Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Jest kilka osób zainteresowanych rezystorami Mills MRB-5Ni o wartościach 0,47R/5W i 24,9R/5W z Percy Audio. Te pierwsze kosztują 2,10USD/szt., a drugie 2,50USD/szt. Koszt zakupu to opłata Adjustments w wysokości 3% wartości zamówienia i shipping ok 18USD (chyba, że paczka będzie cięższa, to może być drożej). Podział kosztów róny na wszystkich zamawiających. Zasady składania zamówień, takie same jak dla zamówień z Mouser, tj. 30.06 br. (środa), to ostatni dzień składania zamówień, po otrzymaniu wyliczenia kosztów z Percy Audio (po ok. 3 dniach), wysyłka kalkulacji do wszystkich zainteresowanych i po 3 dniach roboczych wysyłka zamówienia do Percy Audio.

w ramach chłodnicy postanowiłem zastosować (proszę się nie śmiać) grzejnik stalowy 30cm wysokości. Słabo się znam na energetyce czy do tego krella wystarczy 533W (60cm) czy trzeba 852W (80cm) przy założeniu, że obieg powietrza jest niewymuszony- tak się chyba zakłada moc przy ogrzewaniu?

Czy to się tak po prostu przelicza, ze jeżeli mam trafo 400W na kanał to czego bym nie robił nie potrzebuje większego chłodzenia (kaloryfera) niż 400W?

Obiecuje zdjęcia po wykonaniu- i zalaniu mieszkania :)

Z moich obliczeń wynika,że dla napięcia zasilania 40V, biasu 1A na tranzystor, mocy 50W na obciążeniu 4 Ohm moc strat w najgorszym przypadku wyniesie 260W na kanał czyli 520W w stereo.

Ponieważ niektórzy koledzy dawli większe zasilanie to np. dla 50V i pozostałych parametrów jak wyżej moc strat wyniesie ok. 360W na kanał, czyli w sumie ok. 720W. Obliczenia te są dla najgorszego przypadku, czyli napiecia kolektor-emiter tranzystorów mocy równego połowie napięcia zasilania.

Kuzyn murzyna

Pojawia się coraz więcej zamówień na podzespoły z Mouser'a składanych przez osoby spoza wątku "pcb krell ksa 50". Moja inicjatywa i chęć podjęcia się organizacji tego zbiorowego zamówienia miała na celu wykorzystanie przez osoby budujące clona Krell KSA50 możliwości niejako "przy okazji" domówienia jeszcze innych podzespołów potrzebnych do innych projektów. Zajmowanie się organizacją tego przedsięwzięcia pochłania mój prywatny czas, ale chciałem rozwinąć ten wątek o kolejną modyfikację projektu KSA50. Niestety nie jestem w stanie zajmować się zbieraniem zamówień dla całego portalu audiostereo. Zatem proszę nie przysyłać zamówień tylko na podzespoły nie związane z projektem KSA50. Tym bardziej, że oprócz zbiorowego zamówienia w Mouser, organizuję równolegle mniejsze zamówienia w Percy Audio i Elfa.

Oto obecny stan zamówien. Proszę o ewentualną weryfikację. Zgodnie z ustaleniami, termin składania zamówien upływa w środę wieczorem (późnym wieczorem).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oto zdjęcia sparowanych MJE15032/MJE15033 ON Semi i 2SC2238/2SA968 Toshiba. Tranzystory NEC 2SC1845/2SA992 nie dały się sparować z tej ilości, którą posiadam, więc dzisiaj jeszcze ich dokupię. Zatem pozostaną do sparowania tranzystory z Mouser'a (MJE15032/MJE15033) i dokupione NEC 2SC1845/2SA992 i Toshiba 2SC2238/2SA968. Tranzystory Toshiby będzie można łatwo sparować, chociaż mają ok. 30% rozrzut wzmocnienia. Tranzystory MJE15032/MJE15033 mają rozrzut wzmocnienia w zasadzie ok. 5% z kilkoma wyjątkami 10% (na niewielkiej ilości 12 + 6 szt.). Zatem doskonale będzie można je połączyć w pary. Tranzystory NEC 2SC1845/2SA992 mają również bardzo niewielki rozrzut wzmocnienia w każdej grupie (NPN i PNP) - ok. 5%, jednakże rozbieżność między grupami wynosi ok. 30% na korzyść grupy PNP. Kolejna partia tranzystorów NEC powinna dotrzeć za 10-14 dni). Oczywiście wszystkie zmierzone tranzystory mieszczą się w wartościach podanych w notach katalogowych. Wszystkie zmierzone tranzystory mają swoje indywidualne numery, a ich wyniki pomiarów są zapisane w Excelu, więc zawsze można dokupić (w przypadku uszkodzenia) dany typ z określonym h21E.

