Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw za 2-3 tysiące do ~10m2 - allrounder

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pół roku temu po namysłach kupiłem Microlaby Solo7C. Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony, po zmianie karty na Prodigy Cube i zakupie nowego opampa było tylko lepiej, nawet po kupnie HiFiMan'ów HE-300 nie czuję jakiegoś wielkiego niedosytu.

Przymierzam się jednak do zmiany sprzętu na coś konkretniejszego głównie (żeby nie powiedzieć jedynie) z dwóch powodów: dynamika i moc basu. W kawałkach rock'owych czasami jest jednak za mało tego mięcha, nie można powiedzieć, że się gubią, ale jednak powinno być troszkę szybciej i mocniej na klacie.

Generalnie preferuję brzmienie z dość mocnym basem, ciepłe, muzykalne, porządna dociążona średnica, wysokie nie mogą być bardzo ostre, lubię raczej łagodną górę z dużą ilością detali, jak już ma być jej więcej to tej wyższej. Słucham wszystkiego, od szybszego rock'a i metal'u przez dobry wokal pokroju Depeche Mode na elektronice i rapie kończąc.

Mój pokój wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odległości może trochę zaniżone, w rzeczywistości pokój ma wymiary około 215x420cm. Nie jest to dużo i martwi mnie to jeśli chodzi o osiągnięcie mocnego i dobrego jakościowo basu.

Trochę poczytałem i generalnie dzieje się tragedia. Jedni mówią, że dany sprzęt jest dynamiczny, żywy, bardzo dobry, inni mieszają go z błotem i uznają za muł. Znalazłem modele takie jak Jamo S606, S608 (i inne S'ki) oraz Paradigm monitor 7 i 9. Mój budżet to 2-3tyś zł na wzmacniacz + kolumny, prosiłbym o rady, wskazówki czy jakąkolwiek inną pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

podane przez Ciebie modele kolumn zdecydowanie nie sprawdzą się w pomieszczeniu poniżej 10 m2. Zdecydowanie proponowałbym Ci dobre monitorki, po prostu będą znacznie lepszą opcją do Twojego pokoju.

Zwróć proszę uwagę na wzmacniacz Xindak A-06 w połączeniu z kolumnami Monitor Audio Bx2 lub NAD C326 BEE z kolumnami Pylon Audio Monitor. Moim zdaniem to dwie bardzo dobre brzmieniowo propozycje, które powinny Cię w pełni usatysfakcjonować.

Na koniec proponuję bardzo nowoczesny zestaw, który także będzie świetną opcją do współpracy z komputerem poprzez wbudowany przetwornik USB DAC. Spójrz proszę na Pro-Ject Maia, który połączyłbym z kolumnami Monitor Audio Bx2 lub wersję wolnostojącą Pylon Audio Pearl 20.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Rozumiem, że proponowane zestawy powinny wpasować się w moje gusta muzyczne (dobry, dynamiczny i mocny bas, muzykalna, żywa średnica i nieostra detaliczna góra czyli łagodnie i ciepło) ?

Mam tez pytanie co do Pylonów, są ponoć robione na podzespołach Tonsil'a, które są bardzo tanie i da się je zrobić DIY za 30% ceny nowych. Ile jest w tym prawdy ?

Chętnie umówiłbym się na odsłuch jednak mieszkam w okolicach Wrocławia, z tego co widzę macie salon tylko w okolicach Łodzi.

Dodam, że sprzęt może być używany!

Dziękuję za szybką odpowiedź. Rozumiem, że proponowane zestawy powinny wpasować się w moje gusta muzyczne (dobry, dynamiczny i mocny bas, muzykalna, żywa średnica i nieostra detaliczna góra czyli łagodnie i ciepło) ?

Nie, te kolumny nie mają zbyt dobrego basu nawet jak na podstawkowe. Poza tym to czego słuchasz - brzmienie żywe, detaliczne, dynamiczne oraz jednocześnie łagodne i ciepło - te cechy łączą tylko dużo droższe, klasowe kolumny.

