Skocz do zawartości
IGNORED

Szczoteczka do płyt za 22 zł - czy zostawia rysy?

Krzysztof_54067

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ale miałem na myśli tę magiczną gąbkę, o której mowa w poniższym linku. Kolega napisał, że czyści delikatnie na sucho za pośrednictwem samej tej gąbki i nic się nie rysuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem ostatnio płytkę Dire Straits i po rozpakowaniu wygląda jakby ktoś jeździł z nią po dywanie i na dodatek pełno śladów po palcach, a zafoliowana była oryginalnie.

nie załapałem

tzn. tak się stało po zastosowaniu magicznej gąbki?

gąbek magicznych

jak wpływ może mieć wyczyszczenie winyla "magiczną gąbką" na zawieszenie igły? czy ta gąbka pozostawia "siebie" na płycie i zwiększa tarcie igły?

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Gość masza1968

(Konto usunięte)

jak wpływ może mieć wyczyszczenie winyla "magiczną gąbką" na zawieszenie igły? czy ta gąbka pozostawia "siebie" na płycie i zwiększa tarcie igły?

Nie chodzi o czyszczenie płyty tylko igły.

Są tu tacy co stosują jakiegoś Jana Niezbędnego (tego typy gąbki) do tego.

Nie chodzi o czyszczenie płyty tylko igły.

Są tu tacy co stosują jakiegoś Jana Niezbędnego (tego typy gąbki) do tego.

Jak się stosuje tak jak powinno to nic się nie stanie, a jak się wciska i czochra to nie tylko żelkiem i Janem ale i najlepszymi szczotkami można zajechać igłę/zawieszenie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak się stosuje tak jak powinno to nic się nie stanie, a jak się wciska i czochra to nie tylko żelkiem i Janem ale i najlepszymi szczotkami można zajechać igłę/zawieszenie.

Nie chodzi o siłę nacisku i czochranie.

Zwieszenie igły jest stworzone do pracy wyłącznie w jednym kierunku.

Wyobraź sobie co się z nim dzieje jak odrywasz igłę od takiego lepkiego badziewia.

Szczoteczka węglowa wymusza pracę zwieszenia w normalnym kierunku.

Ale niech tam każdy robi jak mu się podoba :)

Czując się pośrednio wywołanym do tablicy w kwestii czyszczenia samej płyty taką gąbką czy też bardziej techniki takiego zabiegu to chyba najlepiej zilustruje to ten obrazek.

Ukryta Zawartość

Strzałka wskazuje nam kierunek obrotu płyty, a sama gąbka pozostaje nieruchomo trzymana tylko z takim naciskiem aby paprochy nie przeleciały dołem. I tak od zewnętrznej do wewnętrznej. Płasko to bym tego raczej nie trzymał.

Igłę też da się tak wyczyścić i ogólnie to jest pomysł zaczerpnięty stąd lub z winyl.net (EDIT - było tu i tu i to nawet wielokrotnie). Wystarczą 1-2 dosłownie jej muśnięcia - oczywiście zgodnie z kierunkiem pracy zawieszenia bo inaczej sobie tego nie wyobrażam. A samo zawieszenie podczas tego zabiegu nie odkształci się bardziej niż pod naciskiem ramienia na płycie (a to świadczy o skali potrzebnej siły).

Tak jak wspomniał kolega powyżej wszystko można zepsuć nawet dedykowanymi narzędziami za kilkaset złotych i z hi-endowym logiem jeśli nie ma się wyobraźni.

A stara zasada inżynierów głosi, że jeśli coś jest głupie ale działa to wcale nie jest głupie. Moje płyty i igły mają się doskonale.

Ukryta Zawartość

nie załapałem

Nie, nie. Płyta jest przed czyszczeniem, a taki egzemplarz mi się trafił mimo, że kupiony oryginalnie zafoliowany.

nie załapałem

Nie, nie. Płyta jest przed czyszczeniem, a taki egzemplarz mi się trafił mimo, że kupiony oryginalnie zafoliowany.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A samo zawieszenie podczas tego zabiegu nie odkształci się bardziej niż pod naciskiem ramienia na płycie (a to świadczy o skali potrzebnej siły).

Nie o tą siłę Adamkowi chodziło!

Chodziło o siłę działającą na zawieszenie igły podczas jej "odrywania" od lepkiego podłoża jakim może być glut ZD czy lepka gąbka.

Na jakieś mokre mazidła do igieł to bym się nie porwał. A sama gąbka jest sucha. Po prostu ma taką strukturę, że wyjątkowo dobrze czepia się jej brud. Coś jak z magicznym przyciąganiem kociej sierści przez czarne koszulki ;)

• Redaktorzy

VIS zrobil kiedys instrukcje jak fachowo czyscic igle.Trzeba odnalezc w starych tematach. Krotkie ruchy do siebie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.