Ukryta Zawartość

post-24884-100000036 1277806519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Zamieszczone przed chwilą zdjęcie sparowanych tranzystorów robi wrażenie. Dużo pracy w to włożyłeś.

Ja mam pytanie odnośnie tranzystorów MJ15003 z Mousera. Komplet jak rozumiem oznacza 8 sztuk (4+4). Ja już jeden kanał mam zmontowany, więc moje pytanie brzmi czy jest możliwość zamówienia 2 sztuk MJ15003 i dwóch sztuk MJ15004?

pozdrawiam

Krzysiek

Kuzyn murzyna

Oto aktualne zestwienie zamawiających:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś wyślę każdemu zamawiającemu zestawienie zamawianych podzespołów z cenami zakupu, shippingu, kwotą do zapłaty i numerem rachunku bankowego. Tak, jak się umówiliśmy na wpłatę czekam do poniedziałku wieczorem (05.07.2010r.). Podstawą wyliczenia kwoty do zapłaty dla każdego zamawiającego są:

- dzisiejsze ceny podzespołów w Mouser

- dzisiejsze ceny w Percy Audio

- dzisiejsze ceny w Elfa

- dzisiejszy kurs USD w PayPal

- dzisiejszy kurs EUR w Citibank.

Jeżeli na koniec dnia w poniedziałek powyższe wartości ulegną istotnym zmianom, ponownie wyślę każdemu rozliczenie skorygowane o te zmiany. Oczywiście zamówienie do Mouser, Percy Audio i Elfa wyślę również w poniedziałek wieczorem do realizacji.

Z uwagi na to, że zebranie wszystkich zamówień, przeliczenie ich, podsumowanie wszystkiego, etc. zajmuje sporo czasu, brak wpłaty wyliczonej kwoty oznacza usunięcie zamawiającego z listy zamówień.

Jeżeli w przedstawionym powyżej zestawieniu ilościowym, czy w poniższym zamówieniu Mousera inne podzespoły, niż te które zostały mi zgłoszone, proszę o kontakt na PW.

Ukryta Zawartość

post-24884-100000009 1277919565_thumb.jpg

post-24884-100000010 1277919565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U W A G A !!!

Z uwagi na to, że niektóre pozycje, jak:

- 863-MJ15003G Mfr. #: MJ15003G

- 757-2SC5171(Q,M)Mfr. #: 2SC5171(Q,M)

- 71-CMF60271R00BEBF Mfr. #: CMF60271R00BEBF

- 71-CMF60475R00FHEK Mfr. #: CMF60475R00FHEK

są obecnie nie dostępne, a dostawa w terminie póżniejszym (druga wysyłka z Mouser), kosztuje dodatkowe 42EUR, proszę osoby które są zainteresowane w/w podzespołami o informację:

- czy zamawiać je

- czy usunąć.

To zastrzeżenie nie dotyczy pozycji:

- 863-MJE15032G Mfr. #: MJE15032G,

ponieważ te tranzystory mam sparowane w 3 kompletach (dla wszystkich zamawiających), które kupiłem dwa tygodnie wcześniej w Mouser.

Niestety, jak widać nie ma tranzystora mocy MJ15003G. Być może, gdy bedą dostępne w terminie późniejszym, warto będzie zrealizować kolejne zbiorowe zamówienie na pary MJ15003G/MJ15004G.

