Skocz do zawartości
IGNORED

RLS Callisto IV - jaki wzmacniacz do nich?

qmacieq

Rekomendowane odpowiedzi

Zakończyłem dzisiaj testowanie kolumn RLS Callisto IV.

Wiele wskazuje na to, że te mocarne maluchy zagoszczą u mnie na dłużej :).

Próbuję wytypować listę wzmacniaczy, z którymi Callisto dobrze zagrają.

Lista poniżej:

1. Atoll IN 100 SE - (bo testowałem kiedyś z Monitor Audio RX6 i zagrały nieźle)

2. Dayens Ampino - (bo wszędzie zbiera pozytywne opinie, poza tym jest mały i zgrabny)

3. Naim Nait 5si - (bo Sprzedawca polecił).

Szczególnie interesuje mnie połączenie z Dayens Ampino (cena, gabaryty).

Serdeczna prośba o rekomendacje, szczególnie jeśli macie doświadczenia z RLS Callisto.

Wydajny prądowo ;)

U mnie grają z lampą i brzmieniowo jest bardzo dobrze ale słychać, że do pełnej kontroli brakuje trochę mocy niestety. Ponoć z Naimem się dobrze zgrywają ale nie słyszałem więc nie potwierdzam.

edit:

Wcześniej miałem Rotela 980bx. Jeśli chodzi o moc to ichnie 100w/8ohm dawało radę ale brzmienie miał za "surowe" jak dla mnie więc poszedłem w lampę (i nie żałuję :)

Witaj,

posłuchaj konieczne integrę Naim oraz Roksan Kandy K3, powinny to być bardzo ciekawe konfiguracje. Jeśli lubisz brzmienie bardzo dobrze wypełnione, lekko ociepłone, to świetnym wyborem będzie bardzo mocna hybryda lampowa Vincent SV-227.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy w naszym salonie, zawsze istnieje także możliwość odsłuchu wzmacniaczy w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Atolla od razu skreśl z listy naim ew może być - Roksan, choć to super wzmacniacz jest bardzo równy to zaczyna od dolnego dołu którego IV za dużo nie mają ale już jeden stopień wyżej i bas się rozkręca ale to nie jest ten njaniższy - górę mają niezbyt analityczną więc misiowaty atoll odpada - wszystko rzecz gustu ale mnie callisto znudziły po 4 miesiącach (podobny szał był na ushery 520) posiedzą trochę u Ciebie z uwagi na super przestrzeń i jak dobierzesz wzmacniacz - efektowny bardzo szybki bas - sprzedasz bo zamazują szczegóły i pomniejszają przekaz

Atolla od razu skreśl z listy

Dzięki za radę.

Przyznam, że na Atolla jestem już prawie zdecydowany.

Masz z Atollem jakieś złe doświadczenia?

Co do Callisto, to mi też pierwszy zachwyt przeszedł i na razie szukam wzmacniacza, który napędzi moje obecne Monitor Audio RX6, a jednocześnie będzie na tyle perspektywiczny, że będę mógł do niego dobrać inne kolumny.

Zmiana kolumn w planie, ale najpierw wzmak i DAC.

Pamiętam moją fascynację toy tower sf i kiedy grały ze strussem 150 kosmos a po przełączeniu na atolla mizeria i kołdra na kolumnach i powiem ci że rls grają podobnie i potrzebują nerwowego wzmacniacza dla góry- sam atol przyzwoicie zbudowany i MA rx6 to może akurat być dobry partner, z resztą Francuzi lubują się w metalowych kopułkach więc może .. a ten wysokotonowy w callisto IV chyba zwyczajnie za ciężki i wygaszania blachy czy pogłosów trudno tam się doszukać więc dlatego pomyślałem że z atollem to raczej nie zagra - wiesz to są niuanse ale jednak - a wracając do atolla dostaniesz barwę wypełnienie i masę- raczej gęsto ale zdecydowanie słaba przestrzeń i analityczność (słuchałem tego z dwoma trafo -chyba 100) a złe doświadczenia tylko z uwagi na własne preferencje bo jego budowa i waga rozpalą zmysły każdego zdrowego audiofila

Nie ukrywam, że Atoll ze względu na budowę, wagę i recenzje, a przede wszystkim cenę, rozpalił również moje zmysły.

Jakiś czas temu słuchałem go u siebie z moimi MA RX6 i wtedy byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.

