nie sądzę by była to ecc88 (e88cc).

grzechniks.

grzechniks,

a pogugluj, proszę bardzo, z nudów możesz zacząć nawet już dziś... szczególnie wygugluj coś o ECC8625 ;-) ja pytam tutaj o tę lampę nie z lenistwa, tylko z braku sensowych informacji w Internecie ;-)

x.

> xanax

Jak nie ma w sieci to, kto inny posiada informacje?

Trzeba poszukać. Co to znaczy nic sensownego?

grzechniks.

grzechniks,

no niby jest to "coś sensownego"... ;-) i dlatego też pytam o tę lampę tutaj - przecież tu jest w miarę duża szansa napotkać kogoś, kto zna sensowną odpowiedź na moje pytania. czy może jednak ja źle rozumuję...? ;-)

a i tak pewnie najprościej jest napisać maila do Pahosa, nie? tylko po co ma wówczas funkcjonować takie forum? ;-D

x.

> Xanax

Takiej lampy nie ma.

Pozdrawiam

grzechniks

I tu się mylisz

Ukryta Zawartość

Jest cholera, tylko nie ma jej w żadnym katalogu.

Ukryta Zawartość

podtrzymuję to co napisałem.

To oznaczenie pochodzi od producenta i jest wyraźnie omyłkowe.

grzechniks.

Producenta lampki czy wzmaka. Bo już widzę szukanie potem zastępczyni tej lampki jak sie spali. Swoją drogą. taka lampka ma swoje plusy. Na pewno nikt nie będzie szukał róznic brzmieniowych w zależności od producenta jak to robimy nagminnie z ECC83, ECC88, E88CC czy najbardziej chyba wymiano/testo-gennymi 6sn7 :-)

grzechniks, 5 Sie 2007, 19:46

>> Xanax

>

>Takiej lampy nie ma.

>

>Pozdrawiam

>grzechniks

;-D no jak nie ma, kiedy jest! dwie widziałem w tym wzmacniaczu... ba! nawet czytałem o nich w jego instrukcji obsługi oraz... w internecie na stronie tnt-audio ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-D

cyt. " A metallic, still chromed, cage hides the output devices, which are of the solid state kind. Then you have tubes (Sovtek 6922 - ECC 8625), used in the preamp section and protected by small chromed grids. Everything sits atop a shiny black plexiglas plate."

więc jest, ja się tylko zapytałem, jaki może być jej zamiennik... no to gugluj dalej, taki byłeś twardy herbatnik ;-)

x.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.