Jeszcze raz: proszę o informację, czy usunąć z zamówienia pary MJ15003G/MJ15004G oraz pozostałe w/w podzespoły (tranzystor 2SC5171, rezystory CMF60271R i CMF60475R).

"ja uwazam ze nalezy poczekac. chyba nikogo nie zbawia 2 tyg wakacji? moze ktos wyjedzie jak ja to akurat cos sie ruszy w temacie ;)"

Okres oczekiwania na dostępnośc może być różny: może to być tydzień, jak i 8 tygodni. Jednakże, jeżeli większość zadecydowałby o poczekaniu, to pozostanie problem zamówień na pcb, które zostaną dostarczone za ok. 2 tygodnie. Ponadto, zależy mi na złożeniu zamówienia w Percy Audio w najbliższych dniach. Moge poczekać ewentualnie tydzień. Później rezygnuje z organizacji tego zbiorowego zamówienia i zamawiam indywidualnie. Proszę mnie zrozumieć: w trakcie takiego okresu oczekiwania będę otrzymywał mnóstwo korespondencji, na którą nie mam czasu. Do tego zapewne dojdą spóźnialscy, osby zmieniające zamówienie lub dodające coś do zamówienia, etc. Niestety, nie mam czasu na to. Prosze pamiętać, że przed mną jeszcze parowanie kolejnych tranzystorów (kolejna partia tranzystorów 2SC2238/2SA968 i 2SC1845/2SA992 w drodze). Ponadto po 18 lipca br. wyjeżdżam na urlop.

Zestaw rezystorów Vishay Dale zostałby okrojony o jedną pozycję: 475 Ohm. Niestety, nie przetestowałem jeszcze takiego rozwiązania, jak dosłanie brakujących podzespołów w terminie późniejszym i nie wiem czy później również nie doliczaja jakichś opłat za przesyłkę. Sądzę, że nie ma sensu płacic ok. 12PLN za parę tych rezystorów. Prawdopodobnie taniej i prościej można je kupic np. w rezystory.pl lub na jakimś Allegro.pl.

Dostałem już kilka decyzji o rezygnacji z podzespołów, które są niedostępne, zatem proponuje nie zamawiać tych niedostępnych pozycji.

Wydaje mi się że czekanie na jakiś element (np. MJ15003) ma sens tylko wówczas, gdy jest znany czas oczekiwania. Proponuję więc zrealizować zamówienie bez tyh tranzystorów.

Kuzyn murzyna

Oto lista wpłat. Na żółto zaznaczyłem osoby, od których nie dotarły jeszcze przelewy. Wiem, że niektóre przelewy są w drodze, zatem dotrą w poniedziałek po pierwszej sesji przelewów międzybankowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie jedna rzecz, jaki wpływ na brzmienie będzie miała zmiana rezystancji sprzeżenia zwrotnego z 12k na np 22k ? Da nam to ok 2-krotnie większe wzmocnienie. Pytam ponieważ czasami brakuje mi "mocy". Czekam na rzeczowe odpowiedzi.

Dziękuję.

PS

Czy usłyszę zmianę wysokopradowych (z przykręcanymi zaciskami) kondensatorów zasilających na 2 razy większą pojemność tylko że składajaca się z kilkudziesięciu przewlekanych?

Rozliczenia wysłałem w Excelu z przyzwyczajenia (używam tego arkusza, niemal od 20 lat, tj. od czasu gdy nie miał nawet jeszcze polskiej werski językowej; jest to mój podstawowy program w codziennej pracy, jak i po niej). Jeżeli ktoś z zamawiających ma problem z odczytaniem wysłanego rozliczenia, to prosze użyć np. arkusza z Open Office (jak ktoś sugerował), albo przyśle mi emaila z informacją o problemie. Wyślę kopię takiego rozliczenia bezpośrednio w wiadomości, wówczas nie będzie potrzebny do tego żaden zewnętrzny program. Przepraszam za ewentualny kłopot.

• Pokaż nowe odpowiedzi