W tym czasie na swoich MA postawiłem już krzyżyk uznając, że to po prostu kiepskie kolumny, a Atoll jednak je ożywił.

Pomijając temat Callisto, szukam wzmaka w podobnej półce cenowej co Atoll 100 (ok. 4-5 tys. PLN), które przez jakiś czas "pociągną" MA RX6, a później będą dobrą podstawą do zupełnie nowej konfiguracji.

W przyszłym tygodniu będę odsłuchiwał w jednym z warszawskich sklepów kolumny Callisto i MA ze wzmacniaczami Naim Nait 5Si i Atoll IN 100SE.

Koniecznie się pochwal wrażeniami bo ja słuchałem atolla tylko z sonusami i wierzyć mi się nie chciało że tak zrobiony wzmacniacz okazał się nijaki a nie powiem stylistyka w moim guście - może to zestawienie było niefortunne - dobrze że będziesz miał porównanie z dwoma zestawami kolumn które wg mnie grają w zupełnie innych galaktykach ( po cichu stawiam jednak na naima)

Zakończyłem dzisiaj testowanie kolumn RLS Callisto IV.

Wiele wskazuje na to, że te mocarne maluchy zagoszczą u mnie na dłużej :).

Próbuję wytypować listę wzmacniaczy, z którymi Callisto dobrze zagrają.

Lista poniżej:

1. Atoll IN 100 SE - (bo testowałem kiedyś z Monitor Audio RX6 i zagrały nieźle)

2. Dayens Ampino - (bo wszędzie zbiera pozytywne opinie, poza tym jest mały i zgrabny)

3. Naim Nait 5si - (bo Sprzedawca polecił).

Szczególnie interesuje mnie połączenie z Dayens Ampino (cena, gabaryty).

Serdeczna prośba o rekomendacje, szczególnie jeśli macie doświadczenia z RLS Callisto.

naim 5si, xs2 , heed obelisk mk2, roksan caspian mk2

Focal + Naim

• 1 rok później...

Odświeżam temat :)

Mnie także skusiły te małe głośniczki i mam już je zamówione, w międzyczasie chciałbym nabyć wzmacniacz ale budżet na nie przeznaczony to 2 tys.

Niestety chyba wszystkie polecane są powyżej tej kwoty, używane natomiast rzadko trafiają na rynek i nie znalazłem takich aukcji.

Wytypowałem kilka używanych, w ich przypadku mam pytanie czy i jakie macie doświadczenia z używanymi wzmacniaczami? Czy często można trafić na egzemplarz z spalonymi końcówkami, zużytymi potencjometrami?

Używki znalazłem takie:

NAD C356BEE - Moc 8 ohm 2x 120, 4 ohm, 2x 127

Exposure 2010 - Moc: 75 W/8 Ω

Rotel RA 1520 - Moc: 60/8

ONKYO INTEGRA A-8870 R1 MOC 2X120W RMS 8 OHM 2X170W 4 OHM

AUDIOLAB 8000S - Moc: 60/8 - podobno przy 4 OHM słabiej wypada?

Mam też jeden nowy wzmacniacz który wydaje się że spełnia wymagania pod względem mocy i mieści się w budżecie:

Advance Acoustic X-i60 (Xi60) Moc: 2 x 60W (przy impedancji 8ohm) Moc przy 4 Ohmach: 2x 80W

Z góry dziękuję za pomoc.

I jeszcze powyższe uzupełnię o to co chciałbym osiągnąć, pokój jakieś 19M2, głównie do słuchania cichego, tak żeby dało się jednocześnie porozmawiać.

Muzyczne gusta to głównie obecnie muzyka filmowa + prawie cała reszta tj: trochę rocka, jazzu, bluesa...

najważniejszy jest odsłuch

Np. możesz nowy wypożyczyć do odsłuchu potem odesłać i będzieśz wiedział jak zagra w Twoim pokoju odsłuchowym i z resztą systemu

Możesz go ewentualnie zawęzić do wzmacniaczy zaproponowanych przez klubowiczów

Co do używek to można trafić dobry egzemplarz

ja kupiłem wzmacniacz 10-miesięczny za 2,5 tys zł heed obelisk si

Dużo dobrego słyszałem o densen beat ale niestety nie miałem okazji go odsłuchać a na aukcjach były w nieciekawym stanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.