Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantz SC80+SM80 i duży salon

mszary

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Marantza pre+power sc80 sm80 i onkyo integra dx-6850. Do tego podłogówki Jamo c407 (pozostałość po kinie domowym) z kablami Chord Carnival Silverscreen

Mam mieszkanie na poddaszu ale otwarty duuuśy salon połączony z przedpokojem i jadalnią i kuchnią.

Gra to nawet, nawet ale jak to w zabawie ze stereo bywa chciałbym spróbować czegos innego i poszukuję kolumn... zawsze marzyły mi się missiony m34i lub 35i teraz widzę, że zastąpiły je MX4 lub MX5

Moje typy również to:

Melodika BL40

Boston Acoustic A360

Pylon Saphire 31

KEF C5

Tonsil Maestro 180

Niestety mieszkam na zad..piu i nie mam możliwości odsłuchów.

Myślałem, o nowych bo mógłbym wspomóc się małym kredytem i wtedy mógłbym przeznaczyć na to do 4000

Proszę poradźcie coś, podyskutujcie tutaj, ja poczytam Waszą dyskusję i będę pobierał nauki :) i wyciągał wnioski.

A może podrzucicie jakąś inną firmę, może coś innego się nada...

Jakoś tak zawsze mnie ciągnęło w stronę missionów ale też duszą :) jestem za rodzimą produkcją :)

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Nie wiem jak duże masz pomieszczenie i jakiej muzyki słuchasz, ale jak dla mnie to co zaproponuje poradzi sobie z większością repertuaru. Polecam Audio Academy Hyperion IV. Odsłuchiwałem z moim PM KI Pearl Lite. Głośniki wyglądają niepozornie (jak np. znakomita marka ProAc), ale dźwięk to torpeda. Dire Straits, Metallica, Marillion, Nora Jones, Marek Biliński, Kate Bush brzmiały jak dla mnie rewelacyjnie.

Głośniki kosztują jako nowe ok. 5000zł za parę i wg mojej oceny są warte każdej złotówki

Muzyka przeróżna ale z przewagą właśnie Metalliki, Pink floyd, Bluesa sporo w stylu Garrego Moora, gitarowej w stylu Warrena Zevona, rocka ostrzejszego...

A pomieszczenie to ciężko zmierzyć niestety ale sporo powierzchni.

Już nie zaczynajcie awantury ;) panowie :)

Chciałbym dorzucić też do listy kolumny Q-Acoustic 2050 lub 2050i bo też czytam o nich sporo dobrego, a może miał ktoś z nimi do czynienia....

Mission MX do Twojej muzyki byłyby świetne. Tylko potrzebują w miarę mocnego dynamicznego pieca żeby nie muliły. Nie znam Twojego Marantza ale może być ok. Niestety MX już wychodzą z oferty. MX5 już są niedostępne, MX6 ostatnie sztuki. Jest nowa seria VX ale nie słyszałem jak gra.

Gdybym szukał dzisiaj nowych kolumn za 4 tyś zainteresowałbym się na pewno Akkus Monolith:

Świetne wykonanie, dobre przetworniki, na ostatnim AudioShow grały bardzo fajnie podobnie jak Pylony Sapphire 25.

Gość

(Konto usunięte)

Ja pomimo, że polecam Ci AA Hyperion IV, osobiście użytkuję KLIPSCH RF-82 II. Wybór na Klipscha padł z pewnych względów, nieistotnych w tym wątku. Dla mojego Marantza i Twojego myślę także, to było zbawienie, ponieważ mają wysoką skuteczność i radzi sobie z nimi nawet niezbyt mocny wzmacniacz. Gra to bardzo fajnie w pomieszczeniu ok. 40m2. W związku z tym, że w końcu, właśnie dzisiaj dorwałem głośniki, na które polowałem ok. roku będę prawdopodobnie sprzedawał albo same RF-82II albo w zestawie z centralnym i podstawkowymi. Jeszcze nie podjąłem decyzji o sprzedaży, ale sprawa jest rozwojowa. Głośniki jak nowe, jeszcze nie mają roku. Jeśli byłbyś zainteresowany możemy pogadać na PW.

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Miałem tego marantza,( nawet dwa zestawy) przez prawie pięć lat. I praktycznie zagra Ci ten wzmak dobrze ze wszystkim. Jak to marantz: spokojne, stonowane, melodyjne granie - nie wnerwia nie wyostrza. Dlatego spokojnie do tego zestawu możesz dobierac kolumny na kevlarach, aluminium- nie będzie krew z uszu leciała. Pamiętaj o jednym Sm 80 to jest taka mała końcówka mocy, i dużych, mało efektywnych kolumn nie pociągnie jak należy.

Justas znowu daje popis znajmości tematu - jak zwykle zreszta. Co tam w stereoplay naskrobali?