Kup monitory aktywne Focal Alpha 80. Albo dokup sobie mały subwoofer aktywny dobrej firmy - zdziwisz się jak zmieni się dźwięk

Nie kupuj żadnego starego Jamo bo będziesz żałował. Ani żadnych DIY Tonsila bo będziesz żałował jeszcze bardziej.

Nie, te kolumny nie mają zbyt dobrego basu nawet jak na podstawkowe. Poza tym to czego słuchasz - brzmienie żywe, detaliczne, dynamiczne oraz jednocześnie łagodne i ciepło - te cechy łączą tylko dużo droższe, klasowe kolumny.

Niestety tego się spodziewałem, już kiedyś mi mówili, że z takimi wymaganiami powinienem mieć dużo większy budżet. Ale z drugiej strony myślę, że po Solo7C wszystko dla mnie będzie mniej lub bardziej lepsze.

Pisałem z don111 na GG, doszliśmy do wniosku, że powinienem ewentualnie zainteresować się Castle Knight 2, co o tym sądzicie? Są jeszcze jakieś propozycje ?

Najlepiej jak byś miał okazje posłuchać tego co sam sądzisz i wybierzesz wdł. siebie w każdym bądź układzie nie brał bym pod uwagę Tagi wdł. mnie jest przytłumiona gra basowo ale całym pasmem brak góry ja wybrałem Jamo 628 w nich dźwięk jest tak jak by taki krystalicznie czysty jeżeli chodzi o środek i górę, natomiast bass hmm… wdł mnie ma moc :D nie wymaga subwoofera czy to w filmie czy muzyce. Słoń mi na ucho nie stanął ale audiofilem też nie jestem. Jamo może nie są jakoś szczególnie polecane ja się skusiłem i nie żałuje natomiast pozostałą kasiorkę przeznaczył bym na lepszy wzmacniacz bo Jamo dosłownie mają pier… jeżeli chodzi i bass ale swoje też lubią pociągnąć. Na pewno odpuścił bym sobie pioneera i yamahe bez wysterowania by Cię zakrzyczały celował bym w onkyo lub denon. Odnośnie pomieszczenia zaryzykował bym stwierdzenie, że jeden front jamo + np. center nagłośniły by cały pokój.

Najlepiej zrób tak jak ja poczytaj wypowiedzi z testów pooglądaj ceny ugadaj się gdzieś, żebyś mógł posłuchać zaokrąglij wybór do max 3 i jak podepniesz to wyłączyć wszystkie wspomagacze oraz podbijania tonów słuchaj na sucho najlepiej weź muzykę cd lub flac żebyś nie wyskoczył z mp3 128kbps. Ja lubię muzykę Stirling (mieszanie dubstep) np.

Tu jest dużo wszystkiego i nie zauważam żeby bas nie wyrabiał, a jest solidny natomiast góra oraz środek się nie chowają za ścianą jak to zauważyłem w Tadze Azure F-80 oraz Klipsach czy jak im tam.

Masz małe pomieszczenie, ciężko będzie żeby coś tam dobrze zagrało... Koniecznie standy, nie jakieś półeczki...

U mnie microlaby zostały zastąpione przez:

Wharfedale Diamond 10.2 + Denon DRA-F109 DAB

Ale też akustykę mam bliską dobrej.

Wharfedale mam za krótko.

Na microlabach nie słuchałem muzyki. To był sprzęt który kupiła narzeczona. Graly jak z narzuconym kocem, bas jakiś tam uderzał, ale ogólnie tragedia, wokale niewyraźne. Malo ich słuchałem, ale z nich nie leciała tez muzyka przykuwająca uwage.

Zestaw który podalem kosztował 1700zl

Opisze ci brzmienie za kilka dni jak będziesz dalej zainteresowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.