Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś modyfikował AVANCE OMEGA 503?

PIT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś może tuningował wspomniane kolumny. Czy można je niedużym kosztem znacznie poprawić w brzmieniu? Czy jest sens coś zmieniać czy może od razu sszukać nowych kolumn?

Pzdr

PIT

PIT: Jast sens - OMEGI świetnie się nadają do tuningu, sam mam tuningowane 509tki - różnica w brzmieniu jest ogromna! w zasadzie nie ma czego porównywać z oryginałem "made in china"... A koszty (jakie koszty?) naprawdę są niewysokie!

A szczegóły to już nie moja działka - np. forumowicz McGywer zna się na rzeczy (szukaj w wyszukiwarce), mam nadzieję, że się tu wypowie :)

Pozdrawiam

-> McGyver nie daj sie prosic ...

tez mam 503 ( mk I ) podbno na swoje czasy były EXTRA no ale technika idzie na przód ... "uszy" chyba też ...

kilka wskazówek, porad i przykładów nie zaszkodzi nikomu ... a spewnością jest nas wiecej ( 503-kowców lub podonych ) którzy chetnie posłuchaliny swoich kolumienek "odświezonych" za niewielki pieniądze ...

dzieki :)

> qot

Święta racja - myślę, że kilka przykładów ni zaszkodzi. Nie chciałbym zbytnio wgłębiać się w szczegóły typu trzeba wymienić to czy coś innego - ale bardziej interesuje mnie co można dzięki temu uzyskać. Co się poprawi w odsłuchu i do jakich konstrukcji je można po upgradzie porównać?

pzdr

No cóż, w sprawie skali poprawy brzmienia po upgradzie uprzejmie odpowie zapewne MareG, jako codzienny użytkownik zestawu z NADem C340. Ja tylko napiszę, że najsłabszym punktem tych konstrukcji jest opracowanie zwrotnicy, a i wnętrze obudowy warto nieco przekonstruować, aby zapewnić midwooferkom lepsze warunki pracy (z zewnątrz ani śladu nie widać).

Robiłem 509, a 503 musiałbym na nowo pomierzyć i opracować na warsztacie, bo mają inne midwooferki, więc i gotowego opracowania od 509 nie można zastosować.

witam

też jestem ciekaw ile można wycisnąć z tych poczciwych kolumienek, moim zdaniem mają potencjał, nie śmiejcie się ale na moment podłączyłem zwrotnicę od klonów Proaca 2.5 i o zgrozo zagrało lepiej, mimo że nie mierzona do tych głośników. Dźwięk nabrał ogłady, przestrzeń się ułożyła (no i trochę rozjechała na boki), szczegółowość wzrosła, a bas miał tupnięcie. Co prawda słuchałem tylko jakąś godzinę ale i po tym mam ochotę na tuning Avanców. Moim zdaniem zbudowanie nowej zwrotnicy może przynieść ogromny efekt, a połączenie z wymianą okablowania i ulepszeniem skrzynek stworzy zupełnie nowe kolumny. Czekam na wszelkie uwagi dotyczące tuningu, zwłaszcza zwrtonicy, czy ta w 509 znacząco różni się od 503. McGyver nie daj się prosić, podziel się doświadczeniem. Szkoda, że nie mieszkasz w Warszawie, miałbyś we mnie klienta :-)

Pozdr.

Modyfikowałem te kolumny u p.Darka w Tychach. Obejmowały one:

wzmocnienie skrzynek,

wytłumienie,

kolce,

wymiana okablowania wewnętrznego,

wymiana konektorów,

wymiana praktycznie wszystkich elementów zwrotnicy łącznie z cewkami na powiertzne

dociążenie komór ołowiem

Efekt - super, lepiej kontrolowany bas, większa szczegółowość , ogólnie lepszy dzwięk

Wszystko to poniżej 500 zł.

Jestem zdowolony i nie planuję na razie zmieniać kolumn.

Mirek

Pan Darek w Tychach, to brzmi trochę tajemniczo, czy jest do Pana Darka jakiś kontakt mailowy, może ma gdzieś, albo może Ty masz wartości elementów w zwrotnicy.

Pozdr.

Zwrotnica jest ma schemat identychny, jedynie komponenty

praktycznie wszystkie są wymienione wraz z płytką.

Telefon ten sam co w powyższym poście. Jeżeli masz chęć posłuchać

to napisz maila. Adres w 'o mnie'.

No to wypada coś napisać:) A więc w wielkim skrócie: Pierwszy odsłuch po tuningu i natychmiast szok: PRZEDE WSZYSTKIM dalsze plany - z jednorodnej masy jaka była dotychczas po prostu ONE też grają, nareszcie można je usłyszeć i rozróżnić. Scena nabrała powietrza i zapanował większy pożądek no i instrumenty zabrzmiały bardziej naturalnie - ta trąbka Milesa - zupełnie jakbym dotychczas słuchał z watą w uszach!!! - takie były moje szczere pierwsze wrażenia. Po jakimś czasie poprawiłem jeszcze scenę i bas obracając nieco kolumny - poprzednio w takim ustawieniu nie chciały grać, a teraz wręcz przeciwnie - mój pokój to trudna sprawa pod względem dobrej akustyki :

Oprócz zwrotnic konstrukcji McGywera na moje życzenie zastosował okablowanie QED Silver Anniversary, zrobił mi także dodatkową przegrodę do dociążenia - po wypełnieniu wyprażonym piaskiem kolumny nareszcie coś ważą!

