Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RB 1050 + Paradigm Studio 40 v.3

macpiciu

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu planuję zakup "czegoś" do stereo. Ostatnio w ucho wpadł mi Rotel 1050 (z przedziału cenoweg, który nie spowoduje eksmisji na bruk wykonanej przez szacowną lepszą połowę, która też miłuje muzykę ale ma więcej zdrowego rozsądku i opanowania przy wydawaniu pieniędzy :-). Pytanie jest, ponieważ nie za bardzo mogę przeprowadzić taki odsłuch w domu, czy ten Rotel będzie odpowiedni do zasilenia Paradigmów Studio 40 v.3, sygnał byłby podawany z Yamahy 2400, reszta sprzętu to Yamaha CDX 550, Philips DVD955.

https://www.audiostereo.pl/topic/11793-rotel-rb-1050-paradigm-studio-40-v3/

Ja bym raczej pomyślał nad jakimś Primare ... albo czymś uzywanym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kiedyś miałem Paradigmy, al z niższej serii ( monitor 9 ), zarówno te jak i tamte charakteryzują się dużą skutecznością rzędu 90 db. co sugeruje użycie nawet słabego wzmacniacza lampowego. Co innego że z lampą ich nie próbowałem tylko z Thule IA 60B. Grały bardzo dynamicznie i czytelnie. Tylko te barwy nie do końca udane... Radzę wypróbować jakiegoś Musicala Fidelity, tchnie trochę ciepła w te chłodne membrany.

No właśnie, a może wrócić do starego hobby i zbudować sobie DIY lampowe. Może jakaś sugestia dot. schematu, który jest w miarę sprawdzony. Bo szczerze przy rocznym dziecku to raczej nic sobie sam nie zaprojektuję :-) może poza skrzynką na elektronikę :-)

do paradigmów ciepły wzmacniacz zdecydowanie!

Musical Fidelity łączy się bardzo dobrze, ja w ogóle nie myślałem o Paradigmach, ale po przerzuceniu kilkunastu par kolumn (jak nie więcej) wziąłem Paradigmy (w cenie z Musicalem absolutnie nie do pobicia).

Ja co prawda wolę 20 niż 40 (mniejsze mają lepszą scenę) ale Musical bedzie pasował - będzie b dobrze!

poszukaj A3, albo monobloczków-prosiaczków z drugiej ręki

To prawda, według mnie Studio 20 są znacznie ciekawsze od 40. Moim zdaniem mają nawet lepszy bas mimo mniejszej obudowy. Może nie niższy, ale barwowo ładniejszy i lepiej kontrolowany.

Czyli jednak komisy, bo na All za lampy ludki żądają kosmicznych kwot (pewnie za grawerkę), co prawda chyba bardziej wolałbym DIY, tak jak napisałem kiedyś eletronika sprawiała mi dużo przyjemności. Może po latach będzie jak kiedyś, a satysfakcja z DIY na lampach z ładną budą (akurat mam dostęp do b.dobrej jakości drewna w przyzwoitej cenie i trochę zdolności przy jego obróbce) może być większa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.