Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepsze - duży sub czy dwa małe?

SilentEmpire

Rekomendowane odpowiedzi

Nie stosuje bo uznał że nie ma po co jej stosować i miał rację. Czy wobec tego można uznać tą markę z gorszą od Velodyne ? Zdecydowanie nie. To profesjonaliści w budowie subów i wiedzą co robią.

Nie podejmuje się oceny, która firma robi lepsze suby, jednak chętnie bym się dowiedział na bazie jakich doświadczeń, wiedzy uważasz, że REL ma rację, że nie warto stosować autokalibracji.

Poza tym skąd wiesz, że uznał, że nie ma po co jej stosować ? Skąd wiesz czy brak autokalibracji w tych subach nie wiąże się np. z trudnościami technicznymi, czy zbyt wysoką ewentualną ceną końcową produktu ? Skąd wiesz, że np. za rok czy dwa nie pojawi się taki sub RELa ?

Velodyne i Paradigm robią autokalibrację w droższych modelach, a to chyba też specjaliści w tej dziedzinie.

Nadmieniam także, że w podanym przez Ciebie przykładzie gość ma dwa suby z autokalibracją.

Chyba w życiu nie słyszałeś dobrego suba w obudowie zamkniętej. Rele świetnie się zgrywają z kolumnami i wystarczy regulacja odcięcia częstotliwości i głośność.

Z mojego doświadczenia auto kalibracje często bardziej pogarszają jak poprawiają.

Ja pozwolę się nie zgodzić z kolegą. Miałem w domu kilka subów, między innymi RELa R-328 i zgranie suba z kolumnami wcale nie jest takie proste. Jak pisałem w innym wątku wpływa na to wiele elementów, takich jak kolumny frontowe, sub, akustyka pomieszczenia, jakość autokalibracji jeśli ktoś taką posiada, możliwości rozstawienia suba i kolumn w pomieszczeniu - przecież nie każdy może jeździć ze sprzętem po całym pokoju w którym mieszka itp.

Niektórzy mają to szczęście, że wstawiają suba i od razu dobrze gra, a inni za nic nie mogą tego spasować.

Możesz podać konkretny przykład gdzie autokalibracja suba pogorszyła dźwięk ? Jaki to był sprzęt ? Czym to się objawiło ?

To, że u Ciebie suby zgrały się z kolumnami to fajnie, ale skąd wiesz na ile równe pasmo teraz masz ? Tylko nie mów mi, że to słyszysz. Zawsze mi się podoba jak ludzie piszą, że dane kolumny grają wyrównanym pasmem :) I zawsze słyszą to na gołe ucho :)

Ja mam kino domowe, a w nim procesor z systemem kalibracji. Jest o tyle fajnie zrobiony, że po kalibracji mogę podejrzeć jej wyniki i skorygować. Niby i bez kalibracji sub gra nieźle, ale po niej jednak lepiej. Praktycznie przy każdym subie jak i kolumnach podbija mi średni bas i osłabia ten najniższy, prawdopodobnie taki urok pomieszczenia.

SilentEmpire - myślę, że dużo więcej się dowiesz dopiero jak wstawisz suba. Temat jest złożony, a każde pomieszczenie inne.

a nie lepiej byloby pojsc w diy i wybrac 2 glosniki SB Acoustic 12 SB34NRX75-6 i do nich podpiac jakis InukeDSP ? taka sugestia...

No i to kończy generalnie temat.

Kwestia przetworników jest do dyskusji, zaś inuke z DSP daje bardzo duże możliwości.

Generalnie sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem dla siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.