Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana kina domowego na dobre stereo

zukosok

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

po kilku latach zachwytu kinem domowym, przyszedł czas na powrót do dobrego dźwięku stereo, a ze nie chcę zamienić siekierki na kijek, bardzo proszę kolegów o pomoc w doborze wzmacniacza i głośników.

A wiec, wole dźwięk cieplejszy, ale nie kluchę, z doza basu, ale bez przesady :) aktualnie mam zimny zestaw i nie chce mi się go wogole słuchac.

Muzyki prawie każda Clapton, Sting,Pink Floyd, Sara K, TSA, Maleńczuk, Velo, Lily Alen... .raczej tylko nie klasyczna i hip hop. Audio będzie stało w pokoju 3.6mx4m.

Aktualnie posiadam :

Onkyo sr 875-podobno ma całkiem niezły wzmacniacz stereo- lecz zimny.

cd Marantz cd 7300 mod,zloty

zestaw głośników kina domowego eltax:

przod liberty 5+ mod , brakuje mi w nich basu i pazurka

tyl liberty 3+,

centralny liberty,

sub liberty

bardzo proszę o podpowiedz co z tym fantem zrobić, sprzedać wszystko czy może wymienić coś? w sumie mogę sprzedać wszystko i kupić sprzęt używany od nowa, co do kwoty to nie wiem ile dostane za to co mam, ale myślę ze budzet to 2500- 3000zl

dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/117992-zmiana-kina-domowego-na-dobre-stereo/

a może kolego podrzucisz mi jakiś pomysł na monitory na statywach, zona upiera się ze pokój będzie optycznie większy , tylko pytanie czy nie stracę znów na dźwięku, bo jeśli tak, to nie chce, po prostu mam dość kompromisów, tak jak pisałem ostatnio słucham tylko muzyki na słuchawkach podłączonych do kompa, oczywiście dobra karta muzyczna.

Siema.

W takim metrażu można pokusić się o monitory, ale czy będzie odpowiadać Ci takie brzmienie trudno powiedzieć, mnie brakowało "mięsa" przy stopie perkusji, kontrabas brzmiał inaczej itd.

Jeżeli zmiana ma być konkretna, zmień cały system audio.

Zacznij od zakupu kolumn. Jeżeli będziesz miał możliwość kup potem jakiś wzmacniacz stereo (Sony ta-f670, roksan caspian - zależy ile będziesz chciał przeznaczyć) i wtedy porównasz sobie, czy jest poprawa znaczna względem Twego Onkyo.

Co do kolumn polecam zapoznać się z tańszymi Dali 104 lub 450. Z droższych jak kolega wyżej z naciskiem na Dynaudio Audience 62, dodatkowo Dali Lektor 6.

muzyka leci z komputera, bo na nim pracuje, wiec albo słuchawki albo do radia internetowego, skypa mam male głośniczki komputerowe bosse-limit miejsca na biurku, teraz pragnę powrócić do dobrego stereo w pokoju, zapomniałem dodać jeszcze ze nie mogę słuchać zbyt głośno muzyki-dzieci, a wiadomo ze jak nie rozkręcisz wzmaka to niektóre kolumienki nie graja....

znalazłem kilka ww kolumn, Castle Acoustics Severn 2SE oraz nie wymienione wcześniej Castle Knight 4???, niestety nie znalazłem na sprzedaż Dynaudio Audience 62, tak czy inaczej od których zacząć?/ czytaj które najlepsze?

ps. obiecałem zonie wiec pisze, darujcie, skoro nie będzie monitorów to żonka pyta, czy mogą być ciut bardziej fikasne jakieś, a nie takie kwadraty, chodzi jej o zwężane z tylu, takie jajko. :)

Jeżeli zależy ci na przyjemnym brzmieniu bez rozczulania się nad typowo audiofiliskimi aspektami brzmienia, to mogę polecić kolumny firmy Quad. Podstawkowce 12L, bądź niewielkie podłogówki 21L. Grają ciepłym i dość soczystym brzmieniem. Do tego jest jeszcze efektownym. Poszukaj w sieci opinii na ich temat. Są też pięknym meblem:), nadal jednak nudnym prostopadłościanem - niestety. Wadą jest niska podaż używanych egzemplarzy w Polsce, ale można nabyć na Wyspach za naprawdę niewielkie pieniądze.

Jeszcze jedno, w takim pokoju i przy takim repertuarze sprawdzi się większość kolumn podstawkowych. Chyba, że będą wyjątkowo małe. Warto także pokusić się o jakiś przyzwoity wzmacniacz. Przy Twoim budżecie jest, to możliwe.

Nie myśl - słuchaj.

czytałem recenzje i watki dotyczące quad-ow wygląda na to ze by mi pasowały, minusem jest jak wyczytałem ze lubią sporo powietrza wokół, co do Castle Knight 4, bas reflex u dołu, dzięki temu nie musza być tak mocna odsunięte od ściany, niestety nie znalazłem za dużo informacji o nich, co do B&W to kiedyś słyszałem , nie pamiętam modelu i jakoś mnie dźwięk nie porwał, tak jak pisałem lubię cieplejszy dźwięk, z mocniejszym basem i szczegółami, tak czy inaczej postanowiłem , wymieniam kolumny ale jeszcze nie wiem na jakie.

Ja też posiadam B&W (604 S3 + in-walle z adekwatnej serii) polaczone z amplitunerem Onkyo grają naprawdę nieźle chociaż raczej neutralnie niż ciepło. Ale tez nie są to przecież ciepłe, tylko raczej analityczne kolumny. W każdym razie patrząc na muzykę jakiej słuchasz to nie musi być zła opcja tym bardziej, że żeby kupić za te pieniądze poza kolumnami jeszcze klocek grający znacznie lepiej od tego Onkyo musisz nieco poszukać a i raczej na rynku wtórnym więc zawsze nieco "kot w worku", szczególnie w tym zakresie cenowym; pytanie czy nie lepiej zostac przy swoim pewnym sprzęcie, który odpięty od nadmiaru głośników i podlaczony do czegoś lepszego niż Eltaxy (co akurat jest nietrudne nawet z niewielkim budzetem - vide co napisał justas32) nie pokaże się z zupełnie innej strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.