:)

Przewiduje tu wizytę jeszcze jednego speca od tanich kolum i mocnych wzmakow.

Sorry za OT:)

Pamiętaj o jednym Sm 80 to jest taka mała końcówka mocy, i dużych, mało efektywnych kolumn nie pociągnie jak należy.

Miales ja?

Mialem ja u siebie na serwisie wraz z preampem i ciagnela bez zajakniecia bardzo trudne do wysterowania kolumny DIY ze spadkami impedancji do 2,5ohma.

Końcówka jest dośc dobrze zbudowana, 2 pary tranzystorów na kanal, 48.000uF w zasilaczu i bardzo mocny transformator

Miałem tego marantza,( nawet dwa zestawy) przez prawie pięć lat. I praktycznie zagra Ci ten wzmak dobrze ze wszystkim. Jak to marantz: spokojne, stonowane, melodyjne granie - nie wnerwia nie wyostrza. Dlatego spokojnie do tego zestawu możesz dobierac kolumny na kevlarach, aluminium- nie będzie krew z uszu leciała. Pamiętaj o jednym Sm 80 to jest taka mała końcówka mocy, i dużych, mało efektywnych kolumn nie pociągnie jak należy.

Kupilem jeden zestaw od ciebie :)

?👈

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

tak jak pisałem wiele lat. i co najlepsze każdy grał ciut inaczej.

Bumpalump - miałem na myśli, że np. infinity cappa to nie pociągnie. Z tego co pamiętam końcówka miała 600 watt pobór prądu, czyli jak na końcówkę to nie aż tak dużo.

Rafał735r - pamiętam, masz jeszcze czy sprzedałeś już?

i jedno temu zestawowi trzeba przyznać: cholernie ładny mimo, że obydwa zestawy miałem bez boków żeliwnych.

Jak to dobrze mądrych, znających się na rzeczy ludzi poczytać ;)

Dzięki

Ja poczytuje trochę testów kolumn jak mi coś w oko wpadnie. W oko bo o odsłuchy ciężko niestety. Ale w niedalekim Szczecinie jest sklep audiofil i tam maja missiony mx4 :) to bede się wybierał

i jedno temu zestawowi trzeba przyznać: cholernie ładny mimo, że obydwa zestawy miałem bez boków żeliwnych.

Gra to bardzo ladnie, elementy tez dobrej jakosci, niestety najslabsze ogniwo to jakosc wykonania PCB, sa po prostu dziadowskie, udreka przy serwisowaniu dotyczy to w zasadzie wszystkich starszych marantzow, jak widze te niebieskie plytki to mi niedobrze ;p

Jeszcze jedno, male pojemnosci chociaz sa to ELNY to sa wyschniete prawie zawsze, preamp nie lapie wielkich temperatur, pre w pm80 tez nie a pomimo to wysychaja na wior, nie wiem moze byly tu stosowane jakies elny z 2 sortu, bo w zadnych innych markach sprzetu z tych lat nie spotkalem sie aby tak wysychaly kondensatory

To prawda, w slepym tescie ciezko mi bylo odroznic koncowke od integry sony ta f 670es, bardzo zblizone granie jesli chodzi o zroznicowanie basu i dynamike, w idealnym stanie mozna dac za taki zestaw ok 1200zl

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

bo soniaki es to tez takie trochę mułki, Taka filozofia dźwięku. Grałem tym marantzem wyłącznie podpiętym pod jeden z moich drapaków. Tu się nawet sprawdzał nieźle. Dość rozbudowane pre gramofonowe. Podpięty pod cd to już znacznie ustępował wzmacniaczom sansui czy accuphase.

rafał735 - kolega zadowolony?

fakt słyszałem, że we wszystkich marantach elny lecą bardzo szybko. Generalnie w tym zestawie końcówka była bardzo dobra pre amp przeciętny.

Ja podpinalem CD bezposrednio pod power i praktycznie nie slyszalem roznicy.

rafał735 - kolega zadowolony?

Nic nie mowi to chyba tak, nawet ostatnio pytalem czy wsio OK.

?👈

• 3 miesiące później...

Wrócę na chwilę do tematu q acoustic 2050i - zaintrygowały mnie z dwóch powodów 1 dobra prasa 2 na jednym zdjęciu zauważyłem że mają identyczne głośniki co mission m34i ( miałem je dwukrotnie ) grały interesująco góra niezbyt wyrafinowana dół też z dziurami chociaż kopnąć potrafił ale w średnicy miały sam miód a wokale miały wręcz spontaniczność i dramatyzm również przestrzeń była bardzo dobra pełna kultura - ot sentyment - dlatego ciekaw jestem 2050i bo nawet skrzynia ma podobne proporcje co m34i - dobra prasa to jedno ale na forum mało kto się wypowiada - co koledzy powiedzą na temat tych kolumn?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.