Skocz do zawartości
IGNORED

GOODMANS/CARY 300B/GRAMOFON J.SIKORA

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Pytalem J.Sikore co mysli o innych glosnikach Goodmansa i jak sie to ma do (Twin Axiette 8) powiedzial ze inne odstaja od tych

tu wymienionych,okreslil je jako najlepsze z calej wypuszczonej produkcji tej firmy.Moze tez inne glosniki tej firmy juz wymagaja zwrotnicy i itd

dlatego sa trudniejsze w zaaplikowaniu,dlatego takie zdanie....

Głosniki Axiom jako szerokopasmowe nie wymagaja zwrotnicy.

Twin Axiette 8 maja jedna dużą wadę, która widac tutaj:

goodmans-twin-axiette-8_9.jpg

Tylko 6W mocy. Pasmo przenoszenia 40-18000 Hz.

Axiom 350 to 35W. Pasmo przenoszenia 20-16000 Hz. I jak napisałem aby zagrały wymagają odpowiedniej obudowy. Dużej, najlepiej z linia transmisyjną.

2652919801.jpg

Jak na moje standardy kolumny oparte na głosnikach Goodmansa z zastosowanym ARU nie maja basu. Nadaja się wyłącznie do małych pomieszczeń, a i tak brakuje najniższych rejestrów. Dopiero odpowiednia obudowa jest w stanie wyciągnąć z tych głosników niskie rejestry. Miałem u siebie w domu dwie pary głosników Goodmansa. Przepiekna barwa u ułomności w innych aspektach. Niestety nawet ja nie zaakcceptowałbym skrzyń wielkości ok. 1 x 0,8 x 1,3 ... metrów.

Pokazywałem to zdjęcie juz nie raz. Axiom 350 w linii transmisyjnej w Studio Analogowy Rogalów u Wojtka Czerna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj jedna kolumna w zbliżeniu, z dodatkowym głosnikiem wysokotonowym Goodmans Trebax: Głosnik Axiom 350 ma 10" więc można sobie wyobrazic wymiary kolumny.:

Ukryta Zawartość

Na dole "w kolumnach" leżą bodajże AXIOMy 400.

Napędzane takimi wynalazkami:

Ukryta Zawartość

Jeden z lepszych dźwieków jakie kiedykolwiek słyszałem.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

To skad sie wzial taki super bas w moich Goodmansach(Twin Axiette 8)? To bylo pierwsze pytanie a nastepne jak mozna wytlumaczyc te 6W jako malo, aby dobrze napedzilo kolumny ,jak moje kolumny graja z wzm.Cary 300B 15-watowym gdzie pokretlo galki wzmocnienia jest na godzinie 9.00 i juz jest tak glosno ze szok!!!

Teraz wszystko co napisales o Goodmansach moich nie ma ni-jak do tego co jest widoczne u mnie.

Moze innych Goodmasow sluchales? Albo w jakims dziwnym torze odsluchowym!

To skad sie wzial taki super bas w moich Goodmansach(Twin Axiette 8)? To bylo pierwsze pytanie a nastepne jak mozna wytlumaczyc te 6W jako malo, aby dobrze napedzilo kolumny ,jak moje kolumny graja z wzm.Cary 300B 15-watowym gdzie pokretlo galki wzmocnienia jest na godzinie 9.00 i juz jest tak glosno ze szok!!!

Teraz wszystko co napisales o Goodmansach moich nie ma ni-jak do tego co jest widoczne u mnie.

Moze innych Goodmasow sluchales? Albo w jakims dziwnym torze odsluchowym!

Znam dźwięk z obu omawianych tu zestawów ,miałem przyjemność gościć i słuchać ich wielokrotnie u obu posiadaczy.

To co pisze Piotr (pmcomp ) to w pełni uzasadnione tezy, lepiej grają AXIOMy , bez urazy Mirek .

Jednakowoż jak wspomina Piotr, wielkość teych paczek przeraża i skłania do refleksji , czy aby małżonka wytrzyma nerwowo kolejną zmianę umeblowania pokoju.

... a nastepne jak mozna wytlumaczyc te 6W jako malo, aby dobrze napedzilo kolumny ,jak moje kolumny graja z wzm.Cary 300B 15-watowym gdzie pokretlo galki wzmocnienia jest na godzinie 9.00 i juz jest tak glosno ze szok!!!

No właśnie. Przekręć gałkę dalej w prawo, niedaleko, zapewne jeszcze przed 12ą, a wylecą Ci membrany. Masz zbyt mocny wzmak do tego głośnika. Jakiś twój gość nie znając tego połączenia może Ci kiedyś zrobić kuku.

Tutaj przy tej skuteczności głośnika lampka 2-3W byłaby byc może lepszym wyborem. A że gra i Ci sie podoba? Super, o to chodzi. Co nie oznacza wcale, że nie można lepiej ... na Goodmansach.

W jakim torze słuchałem i w jakim pomieszczeniu pokazałem na zdjęciach. Za źródło robił magnetofon Studer A80 z taśm matek nagranych w studio własnoręcznie przez Wojcka. A On na analogowym sprzęcie potrafi wyczarować mistrzostwo świata.

Jednakowoż jak wspomina Piotr, wielkość teych paczek przeraża i skłania do refleksji , czy aby małżonka wytrzyma nerwowo kolejną zmianę umeblowania pokoju.

Moja teściowa skwitowałaby jednym zdaniem ... lepiej kupiłbys sobie dwie komody.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.