Generalnie Panowie W 100% WARTO BYŁO na tydzień oddać kolumny w ręce fachowca!

Pozdrawiam

Marek

--> marcin: Kiedyś też tak bym pomyślał i pewnie tak bym zrobił - ALE moje zdanie dot. akurat kolumn się zmieniło jak usłyszałem co potrafią dobrze skonstruowane kolumny DIY oraz modyfikowane "sklepowe"!

Sprzedaż kolumn nie wchodzi już w grę, w przyszłości planuję wymianę głośników z dostosowaniem zwrotnic bądź też w przypadku nagłego przypływu gotówki - zlecenie opracowania całkiem nowych kolumn DIY od podstaw...

Pozdro

(off topic)

BRODA - Tak dostałem, wielkie sorry za nieodpisanie, miałem kompletnie zawalony tydzień - dziś odpiszę :) Linki do zdjęć muszą działać, tak było prościej i sybciej wysłać niż zawalać maila tyloma zdjęciami...

Marcin, a jakie znaczenie ma grzebane czy niegrzebane? Chyba powinno się liczyć jak grają? Fachowy upgrade może podnieść jakość dźwięku na wyraźnie wyższy poziom.

panowie wszystko jasne ze ma grac, ale omegi to budzetowka i ktos kto je kupuje woli nowe, ja swoje sprzedalem dolozylem 1000 i zakupilem AN J/D, zrobice cos lepiej z omeg 503? :)

Za 1000 to się nawet da wymienić woofery na lepsze, swego czasu kupiłem używane Vify M18 po 200/szt.

A to są wooferki klasa, siedzą nawet w takich Dali Grand Diva za 15000zł.

Bo nie można sobie tak po prostu i bezkrytycznie wymieniać głośników. To musi być przemyślane, dopasowane i obliczone. Poza tym niestety nie zawsze się to opłaci. Ale w niektórych Tonsilach (Maestro, Czat, Excellence) wymiana wysokotonówki i dostosowanie zwrotnicy przynosi nadspodziewanie dobre efekty.

• 2 miesiące później...

Wróćmy do zwrotnicy. Czy ktoś, kto modyfikował może podać parametry użytych elementów, tj. indukcyjność cewek, pojemność kondensatorów itd. w oryginalnej zwrotnicy. Chcę wymienić obecne na lepsze jakościowo, ale bez ingerencji w parametry filtra. Czy warto zmieniać cewkę niskośredniotonowców?

• 6 miesięcy później...

Cześć

właśnie wczoraj zabrałem się do modernizacji moich 503 mkII

pierwszym krokiem było zastąpienie oryginalnych elementów zwrotnicy i tak cewki zastąpiłem powietrznymi taśmowymi, kondensatory elektrolityczne zastąpione MKP Jantzen i rezystory metalizowane, montaż bezpośredni koncówek elementów (skręcone i lutowane) , okablowanie - srebrzona linka miedziana 2,5mm2. Modyfikowałem tylko jedną kolumnę, druga pozostała jako wzorzec. Efekt - nagle pojawiły się wyraźne tony średnie, zniknął jak ktoś to ładnie na forum ujął koc który przykrywał dźwięk ! Podział częstotliwości i konstrukcje zwrotnicy pozostawiłem bez zmian tj. niskie tony 6dB/okt, wysokie 12dB/okt + korekcja impedancji. Ze zwrotnica jeszcze trochę poeksperymentuję, o wynikach powiadomię. Dalszym krokiem były zmiany w skrzynkach, tj. zmiany konstrukcji, tłumienie, maty itp. Wydzieliłem oddzielną komorę dla górnego głośnika nisko/średnio ok. 5 dm3 i wytłumiłem, dolny głośnik pozostał w obudowie bass-reflex o zmniejszonej objętości, ok 12 dm3 , ścianki wytłumione matą. Normalnie obudowa 503 ma jakieś 24 dm3 ( 2 głośniki z których każdy powinien mieć ok 12 dm3). Efekt - srednie tony super ! dźwięk czysty, przejrzysty, ale ....... gdzie te basy ??? :)) Kolumna wzorcowa miała znacznie lepszy bas, natomiast modyfikowana prawie wcale !! Dzisiaj eksperymentów ciąg dalszy. Na zakończenie powiem , że takie przeróbki to fajna zabawa, jeżeli ktoś ma trochę cierpliwości. O dalszych efektach , mam nadzieje pozytywnych poinformuję, a może ktoś ma uwagi lub inne pomysły?? Jestem na etapie przerabiania gdzie moge wcielić w życie inne pomysły i poinformować o efektach , zapraszam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.