Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do wzmacniacza Marantz 1072

spider_m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Dostałem w spadku wzmacniacz Marantz 1072, obecnie jest w naprawie, ponieważ był niesprawny. Proszę o pomoc w dobraniu kolumn do tego wzmacniacza. W tej chwili sprzęt będzie mi służył głównie jako kino domowe stereo, chciałbym aby kolumny oddawały dobrze głębię-przestrzeń dźwięku, lubię ciepły, nie dudniący bass; chciałbym aby wszystko było wyraźnie i niezbyt wyostrzone; nie lubię ostrych wysokich i świszczących tonów.

Nie wiem czy dobrze przekazałem swoje oczekiwania, proszę o pomoc i wyrozumiałość, ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę w takiej dziedzinie.

W załączniku opis i specyfikacja wzmacniacza. Może ktoś jeszcze doradzi, co można profilaktycznie lub dla poprawienia jakości dźwięku wymienić w tak wiekowym wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam ponownie, zapomniałem dodać, pokój 17,5 m2, wolałbym nowe, nie wiem jak jest z używanymi kolumnami i w jakim stopniu się zużywają. Kolumny podłogowe. A budżet to myślę że w granicach 1,5-2 tyś.

nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie i nowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie i nowe

Ukryta Zawartość

Dziękuję kolego!!!

Czytając i tu, i na innych forach, opinie oraz po rozmowach z kilkoma znajomymi, firma i model tych kolumn padły niejednokrotnie w moich rozpoznaniach, więc utwierdziłeś mnie w przekonaniu co do tego wyboru.

Myślałem, żę to forum jest trochę prężniejsze, ale to może i w sumie dobrze, jedna konkretna odpowiedź i nie muszę dalej rozmyślać.

Jeżeli dokonam już tego zakupu podzielę się chętnie swoją opinią.

Pozdrawiam!!!

Ukryta Zawartość

to miłego zakupu i słuchania, daj znać :)

pamiętaj, że kolumny trzeba rozgrzać około 100h na niskim obciążeniu wzmacniacza.

kup sobie te kabelki, tanie, dobre, polskie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też trzeba je rozgrzać :)

Ukryta Zawartość

Z tymi peanami na cześć Pylon bym nie przesadzał. Z opinii można odnieść wrażenie, że grają jak wielokrotnie droższe kolumny a chyba nie do końca tak jest.

Ostatnio jeden kolega coś takiego mi napisał (sprawdzał kilka różnych u siebie):

"Wziąłem do domu na odsłuch BX5. Wypadły najlepiej. Trochę brakuje im basu, ale poza tym grają najlepiej. Najszerszy scena, nie płasko. Pylony 25 niestety słabo, wszystko w jednej linii. Słuchałem jeszcze jakiś Heco i nie były złe, ale zostanę pewnie przy BX5"

Pomijając cenę, która może jest atrakcyjna jak na 1,5 tys. to jednak nie jest pierwsza tego typu, podobna opinia na ich temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.