Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec z nami, Panowie...

Teo

Rekomendowane odpowiedzi

Vorpane> konserwatystow-narciarzy, odsadzajacych ski-bobistow od czci i wiary oraz twierdzacych ze juz predzej usiedli by do piwa z snowboardzistami tez mam w powazaniu... slowo rulez kluczem do tematu... no need to argue... trendy-brendy-a-na-jajach-mendy... przepraszam troszku znietrzezwial...

Bez przesady z koszernością!

Posłuchać KD trzeba i wypada mieć swoje zdanie na temat np. DTSu

bo inaczej to wszelkie wypowiedzi na temat wyższości Stereo są mało przekonywujące.

Owszem stereo ma zasadnicza przewage nad DTS, DVD-audio, SACD, czy czego chlopcy tam nie wymysla: najnowasza plyta mojej ulubionej Renee Fleming jast wydana tylko w formacie stereo. I nie tylko plyta Renee.

no ciekawy temat , stereo zawsze będzie bo nic

tego nie zastąpi , bo jeżeli ktos kupuje sprzet do K/D

to chyba nie tylko do oglądania

w moim przypadku K/D to jedynie 5% choć przyznam Wam

że wiekszość płyt koncertowych kupuję wyłącznie w DTS'ie

Na koncercie to ja slysze daleko inny dzwiek niz ten reprodukowany przez system ale, zadne DTS-y nie poprawiaja niczego istotnego i zadaje sie - nawet nie moga. To juz bardziej pomocne bylyby jakies DSP dodane do zwyklego stereo albo chocby radykalnie nowa koncepcja promieniowania dzwieku przez glosniki. No, ale DSP sa be...

Dobrze Ci sie wydaje, Dudivan - zadaniem DTS-u nie jest zadne poprawianie (w opozycji do lubego Ci jak sadze po wypowiedzi DSP), a transport (fakt: skompresowany) dzwieku wielokanalowego, dwukanalowego, jednokanalowego, wedle woli. Podobnie SACD. Podobnie DVD-Audio. Zakladanie, ze system stwarzajacy mozliwosci lepszej reprodukcji (przy oczywistym zalozeniu odpowiedniej jakosci realizacji materialu zrodlowego) jest be od tak sobie jest dla mnie, wybaczcie, oznaka ignorancji i kibolstwa.

> Dobrze Ci sie wydaje, Dudivan - zadaniem DTS-u nie jest zadne poprawianie (w opozycji do lubego Ci jak

> sadze po wypowiedzi DSP), a transport (fakt: skompresowany)

to w DTS jest jakas kompresja ?

> dzwieku wielokanalowego, dwukanalowego, jednokanalowego, wedle woli.

Wedle woli to ja mam w komputerze. Moge stosowac format jaki mi sie zywnie podoba. Moj procesor, dysk twardy ani soft nie narzuca mi ilosci bitow i Hertow. DVD i SACD - tak.

> Zakladanie, ze system stwarzajacy mozliwosci lepszej reprodukcji (przy oczywistym zalozeniu odpowiedniej

> jakosci realizacji materialu zrodlowego) jest be od tak sobie jest dla mnie, wybaczcie, oznaka ignorancji i

> kibolstwa.

Obawiam sie, ze te mozliwosci polepszenia sa iluzoryczne za to glownym celem bylo stworzenie kolejnego zamknietego formatu aby wyciagnac pieniadze z kieszeni klienta po to aby wkrotce wyciagnac i promowac kolejny zamkniety format. Podziwiam Twoja bezstronnosc - z pewnoscia nie jestes kibolem jakiejkolwiek druzyny.

> to w DTS jest jakas kompresja ?

Tak. Mniejsza statystycznie kilka razy niz ta w AC3, ale jednak.

> Wedle woli to ja mam w komputerze. Moge stosowac format jaki mi sie zywnie podoba. Moj procesor, dysk twardy ani soft nie narzuca mi ilosci bitow i Hertow. DVD i SACD - tak.

Chyba Cie nie rozumiem. DTS jest podobnym nosnikiem danych cyfrowych jak CDDA, tyle ze o lepszych parametrach. To dwa pojecia z tej samej domeny i tu je porownujmy.

> Obawiam sie, ze te mozliwosci polepszenia sa iluzoryczne za to glownym celem bylo stworzenie kolejnego zamknietego formatu aby wyciagnac pieniadze z kieszeni klienta po to aby wkrotce wyciagnac i promowac kolejny zamkniety format.

Nie do konca rozumiem, o co Ci chodzi... jakie mozliwosci polepszenia?

> Podziwiam Twoja bezstronnosc - z pewnoscia nie jestes kibolem jakiejkolwiek druzyny.

Dziekuje. Mysle ze rzeczywiscie nie jestem.

>MariuszJ

"Guzia fajna masz plytke. Na czym ja puszczasz?"

To chyba jasne ze CD tego nie odtworzy, puszczam ją na transporcie DVD przez co unikam problemu jittera dla odtwarzanych płyt CD na odtwarzaczach DVD :-)

myśle że to jest przyszłość

>dudivan

"to w DTS jest jakas kompresja ?"

w DTS jest kompresja bezstratna, kompresja używa dynamicznego procesu, w którym poziom kompresji waha się w zależności od ilości dźwięku do zakodowania. Stosunek kompresji wynosi od 1:1 do 1:40

>to w DTS jest jakas kompresja ?

jak najbardziej

>Wedle woli to ja mam w komputerze. Moge stosowac format jaki mi sie zywnie podoba. Moj procesor, dysk >twardy ani soft nie narzuca mi ilosci bitow i Hertzow.

:) spróbuj nagrać coś 14bit/33kHz? A potem to gdzieś odtworzyć?

>DVD i SACD - tak.

tak... DVDAudio 8 lub 16 lub 24 bity 8kHz-192kHz fs:) skompresowane lub nie... jak w kompie...

a SACD? ile bitów? w jakiej częstotliwości?

>Obawiam sie, ze (...)

Zgoda

Pozdrawiam

Guzia> o kompresji stratnej czy nie mozna mowic w przypadku formatow czysto transportowych typu MP3. MP3 jest skompresowanym transportem dla CDDA i jest WZGLEDEM niego stratny. Jezeli rozmawiamy o digitalizacji sygnalu analogowego to kazdy transport cyfrowy jest stratny, ale w roznym stopniu.

DTS ma kompresje bezstratną, bo nie eliminuje dźwięku z materiału muzycznego tylko działa jak np algorytmy kompresujące dane np: zip, arj (bez strat).

Dolby Digital 5.1 (AC-3) posiada kodowanie eliminujące dane dźwięku, którego użytkownik nie jest w stanie usłyszeć - kompresja stratna. (duzo dalej posunięto się i więcej muzy wycina algorytm kompresji MP3).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.